Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Střevní chřipka útočí, nemocných přibývá. Kde se bere a má smysl očkování?

  • Bolest břicha je typickým příznakem rotavirové infekce, stejně jako zvracení či průjem
    7. ledna 2016 | 06:00

    Desítky tisíc nemocných má na svědomí střevní chřipka, která již několik týdnů řádí v republice, zejména ve velkých městech, kde se snadno šíří. Původcem jsou nejspíše takzvané rotaviry. Nemoc má krátkou inkubační dobu a rychlý nástup. Odezní většinou během pár dní, ale nejmenší děti nebo oslabené seniory může ohrozit na životě. 

  • Jak vypadá typická střevní chřipka?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podobně jako klasickou chřipku, i nemoc, o které se mluví jako o střevní chřipce, způsobují viry. V případě tohoto onemocnění zažívacího traktu jde o mimořádně nakažlivé rotaviry, případně jim podobné původce. K nákaze stačí pouhých deset částic, proto se nemoc tak snadno šíří a v případě zavlečení infekce většinou postihne celé rodiny. 

  • Kolik je nemocných?

    Bulimii na vás mohou prozradit špatné zuby, které jsou poškozené žaludečními šťávami.
    Autor: Shutterstock.com

    Nemoc se typicky šíří hlavně v zimě a na jaře, kdy pro ni existují nejpříznivější podmínky. Zvláště pokud je zima mírná, jako dosud byla ta letošní. Ani lékaři přitom nevědí, kolik lidí skutečně onemocní. Většina lidí s rotavirovou infekcí k lékaři nejde, nakonec to u běžného nekomplikovaného průběhu ani není potřeba. "I přes pozvolný nárůst počtu hlášených případů v posledních letech jsou virové střevní infekce v České republice výrazně podhlášeny, což souvisí s jejich nedostatečnou diagnostikou," uvedla pro časopis Pediatrie lékařka Hana Ambrožová, podle níž je hlášeno zhruba pět tisíc případů ročně. Ale počet nemocných se odhaduje minimálně na několik desítek tisíc. 

  • Jak se člověk může nakazit?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemoc postihuje všechny věkové skupiny, někdy se stává, že u dětí proběhne bez příznaků a postihne jejich rodiče, či naopak. Jde o nemoc, která se rovněž snadno šíří v nemocnicích. Šíří se takzvanou orálně-fekální cestou, tedy zanesením infikované stolice do úst. To vám možná zní jako naprostý nesmysl, protože si myjete ruce, ale to bohužel nemusí stačit. Protože virus na nich, podobně jako na předmětech, nějaký čas přežívá a pak stačí si třeba olíznout prst při otáčení stránky v knize. Podobně stačí, aby si prst do pusy strčilo dítě, které předtím sahalo na madlo po někom, kdo byl nemocný. Proto je těžké zabránit přenosu infekce v rodinách, ačkoli se většina lidí v případě nákazy snaží o přísné dodržování hygieny. 

  • Jak se nemoc projevuje?

    Zbavte se menstruačních bolestí přírodní cestou!
    Autor: Profimedia.cz

    Pro rotavirovou infekci je typický rychlý nástup po uplynutí jednoho až čtyř dnů inkubační doby. Během několika málo hodin se člověku z plného zdraví udělá špatně, většinou se nejdříve přihlásí zvracení a pak vodnatý průjem. Právě vodnatý průjem je pro rotavirovou infekci typický a kvůli němu hrozí pacientům dehydratace. 

  • Pro koho je nemoc nebezpečná?

    Zácpu není radno podceňovat!
    Autor: profimedia.cz

    Rotaviry způsobují 30 až 60 procent akutních gastroenteritid, přičemž průběh je těžší než u jiných podobných chorob. Častěji se objevují dehydratace, horečka, zvracení. Riziko hospitalizace je u rotavirových nákaz až třikrát vyšší, více než dvě třetiny "hospitalizovaných průjmů" jsou vyvolány rotaviry. U většiny hospitalizovaných rotavirových infekcí je nutná rehydratace. Nejčastěji onemocní děti mezi půlrokem až dvěma roky, přičemž čím menší je dítě, tím je nemoc nebezpečnější. Zdá se nicméně, že úplně nejmenší děti chrání kojení.

  • Jak dlouho trvá riziko?

    Bolavé břicho si masírujte.
    Autor: Shutterstock.com

    Ačkoli samotná choroba trvá dva až pět dní, zákeřný je fakt, že i pak člověk stolicí vylučuje rotaviry. Zdá se, že to může být pět až skoro padesát dní po akutní fázi infekce, takže se mohou nakazit další lidé, případně se může choroba například v rodině objevit znovu. Opakovaná infekce naštěstí mívá lehčí průběh. Virus je značně odolný jak vůči zevnímu prostředí, tak i vůči běžným dezinfekčním prostředkům, na rukou přežívá několik hodin, na pevných površích až několik dnů i týdnů.

  • Jak se léčí?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nedoporučuje se podávání léků na zvracení nebo průjem, které by vedly ke zmírnění těchto příznaků, protože právě ony slouží tělu k tomu, aby se zbavilo toxinů a virů, které jinak způsobují zhoršení vstřebávání cukru v tenkém střevě. To vede k průjmům. Léčí se dietou, po odeznění nejhorších potíží, kdy člověk neudrží žádnou tekutinu, podáváním tekutin, případně rehydratačního roztoku. Ulevit může studený černý čaj, případně cola. Až když se člověku uleví, může jíst rýži, dušenou mrkev, doporučuje se týden až dva vynechat mléčné výrobky, které mohou vést k protahovaným průjmům. Nedoporučují se ani oblíbené piškoty, a to kvůli obsahu cukru, který tělo zasažené virem hůře zpracovává. 

  • Má smysl očkování?

    Soudce Petr Vojtek uznal, že by odškodnění měl platit stát.
    Autor: archiv Blesku

    V posledních letech je k mání očkování proti rotavirům, které má chránit nejmenší děti proti nemoci. Nejde o stoprocentní ochranu, ale zabraňuje nákaze s hodně těžkým průběhem. Očkování má smysl během prvního půlroku života. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...