Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?

  • Dělají se vám častěji modřiny?
    5. prosince 2016 | 06:00

    Někomu stačí se jen lehce opřít třeba o hranu stolu, a hned hraje všemi barvami. Pokud jde o ženu, která trpí na modřiny, musí se pak často potýkat i s podezíravými pohledy a otázkami, zda je doma vše v pořádku. To sice ano, ale modřiny nejsou pouze estetický problém. Můžou odhalovat i vážnou nemoc. Jak to poznáte? 

  • Co je vlastně modřina?

    Trpíte na modřiny?
    Autor: Shutterstock.com
    Jde vlastně o krevní výron, který může být naprosto neškodný, záleží vždy na místě a na jeho velikosti. Lidé, kteří mají sklony k tomu, aby se jim modřiny tvořily ve větším množství, se s nimi potýkají hlavně na končetinách. To pak ale stačí většinou strašně málo. Jako například nést těžší nákup zavěšený na ruce, menší náraz při pádu nebo trochu více vášně s partnerem. Tehdy vznikají modřiny nikoliv úderem nebo otlačením, ale podtlakem při sání.

  • Pravidlo tří

    Dělají se vám často modřiny?
    Autor: Shutterstock.com
    Někdo může mít skutečně pocit, že se mu nevzhledné barevné odznaky na kůži tvoří samy. Mohou za to dispozice, které máme vrozené. Vliv na to má pevnost cévních stěn, které jsou tvořeny vazivem. Slabé vazivo se přitom dědí po předcích a pozná se to také tím, že tito lidé mají většinou i ploché nohy, křečové žíly a hemoroidy. 

  • Jsme na tom hůře

    modřina
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně jako třeba u roztroušené sklerózy, i co se týče onemocnění cév a tvoření modřin, platí, že jsme na tom hůře my ženy. Roli v tom hrají i hormony a hormonální změny, které přicházejí po čtyřicítce. Jak ubývá estrogenu, stávají se cévní stěny křehčími. Tento náš ženský hormon je totiž normálně chrání.

    To se ale nemusí projevovat pouze modřinami, u žen s oslabenými cévními stěnami vznikají třeba i tzv. petechie, což jsou drobné červené tečky. Ty bývají spojovány i s některými bakteriálními a virovými onemocněními, jako jsou třeba angína, močové záněty nebo záněty vyvolané streptokoky. Kdo to zažil, ví, že po nemoci odezní i červené tečky.

  • Naordinujte modřinám klid

    Modřinu ihned zafixujte.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže máte modřinu, jejíž původ znáte, nemusíte s tím ihned běžet k lékaři. Zhruba za dva až čtyři týdny odezní. Předtím ale bude hrát všemi barvami. Za to může červené krevní barvivo hemoglobin, které se postupně rozpadá a vstřebává. Ale zatímco jedni mají modřiny skutečně jak vymalované od Picassa, u druhých jsou sotva viditelné. Záleží vždy na tom, jak silnou kůži máte. Pokud chcete hojení urychlit, použijte přípravky, které obsahují hirudin. Tvorbu modřiny můžete trochu zabrzdit tím, že zranění ihned zafixujete, stlačíte a budete chladit.

    Pomozte zkompletovat atlas marůdků a vyhrajte wellness zájezd! Více informací se dočtete ZDE.

  • Pozor na nevysvětlitelné modřiny

    Pokud se vám dělají modřiny samovolně, neměli byste to podceňovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže se vám ale tvoří modřiny často bez zjevných příčin, měli byste zbystřit. Může to být totiž projevem chorobné krvácivosti. V takovém případě byste ale neměli ponechávat nic náhodě a raději navštívit lékaře. Nemoc může negativně ovlivnit funkci některých orgánů a může vás ohrozit na životě.

  • Máte zdravá játra?

    Pokud se vám dělají modřiny samovolně, neměli byste to podceňovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Zvýšený výskyt modřin je ale také jedním z příznaků leukémie. Při ní totiž krevní destičky nefungují, jak by měly, případně se netvoří v takovém množství, v jakém by měly. Pak tedy nejsou schopny splňovat své úkoly, kterými – mimo jiné – jsou i procesy přirozené zástavy krvácení. Vliv na zajištění srážlivých faktorů mají i bílkoviny a vitamin K. Ty do těla vstřebávají játra a střeva. Tedy zvýšená krvácivost může být příznakem onemocnění jater. Na vině může být také porucha vstřebávání živin ze střev. Nedostatek bílkovin a živin ale hrozí i notorickým dietářům, případně vegetariánům, proto by si tito lidé měli dát větší pozor. 

  • Co by vás mělo varovat?

    Jedním ze signálů může být i krvácení z nosu.
    Autor: Shutterstock.com
    Varujícími signály, že něco není v pořádku, by pro vás mělo být to, že se vám dělají modřiny častěji, než je normální. Stejně tak tehdy, když se jen lehce praštíte, a objeví se vám otok a podlitina, které neodpovídají nárazu, který je způsobil. Dále byste měli zbystřit při častém krvácení z nosu, které jde těžko zastavit. Podobně tomu je u menstruačního krvácení. Rozhodně na nic nečekejte v případě, kdy se vám objeví krev ve stolici. To sice nemusí být způsobeno poruchou srážlivosti krve, může jít ale také třeba o nádor. O to spíše není čas na hrdinství.

  • Jaká je prevence?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže chcete posílit cévní stěnu, pak si naordinujte vitamin C. Lékaři doporučují užívat například přípravek Ascorutin. Ten je složen z kyseliny askorbové a rutinu, které stěnu zpevňují. Kromě toho rutin najdete třeba v pohance, otrubách, chřestu, slupkách od jablek, citrusech, listové zelenině, luštěninách nebo ovesných vločkách.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...