Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kde hledat přírodní vitamin C? Tyhle top potraviny ho mají nejvíc

  • Vitamin C najdete i v jiných potravinách, než jsou pomeranče a citrony. Třeba v brokolici.
    21. ledna 2015 | 06:00

    Když nás přepadne chřipka, většinou se vrhneme na citrony v domnění, že díky nim doplníme potřebný vitamin C. Citrusy ale v tomto směru nevítězí, stejně jako si nemůžete být jistá umělými doplňky stravy. Na druhou stranu: nepotřebujete ani exotické potraviny, v těch domácích ho najdeme dostatek.

  • Šípky

    Proč vlastně spoléháme na "céčko"? Je to silný antioxidant, pomůže nám – mimo jiné – zkrátit délku nachlazení a podpořit imunitu. Víte, ve kterých potravinách ho najdete nejvíc? Jedna z nejlepších potravin je zcela zadarmo. Je proto věčná škoda, že dnes už na šípky moc nechodíme. Šípky mají opravdu vysokou koncentraci vitaminu C – ve 100 g najdeme 1250 mg vitaminu C, což je skoro desetinásobek toho, co mají citrony. Šípkový čaj vám tak udělá lepší službu než čaj s citronem.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Šípkový čaj
    Autor: Shutterstock.com
  • Černý rybíz

    Pokud máte keříky černého rybízu na zahradě, hýčkejte si je. Při stejném váhovém množství najdete v černém rybízu čtyřikrát víc "céčka" než v pomeranči. Výzkumy navíc ukazují, že vitamin C obsažený v rybízu je stabilní, tedy že například rybízový sirup ztratí za rok pouze 15 procent tohoto vitaminu. 100 g černého rybízu obsahuje 189 mg vitaminu C.
    Černý rybíz
    Autor: Shutterstock.com
  • Červená paprika

    Jestli máte rádi papriku, máte štěstí. Nabízí slušnou dávku vitaminu C – jedna polovina syrové papriky obsahuje 142 mg "céčka". A určitě není k zahození, že má zároveň pouhých 20 kalorií. Takže si ji můžete dopřávat podle libosti. Nebo ji přidejte do salátu, receptů je celá řada a koneckonců „zeleninové fantazii“ se meze nekladou.
    červená paprika
    Autor: Shutterstock.com
  • Brokolice

    Má zhruba stejné množství vitaminu C jako často vychvalované kiwi, 100 g obsahuje 113 mg vitaminu C. Zároveň je bohatým zdrojem železa, které se spolu s "céčkem" dobře vstřebává. Proto by ji měly jíst především ženy v době menstruace, kdy hodně železa ztrácejí. Milovníci brokolice si při její přípravě libují, dá se totiž jíst syrová v salátech, blanšírovaná, zapečená nebo ji lze použít jako vděčnou surovinu do polévek.
    Hubněte díky správným potravinám. Jde to snadno.
    Autor: Shutterstock.com
  • Růžičková kapusta

    růžičková kapusta
    Autor: Shutterstock.com
    Ideální zimní zelenina pro ty, kdo jí přijdou na chuť. Pokud totiž potřebujete ve zvýšené míře vitamin C, nezklame. Ve 100 g najdete 100 mg vitaminu C. A pro zahrádkáře má jednu velkou výhodu: vydrží vám na záhoně i v zimě, přežije totiž i mrazy až do minus patnácti stupňů. 
  • Zelí

    Zelí není co do množství "céčka" přímo na špici, jak se tradovalo, spíš někde uprostřed – 100 g má 46 mg vitaminu C, tedy mnohem méně než třeba růžičková kapusta nebo brokolice. Jenže: obsahuje "céčko" ve formě, která se skoro neničí ani při jeho dalším zpracování. Navíc se zjistilo, že zelí působí antibakteriálně, a má dokonce vliv na zlatého stafylokoka.
    Zelí je skvělým zdrojem vitaminu C.
    Autor: Shutterstock.com

Autor: mac
Diskuse ke článku
.