Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nachlazení, kašel nebo chřipka? Po jakých lécích sáhnout?

  • Při chřipce je nutné sáhnout po trochu jiných lécích než při nachlazení.
    25. ledna 2016 | 06:00

    V zimním období se klasicky roztrhne pytel s reklamami na chřipku. Respektive s reklamami na léky, které vás jí stoprocentně zbaví. Jde většinou o nějak vylepšené varianty léků na bolest a horečku, základními účinnými látkami tak zůstávají paralen a paracetamol. Je to vlastně tak trochu klamání diváků nebo čtenářů. Chřipku totiž žádné léky, kromě antivirotik, nevyléčí. Nicméně od příznaků a nepříjemností s tím spojených vám pomohou. Po jakých lécích tedy kdy sáhnout? 

  • Chřipka

    Po jakých lécích sáhnout v případě nemoci?
    Autor: Shutterstock.com
    Chřipku poznáte docela jednoduše. Bude vás bolet celé tělo – i pouhé mrknutí oka se vám bude zdát jako nadlidský úkol, který vás vyčerpá. Někteří lidé si stále myslí, že chřipku vyřeší antibiotika, ale to je nesmysl. Tyto léky pomůžou ve chvíli, kdy vaše tělo schvátilo nějaké bakteriální onemocnění, nikoliv virové, což je právě chřipka.

    Jediné medikamenty, které by vám zaručeně pomohly, jsou antivirotika, ale ta u jinak zdravého člověka mohou napáchat více škody než užitku. "Mají značné nežádoucí účinky: nechutenství, nauzea, boleti břicha, bolesti hlavy, závratě, poruchy koncentrace, zmatenost, halucinace," varuje magistra Jana Mrkvová.

    Proto každému, kdo bojuje s chřipkou, nezbývá nic jiného než sáhnout po medikamentech, které zmírní její příznaky. Tedy bolest hlavy, bolest kloubů, malátnost. Lepší ale než sáhnout po paralenu je vzít si ibalgin. Ten totiž působí i proti zánětům, což je na bolavé klouby ideální. Pomůže však i klasický paralen – nebo jakýkoliv jiný lék s paracetamolem nebo kyselinou acetylsalicylovou. 

  • Viróza

    Zkuste horký nápoj.
    Autor: Shutterstock.com
    Ovšem nejen chřipka je způsobena viry, které létají všude kolem nás. Můžou také za nachlazení nebo rýmu. Naštěstí tyto nemoci jsou mnohem snesitelnější než zmíněná chřipka. "Běžná virová onemocnění, jako jsou nachlazení nebo rýma, se léčí symptomaticky. A to hlavně z důvodu nedostatku účinných léčiv s nízkými nežádoucími účinky," vysvětluje Jana Mrkvová.

    Ideální je tedy v tomto případě sáhnout po antipyretikách. Tedy lécích, jako jsou Paralen, Ibalgin nebo Aspirin. Pozor ale – paralen více zatěžuje játra, zatímco ibalgin žaludek a střeva. Na to byste měli myslet.

    V případě virózy, kdy máte kromě teploty také rýmu, je dobré si naordinovat nějaký horký nápoj, jako jsou nápoje Coldrex Hot Drinks, Vicks Hot Drinks nebo Paralen Hot Drinks. Ty totiž pomáhají uvolňovat ucpaný nos, což při rýmě rozhodně oceníte.

  • Rýma

    Pozor, abyste se nepředávkovali kapkami do nosu. Déle jak týden by se užívat neměly!
    Autor: Shutterstock.com
    Rýma je snad nejhorší nemoc. Ne že by vás to snad položilo, ale ucpaný nos je prostě otrava. S ním jsou spojeny odřená pokožka pod ním, bolest hlavy a taková celková tupost. Nejlepším lékem na ni jsou kapky do nosu. Nic jiného vám vlastně ani moc nepomůže. Zato kapky vám zklidní podrážděnou sliznici, ta po jejich užití splaskne. 

    Ale pozor, neužívejte je déle než pět až sedm dnů! Pak by totiž jejich efekt mohl být opačný a mohly by vám uškodit. Může za to derivát efedrinu, který je ve většině kapek obsažen. A jeho přemíra vede k tomu, že přestanou fungovat, což vede k pocitu ucpaného nosu, i když už je rýma dávno pryč.

    Pokud vás ucpaný nos trápí dál, sáhněte po vincentce do nosu nebo mořské vodě. Stejně dobře však zabere voda s trochou soli, kterou budete užívat stejně jako kapky. S tím rozdílem, že vám neuškodí. 

  • Kašel

    Zvolte si ty správné kapky na kašel!
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže máte kašel způsobený častým pobytem v zaprášeném nebo zakouřeném prostředí, pak není nutné sahat po nějakých lécích. Je to totiž obranný mechanismus lidského organismu. Spíš by stálo za úvahu toto prostředí změnit. Pokud ale máte kašel z nachlazení, určitě je dobré začít s léčbou. Pokud nevěříte na babské rady a přírodní cesty, vydejte se do lékárny. 

    Důležité je rozlišit, zda jde o suchý dráždivý kašel, nebo vlhký produktivní kašel. "Pokud se jedná o suchý, pak používáme antitusika. Tedy léky na tlumení kašle, např. kapky Ditustat, Tussin, Sinecod nebo tablety Stopex. Tlumí kašlací reflex, tím pádem se utlumí kašel, pacientovi se uleví, nevysiluje ho to. Ale pozor – nesmí se užívat u vlhkého kašle, protože hlen pak zůstane v průduškách!" vysvětluje magistra.

    V případě vlhkého kašle užívejte expektorancia, například tedy přípravky Mucosolvan, Bromhexin, Acc šumivé tablety nebo přírodní přípravky, jako je jitrocelový sirup. Působí totiž tak, že hlen v průduškách rozbijí, čímž se stane tekutějším a lépe se vykašlává. Při vlhkém kašli ale můžete kombinovat oba přípravky. Přes den ty na vykašlávání a na noc ty na ztlumení kašle, aby se vám lépe spalo.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...