Kde hledat přírodní vitamin C? Tyhle top potraviny ho mají nejvíc
Když nás přepadne chřipka, většinou se vrhneme na citrony v domnění, že díky nim doplníme potřebný vitamin C. Citrusy ale v tomto směru nevítězí, stejně jako si nemůžete být jistá umělými doplňky stravy. Na druhou stranu: nepotřebujete ani exotické potraviny, v těch domácích ho najdeme dostatek.
- Proč vlastně spoléháme na "céčko"? Je to silný antioxidant, pomůže nám – mimo jiné – zkrátit délku nachlazení a podpořit imunitu. Víte, ve kterých potravinách ho najdete nejvíc? Jedna z nejlepších potravin je zcela zadarmo. Je proto věčná škoda, že dnes už na šípky moc nechodíme. Šípky mají opravdu vysokou koncentraci vitaminu C – ve 100 g najdeme 1250 mg vitaminu C, což je skoro desetinásobek toho, co mají citrony. Šípkový čaj vám tak udělá lepší službu než čaj s citronem.
Šípky
http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekarAutor: Archiv online Blesk pro ženyŠípkový čajAutor: Shutterstock.com - Pokud máte keříky černého rybízu na zahradě, hýčkejte si je. Při stejném váhovém množství najdete v černém rybízu čtyřikrát víc "céčka" než v pomeranči. Výzkumy navíc ukazují, že vitamin C obsažený v rybízu je stabilní, tedy že například rybízový sirup ztratí za rok pouze 15 procent tohoto vitaminu. 100 g černého rybízu obsahuje 189 mg vitaminu C.
Černý rybíz
Černý rybízAutor: Shutterstock.com - Jestli máte rádi papriku, máte štěstí. Nabízí slušnou dávku vitaminu C – jedna polovina syrové papriky obsahuje 142 mg "céčka". A určitě není k zahození, že má zároveň pouhých 20 kalorií. Takže si ji můžete dopřávat podle libosti. Nebo ji přidejte do salátu, receptů je celá řada a koneckonců „zeleninové fantazii“ se meze nekladou.
Červená paprika
červená paprikaAutor: Shutterstock.com - Má zhruba stejné množství vitaminu C jako často vychvalované kiwi, 100 g obsahuje 113 mg vitaminu C. Zároveň je bohatým zdrojem železa, které se spolu s "céčkem" dobře vstřebává. Proto by ji měly jíst především ženy v době menstruace, kdy hodně železa ztrácejí. Milovníci brokolice si při její přípravě libují, dá se totiž jíst syrová v salátech, blanšírovaná, zapečená nebo ji lze použít jako vděčnou surovinu do polévek.
Brokolice
Hubněte díky správným potravinám. Jde to snadno.Autor: Shutterstock.com Růžičková kapusta
růžičková kapustaAutor: Shutterstock.com- Zelí není co do množství "céčka" přímo na špici, jak se tradovalo, spíš někde uprostřed – 100 g má 46 mg vitaminu C, tedy mnohem méně než třeba růžičková kapusta nebo brokolice. Jenže: obsahuje "céčko" ve formě, která se skoro neničí ani při jeho dalším zpracování. Navíc se zjistilo, že zelí působí antibakteriálně, a má dokonce vliv na zlatého stafylokoka.
Zelí
Zelí je skvělým zdrojem vitaminu C.Autor: Shutterstock.com
Klíčová slova:
vitamín c, přírodní vitamín c, ovoce s vitamínem c, zelenina s vitamínem c, šípky, černý rybíz, červená paprika, brokolice, růžičková kapusta, zelí
Diskuse ke článku
.