Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kruhy pod očima? Může za ně i štítná žláza a zhoršují se při menstruaci!

  • Ne vždy může za oteklé oči a kruhy pod nimi pouze genetika.
    4. listopadu 2016 | 06:00

    Věčný problém, ty kruhy pod očima! Ať děláme, co děláme, nemůžeme se jich zbavit, a to i se sebedražší kosmetikou. Jenže někdy musíme hledat problém někde trochu jinde než v nedokonalostech pleti a obličeje. Co všechno může ovlivňovat kruhy pod očima a jejich výraznost? 

  • Špatný spánek

    Nemůžete spát? Zkuste třeba vzpomínat na krásná místa, kde jste šťastná.
    Autor: Shutterstock.com
    Kolik hodin jste včera spala? Moc to nebylo, že? Pak se není čemu divit, že se vám pod očima v dopoledních hodinách houpají pořádné pytle. A když k tomu přidáte stres, který nezřídkakdy za nedostatek spánku může, malér je na světě. Na vině je kortizol, který se uvolňuje z nadledvinek, a to mění rovnováhu soli v těle. Člověk tak zadržuje více vody, což se projevuje i kruhy pod očima. 
  • Máte alergii

    Máte doma krb? I ten může být původcem vašich alergických reakcí.
    Autor: Shutterstock.com
    Alergie vás nemusí trápit pouze na jaře, kdy všechno začíná kvést. Během celého roku na nás všude číhají alergeny. Ty v těle vzbuzují reakci, při které se vyplavují histaminy, které zase napomáhají zadržování vody v těle, obzvláště v oblasti očí. Stačí ale pár dobrých antihistaminik a kruhů a otoků se zbavíte. 
  • Máte PMS

    Po vysazení antikoncepce se vám může zhoršit PMS.
    Autor: Shutterstock.com
    Celé PMS je neštěstí. Kromě toho, že se musíme vyrovnat s našimi výkyvy nálad, nezvladatelnými chutěmi a zvláštní srážlivostí oblečení, tak k tomu všemu bychom si nejraději narazily na hlavu pytel. Zadržování vody v těle se totiž projeví i na vašich očích, které budou na chvíli zatíženy kruhy. 
  • Příliš mnoho slz

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je skoro zbytečné o tom mluvit, ale i pláč a slzy mohou za kruhy pod očima. Slzné žlázy vyplavují tekutinu z očí ven, a i když máme pocit, že jsme vybrečely celé moře, voda v nich zůstává. A to je právě ten důvod, proč máme pak opuchlé oči – žlázy se potřebují opět srovnat a vrátit do normálu. 
  • Bujaré oslavy

    Nejdietnějším pitím je suché bílé víno. Pozor ale na míchané koktejly, mohou mít stejnou energetickou hodnotu jako čokoládová tyčinka.
    Autor: Shutterstock.com
    Alkoholika často poznáte na první pohled. Bývá oteklý, zarudlý v obličeji. Jenže nemusíte mít ani dlouhodobé problémy s alkoholem, stačí, abyste si dala pár skleniček, a je vymalováno. Alkohol dehydratuje, a tak tělo začne – "pro sichr" – zadržovat vodu. I v obličeji. Tak proto ty kruhy. 
  • Příliš slaná jídla

    Sůl
    Autor: Shutterstock.com
    Důvodů zadržování vody v těle je ale více než pouhé pití alkoholu. Kromě toho, že celkově pijete málo tekutin, podepsat se na celkovém stavu může i příliš mnoho soli v potravě. Sůl totiž dehydratuje. A tělo potřebuje vodu. Ve chvílích jejího nedostatku si tak tvoří zásoby tím, že ji zadržuje. Což se projevuje otoky, i těmi pod očima.
    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Problém se štítnou žlázou

    Problém se štítnou žlázou se týká hlavně žen.
    Autor: Shutterstock.com
    Se spoustou problémů se můžete sama vyrovnat, jenže oteklé oči a kruhy občas mohou být příznakem některé nemoci. Třeba zvýšené funkce štítné žlázy. U některých lidí se totiž zhustí tuk kolem očí, což se pak projeví jako pořádné pytle pod očima. Jestliže tedy dostatečně spíte, jíte zdravě bez soli a nemáte za sebou ani pořádný večírek, je nasnadě se zamyslet nad tím, jestli by nemohl být problém i vážnější. 
  • Může jít i o další nemoci

    Srdce
    Autor: Shutterstock.com
    Oteklé oči přitom značí mnohem více zdravotních potíží. Zbystřit bychom měly ve chvílích, kdy trvají delší dobu a neustupují ani poté, co jste vyzkoušely nejrůznější prostředky a utužily svůj zdravý životní styl. V důsledku totiž může jít i o onemocnění ledvin, srdce nebo jater. V takovou chvíli se ale přidávají i další příznaky, často také otoky i na jiných částech těla. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...