Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zdravotní chyby, kterých se dopouštíme při nošení spodního prádla

  • Jedním z varovných příznaků je i dlouhodobá bolest břicha.
    25. listopadu 2016 | 06:00

    Navlíknout a jde se. Co jiného by se se spodním prádlem dalo dělat, navíc aby to byla chyba? No, divily byste se! Špatně zvolené kalhotky totiž můžou způsobit potíže spojené s vaším intimním zdravím. Jaké jsou ty hlavní chyby a jak se jim vyhnout? 

  • Neměníte si ho

    Když už se neodvážíte po ulici chodit naostro, rozhodně byste kalhotky měla zahodit na spaní.
    Autor: Shutterstock.com
    Je normální, že si každý den měníte spodní prádlo. Ale berete si jiné i tehdy, když máte za sebou pořádný trénink, u kterého jste se zapotila? Kvasinky a bakterie totiž milují vlhké a teplé prostředí, kterým se váš rozkrok v kombinaci se zpocenými bavlněnými kalhotkami stává. Pěstujete si tak krásně živnou půdu pro záněty, které mohou ovládnout vaše pohlavní orgány. Proto jakmile máte odcvičeno, dejte si sprchu a vyměňte si spodní prádlo. Zní to banálně, ale za kvasinkové infekce vám neuposlechnutí rozhodně nestojí. 

  • Volíte špatné materiály

    Kalhotky noste raději balvněné.
    Autor: Shutterstock.com
    Vy, které milujete pohodlné, bavlněné bombarďáky, radujte se! To je to správné spodní prádlo, které bychom měly nosit, žádná sexy krajková tanga. Bavlna je totiž prodyšnou látkou, která odvádí vlhkost, čímž znemožníte bakteriím a kvasinkám, aby se množily. To u ostatních materiálů tak jednoduché není. Nicméně neznamená to, že už do konce života nesmíte navléci erotické prádélko. Jen ho mějte na sobě pouze po nezbytně dlouhou dobu. V dnešní době ale naštěstí už i tyto kousky oblečení mívají bavlněnou vložku v místě rozkroku, která by měla fungovat stejně, jako když jsou kalhotky bavlněné celé. 

  • Jednou a dost

    Typ kalhotek, které nosíte, o vás může leccos prozradit!
    Autor: Shutterstock
    Každý kus spodního prádla, který si na sebe vezmete, byste měla použít pouze jednou. Pak by měl putovat okamžitě do pračky. Ne, nechceme z vás dělat špindíry, které si ho nemění, nicméně ani dva dny po sobě byste ho mít neměla. Je to stejné jako v případě výměny po cvičení. Za celý den nošení se ve vašich kalhotkách mohou uchytit bakterie, které jen čekají na vhodnou chvíli, aby zaútočily, a způsobily vám tak zánět. A to nemluvíme ani o tangách, která jsou propojena ještě s vaším řitním otvorem, takže bakterie mají krásně průchozí cestu. 

  • S tangy opatrně

    Máte komplexy z většího zadečku, nebo nehezkých záhybů? Pak vězte, že muži to neřeší.
    Autor: Shutterstock.com
    A to je i důvod, proč byste měla být obezřetná, co se týče nošení tang. Šňůrka, která je spojuje, vede od vašeho konečníku do prostorů vaginy, a ulehčuje tak cestu bakteriím E. coli, které způsobují kvasinkové infekce. Pokud jste na ně zvyklá a nosíte je ráda, pak se jich zbavovat přímo nemusíte, ale volte raději ty bavlněné. Jestliže jste náchylnější vůči zánětům, potom byste se s nimi měla rozloučit jednou provždy. I jiné kousky spodního prádla mohou být sexy! 

  • Žádné zářezy

    I bavlněné kalhotky mohou být krásné! A navíc ochrání vaše intimní zdraví.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejen materiál, ze kterého je spodní prádlo vyrobeno, ale také velikost je podstatná. Pokud po sundání kalhotek zůstávají po nich na kůži stopy a zářezy, urychleně byste měla vyrazit na nákupy a pořídit si o velikost větší. Zaděláváte si tím totiž na nějakou nepříjemnou vyrážku. Pokožka v okolí intimních partií je tenčí a citlivější, proto stačí skutečně málo, aby byla podrážděna.
  • Až příliš vůně škodí

    Kalhotky noste bavlněné.
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně jako byste při intimní hygieně neměla používat jiné kosmetické prostředky než ty, které jsou k tomu vyrobeny, i v případě péče o spodní prádlo byste měla být obezřetná. Přespříliš aviváže nebo moc aromatické přípravky můžou zhoršit pH ve vaší vagině, což akorát prospívá bakteriím, které se tam mohou přemnožit a způsobit infekci. Ostatně nejlepší je spodní prádlo prát v ruce a přípravky k tomu adekvátními. Co si budeme povídat, nikdo asi nečeká, že vaše vagina bude vonět po fialkách. 
    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co používat na intimní hygienu. • VIDEO: Marie Šilhová

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...