Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bělení zubů podomácku: Co skutečně funguje a čím si zničíte chrup?

  • Jahodová semínka mohou pomoci zuby vybělit.
    19. prosince 2016 | 06:00

    Ze všech plakátů se na vás zubí běloskvoucí úsměvy a vy si tak trochu podvědomě okamžitě zakryjete ústa. Ačkoliv dodržujete dentální hygienu tak, jak máte, soutěže Miss bílý chrup byste se zúčastnit nemohla. Nezoufejte, nemusíte hned běžet do dentální ordinace, aby vám zuby vybělili. 

  • Co ovlivňuje zdraví zubů?

    Co o vás prozradí ústa?
    Autor: Shutterstock.com
    Káva, čaje, limonády, ale třeba i omáčky. To je jen zlomek neřádů, které mají na svědomí to, že nám žloutnou zuby, ačkoliv o ně pečujeme. Káva a čaj totiž obsahují pryskyřici, která na zubech zůstává a postupně mění jejich odstín. U limonád je na vině kyselina, která může porušovat sklovinu. Ovšem asi málokdo z nás by se pro bělejší zuby vzdal kávy nebo skleničky červeného.

    Video se připravuje ...
    Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Zázraky na počkání

    Přestáváte kouřit a bojíte se ztloustnutí? Snižte si denní příjem o 800 kJ.
    Autor: Shutterstock.com
    To, co nám ale nejvíce škodí, je kouření a špatná hygiena. Pokud si zuby čistíme špatně nebo nepravidelně, zůstává na nich plak, který ztvrdne, a odstín pak ztmavne. Abyste zase získala krásnější úsměv, můžete zkusit některé z babských rad, které pomáhají k jejich zesvětlení. Pozor ale! Nechtějte zázraky na počkání.

  • Kokosový olej

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Neexistuje snad nic, na co by kokosový olej nebyl dobrý. Vlasy jsou po něm lesklejší, pokožka jemnější a zuby bělejší. Ano, skutečně. „Kokosovým olejem si zuby čistěte místo zubní pasty. A bude ještě lepší, když ho necháte na zubech chvíli působit a nevyplachujete. Za zhruba čtrnáct dnů by měly být zuby bělejší,“ radí Lucie Hronková, dentální hygienistka z Dental Office H33.

  • Jahody

    Semínka z jahod, společně s vitamínem C, pomohou vybělit zuby.
    Autor: shutterstock.com
    Už staří Římané údajně věděli o tom, že pokud si budou potírat svůj chrup jahodami, vybělí si ho. A když je něco tak dlouho osvědčené, musí to přece fungovat. Jahody jednoduše obsahují kyselinu jablečnou, která pomáhá zesvětlit pigmentaci. Do těchto sladkých plodů ale nemusíte jen kousat. Jahodu rozkrojte a zuby si s ní potírejte. Pak vypláchněte ústa vodou.

  • Jablka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco jahody můžete na zuby klidně nanášet, abyste je vybělila, kouzlo jablka tkví v něčem trochu jiném. Tohle ovoce totiž přirozeně zvyšuje tvorbu slin, které v ústech pomáhají k likvidaci bakterií, které způsobují tvorbu plaku. Stejně dobrá může být i mrkev, jejíž chroupání naopak pomáhá plak odstranit.

  • Jedlá soda

    jedlá soda
    Autor: Shutterstock.com
    Na internetu najdete nejeden recept na to, jak si umíchat pastu na bělení zubů. Často se v jejím jádru objevuje jedlá soda, což Lucie Hronková považuje za jednu z nejhorších voleb v domácím bělení vůbec. „Soda sklovinu obrušuje, a tím pádem ji poškozuje,“ vysvětluje, proč byste se tímto směrem vydávat neměla.

  • Kyselé ovoce

    S citrónem to rozhodně nezkoušejte.
    Autor: Shutterstock.com
    Vezměte si slupku od nějakého citrusu, ideálně pomeranče nebo citronu. Důkladně ji omyjte vodou a pak si vnitřkem slupky zuby potírejte. Kyselina citronová, která je v citrusech obsažená, pomůže k zesvětlení zubní skloviny. Jenže soustavně ji zároveň i poškozuje. A volba, zda bílé, nebo zdravé zuby, je snad jasná, ne?

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...