Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak se bránit chřipkovým virům a jak nemoc léčit?

  • Na chřipku si klidně zobněte lék s ibuprofenem. Ten je účinný proti zánětům, a tak pomůže i od bolesti kloubů.
    20. ledna 2016 | 06:00

    Každý, kdo se necítí úplně dobře, má zvýšenou teplotu a bolí ho v krku, vám bude tvrdit, že má chřipku. Jenže většinou je to obyčejné nachlazení, protože chřipka s člověkem většinou zatočí mnohem více. Jak se jí ubránit? Má ještě smysl očkování? A co dělat, když se nakazíte? 

  • Chřipka nastupuje rychleji

    Účinné bojovníky proti nachlazení najdete i ve své kuchyni
    Autor: Shutterstock
    Základním rozdílem mezi nachlazením a chřipkou je to, že jakmile vás skolí chřipka, pravděpodobně nebudete ani schopni vstát z postele. Její nástup je navíc mnohem rychlejší, bez jakýchkoliv varovných signálů. Z hodiny na hodinu se můžou objevit zimnice, vysoká horečka a svalová slabost a celková malátnost. Chřipku prostě na rozdíl od obyčejné virózy nepřechodíte, i kdybyste sebevíc chtěli. Tělo vám to nedovolí. 

  • Blíží se epidemie?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tak jako každý rok, i letos se dá čekat, že v nejbližších týdnech vypukne chřipková epidemie, při níž se běžně postupně nakazí až osm set tisíc lidí. Až dva tisíce lidí ročně nemoc zabije – jde zejména o seniory a zdravotně oslabené jedince, pro které se může stát fatální třeba komplikace v podobě zápalu plic.

    Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku se zatím nemoc moc neprojevuje, k čemuž přispívá i mrazivé počasí. Zdá se také, že letošní očkování vědci podle všeho trefili, a na nynější mutaci tak platit bude. Právě fakt, že virus se mezi roky mění, způsobuje to, že ani v minulosti prodělaná chřipka člověka úplně nechrání. Částečně tomu však tak být může. Výjimečně se může objevit i chřipka způsobená viry kmene B, její projevy jsou stejné.

    Češi se však proti nemoci nechávají očkovat minimálně. Má to smysl ještě tuhle sezonu? Ano, ale riskujete, že už očkování nezabere, protože protilátky se tvoří až dva týdny po injekci. 

  • Chřipková sezona zatím v klidu

    Šípkový čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Původcem chřipky jsou zrádné viry, které na člověka číhají kdekoliv a kdykoliv. Proto pokud není člověk očkovaný, měl by v zimě dodržovat hygienické zásady a dbát na dostatek odpočinku a spánku. Naopak nemá moc smysl například preventivně užívat vitamin C.  
  • Horečku není nutné srážet

    Vysoká teplota
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se ale u vás projeví chřipka, poznáte to rychle. Klasickým příznakem je vysoká horečka, která klidně vystoupá až ke 40 °C. V takovou chvíli byste ji měli začít srážet, ale pokud se drží do 39 °C, srážet ji nemusíte. "Snižovat teplotu nad třicet osm stupňů by měli lidé oslabení, osoby se srdečními chorobami, závažnými dýchacími potížemi a malé děti. Ale snižovat postupně, asi tak o jeden stupeň," varuje praktický lékař Josef Volný z Polikliniky Zelený pruh. Tělo si tak vytváří obrannou reakci na virus, který se usadil v těle. Kromě vysoké horečky to ale bývají také bolest kloubů, bolest hlavy, malátnost, svalová slabost. 
  • Zapomeňte na antivirotika

    Autor: Shutterstock.com
    Ani s chřipkou, ani s nachlazením nemusíte ihned běžet k lékaři. Naordinoval by vám klid na lůžku, dostatek tekutin a podpůrnou léčbu. Antibiotika, jak si někteří myslí, vám na chřipku rozhodně nezaberou. Na tu jsou dobrá antivirotika, se kterými však lékaři šetří. Ne proto, že by je pacientům nechtěli dopřát, ale z toho důvodu, že mají až příliš mnoho vedlejších účinků, které by mohly jedinci spíše uškodit. Proto se všeobecně užívají jen u těch pacientů, u kterých by virové onemocnění, kterým chřipka je, mohlo ohrozit jejich život. 
  • Ibalgin a do postele!

    Na chřipku si dejte raději ibalgin.
    Autor: Shutterstock.com
    „U běžných nemocí způsobených viry, jako jsou rýma nebo nachlazení, se léčí příznaky, protože nemáme dost účinných léčiv s nízkými nežádoucími účinky. Pro pacienty jsou tak nejvhodnější antipyretika (léky na snížení horečky a zmírnění bolesti), která jsou pro pacienty i méně nákladná,“ říká vedoucí lékárny Dr. Max Jana Mrkvová. Při chřipce je dobré sáhnout raději po ibalginu než paralenu, byť by se to jednomu mohlo zdát spíše naopak. Ale ibalgin a jemu podobné léky v sobě obsahují ibuprofen, který má i protizánětlivé účinky, takže si dokáže poradit i s bolestmi kloubů, které chřipku doprovázejí.
  • Nepodceňujte léčbu

    chřipka
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě léků, které pomohou snížit nepříjemné příznaky doprovázející chřipku, se zásobujte dostatkem vitaminu C a antioxidanty, které pomohou vašemu tělu zbavit se škodlivých látek. Léčbu se nesnažte urychlit, onemocnění by se totiž mohlo vrátit. Jeho akutní fáze totiž trvá pět až sedm dní, po které byste měli zůstat v klidu. V případě, že se po třech dnech statečně vydáte do práce, se můžete připravit na to, že vás to skolí znovu. Ne-li v horší formě. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...