Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat!

Video se připravuje ...
Poznejte, co je důvodem zadržování vody v těle, a zbavte se jí!
VIDEO: Adam Balažovič
6. července 2015 | 06:00

To není tuk, to jen v sobě zadržuji příliš mnoho vody! Ospravedlňuje si tak nejedna dáma svá kila navíc. Rovnou se jí vysmát by bylo nespravedlivé, někdy totiž za některou kulatější část těla může skutečně přebytek vody v těle. To může způsobit problémy nejen z hlediska estetického, ale i zdravotního. 

Víte, proč je moře slané? Jeden lakomý muž chtěl po kouzelném mlýnku, aby mu dal trochu soli, ale neuměl zaříkávadlo, kterým by ho zastavil. A tak dnes na dně oceánu leží ten mlýnek a stále mele. A víte, proč vaše tělo zadržuje vodu? Možná máte i vy v sobě mlýnek, který sype sůl. 

Nadbytek soli, společně s nevyváženou stravou, je jedním z nejčastějších důvodů, proč naše tělo zadržuje více vody, než kolik je běžné. Podle Světové zdravotnické organizace je pro náš organismus přijatelných pět gramů sodíku denně. Pokud tuto dávku zvýšíme, přetěžujeme tím ledviny, které nezvládají sodík odplavit ven. Sůl je lstivá a do těla se nám dostává i jinými formami než jen pouze skrze solničku. Dejte si pozor na uzeniny a některé sýry, jako je třeba balkánský, nebo na polotovary.

Jestli chcete plošší bříško, zamyslete se nad svým pitným režimem, jestli vám náhodou nechybí tekutiny.
Autor: Shutterstock.com

Dejte si vodu na zdraví

V letních měsících si zřejmě dáváte na pitný režim větší pozor než jindy během roku. Nedostatek vody  může být důvodem, proč zadržujete v těle více vody. Paradoxně její nedostatek může za otoky, ať už v oblasti břicha nebo – u žen tolik typické – otoky nohou. Když nemá organismus dostatek vody, hromadí si v sobě tu, kterou už má, pro horší časy. 

"Nejjednodušší varianta, jak zjistit, zda zadržujete vodu, je den dva si zapisovat svůj jídelníček, kolik toho vypijete a sníte," radí Radek Pajič, výživový specialista. Když pak uvidíte černé na bílém, jak se stravujete, možná se chytnete za hlavu. Jestli se vám na papíře objeví pouze dvě tři sklenice vody, tak zkuste nejprve upravit pitný režim.

Nesnažte se léčit se sami

V případě, když změna stravovacích návyků nezabere, neměli byste se snažit léčit se sami jinou formou. "Pokud to nepomůže, volil bych už návštěvu odborníka. Byl bych opatrný s experimentováním v podobě různých diet nebo diuretických čajů. Když si to špatně naplánujete, můžete si rozhodit celé vnitřní prostředí organismu," varuje výživový specialista.

Přebytek vody se ale může projevovat i jinými zdravotními komplikacemi, než jsou větší břicho nebo oteklé prsty. Může vás bolet hlava, zvýší se vám tlak, vaše ledviny budou mnohem zatíženější. Některé problémy s tím spojené mohou být pak už nevratné, proto není dobré to podceňovat. 

Za zadržování vody v těle ale můžou i jiné potíže, často spojené s hormonální nerovnováhou, proto je nutné konzultovat stav s odborníkem. Otoky mohou ale být i příznakem onemocnění srdce a cév nebo ledvin. 

Video se připravuje ...