Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Očkování proti chřipce: Kdo ho skutečně potřebuje, a komu naopak může uškodit?

Očkování je jedinou účinnou prevencí proti chřipce.
12. října 2016 | 06:00

Proč by se měl člověk proti chřipce vůbec nechat očkovat? Vždyť je to obyčejná nemoc, která po pár dnech přejde, na chřipku se neumírá. Tak pozor. To je omyl, i "obyčejná" chřipka může v některých případech skončit smrtí. Zvláště u některých rizikových skupin. Během loňské zimy chřipka v Česku zabila skoro sto lidí, další stovky jich zemřely na komplikace chronických nemocí, které zhoršila právě chřipka. 

Nikdo neví, co je chřipka skutečně zač, až do chvíle, kdy ji sám prodělá. Často se totiž mylně zaměňuje za jiné virózy a nachlazení. Přitom pokud vás skolí pravá chřipka, buďte si jisti, že to poznáte. Nevstanete z postele, i kdybyste se sebevíc snažili. Tělo je natolik vyčerpané, že i cesta z ložnice na záchod se stává nadlidským úkolem, který organismus unaví natolik, že pak potřebuje několik hodin spánku, aby se vzpamatoval.

Nejohroženější skupiny
Pokud patříte do rizikové skupiny, pak se určitě nechte očkovat.
Autor: Shutterstock.com

Mezi nejohroženější patří diabetici, astmatici, kardiaci, lidé starší pětašedesáti let a děti do dvou let. Dále to ale mohou být i pacienti, kterým byla odejmuta slezina, ti, kteří mají poruchu imunitního systému, případně cystickou fibrózu nebo chronickou anémii.

U těchto případů hrozí větší riziko případných komplikací. „Kromě akutního zánětu hrtanu může dojít k chřipkovému zápalu plic, na který i dnes umírá až polovina pacientů. Další potíží může být zánět svalů, včetně zánětu srdce, a dokonce zánět mozkových blan nebo mozku,“ uvádí Marcela Kašpárková z dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě. Takto oslabení lidé by se proto měli snažit ze všech sil se chřipce vyhnout. 

Nejlepší prevence? Sedět doma!

První zmínku o spojitosti zahleňování a konzumace mléčných výrobků napsal ve dvanáctém století židovský lékař.
Autor: Shutterstock.com

Ostatním lidem sice většinou stačí chřipku vyležet, ale i tak to může znamenat až dva či tři týdny mimo provoz.

Nejlepší prevencí by bylo zřejmě nikam nechodit a sedět doma, abyste nepřišli do kontaktu s jinými lidmi. Chřipka se totiž šíří kapénkovou infekcí. Stačí, aby na vás někdo v autobuse kýchl, případně vám podal ruku, kterou si pak sáhnete na obličej, a malér je na světě.

Spíše než naprostou sociální izolací by se rizikové skupiny měly chránit očkováním. Právě nyní je pro něj nejlepší doba. Po injekci to trvá ještě zhruba čtrnáct dnů, než si tělo vytvoří potřebné protilátky. První vlna chřipkových epidemií přichází většinou v prosinci, druhá silnější pak na konci ledna, na začátku února.

Nikdy není pozdě

Očkovat se ale dá i v průběhu sezony, jen musíte počítat s tím, že než vakcína zabere, může vás do té doby nemoc skolit. "Pokud nemoci vakcína úplně nezabrání, může alespoň zmírnit její průběh, zabránit hospitalizaci, komplikacím, nebo dokonce úmrtí. Rozhodně neplatí to, co se traduje jako pověra, že když očkovaný dostane chřipku, bude mít nemoc horší průběh. Je to přesně naopak," říká Rastislav Maďar, odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenir.

Na chřipku nic nepomůže. Pouze antivirotika, a ty vám lékař spíše nepředepíše.
Autor: Shutterstock.com
Stejně jako jsou skupiny lidí, pro které je očkování vhodné, někteří by se mu měli vyhnout. Jsou to děti do šesti měsíců a ženy v prvním trimestru těhotenství. Nebezpečným se také stává pro lidi s alergií na vaječnou bílkovinu a na antibiotikum Neomycin.

Nechte si to proplatit

Očkovat se samozřejmě můžete nechat, i když jste jinak úplně zdraví. Je zbytečné strávit týden v posteli, navíc tak můžete představovat riziko nakažení pro své blízké. Kromě toho si také uvědomte, o kolik peněz můžete přijít, pokud budete muset na týden pověsit práci na hřebík.

Zdravotní pojišťovny navíc těmto pacientům očkování, které stojí 300 korun, hradí. Některé mají pro své klienty speciální nabídky, kdy na vakcínu přispívají i zdravým klientům. Neznamená to tedy, že pokud nepatříte mezi rizikové jedince, nepotřebujete se chránit.

Video se připravuje ...