Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

5 alergenů, které nás trápí i v zimě! Zameťte si před svým prahem!

  • Máte doma krb? I ten může být původcem vašich alergických reakcí.
    18. února 2016 | 06:00

    Jestli si někdo myslí, že alergici mají v zimě pokoj, je na omylu. Je minimálně pět alergenů, které citlivější lidi dokážou pořádně potrápit, i když není zrovna pylová sezona a neraší listy stromů ani nerostou trávy a květiny na loukách. Které dráždiče jsou i v mrazech nejčastější?

  • Roztoče a prach

    I v zimě se můžou v domácnosti držet roztoči.
    Autor: Shutterstock.com
    V zimě daleko častěji přebýváme v místnostech, abychom neprostydly. Máme pocit, že je tady zdravější prostředí, ale mnohokrát je to přesně naopak. Přesušené a přehřáté prostory bývají hodně často plné prachu a roztočů, kterým se v takových podmínkách dobře daří. Abychom se jich zbavily, je vhodné prát ložní prádlo při vysokých teplotách, když to jde, klidně na 95 stupňů Celsia. Když máme doma koberce, je třeba je minimálně tři krát týdně luxovat a dobře se starat o čištění filtru. Jestliže je u nás naopak příliš sucho (můžeme to vypozorovat například podle přesušených nosních sliznic), potřebujeme zvlhčovače, které dokážou omezit i přítomnost roztočů. Kvůli prachu doporučujeme vyměnit závěsy a záclony za dobře omyvatelné žaluzie, a prach utírat také nejméně třikrát týdně.
  • Plísně

    Autor: Shutterstock.com
    Velmi často bývá v bytech i jiných prostorách právě naopak až příliš vlhko. Obzvlášť se vlhkost drží ve špatně větraných koupelnách, v místnostech, kde se moc netopí a je v nich ke všemi i hodně pokojových rostlin. Tam mají plísně přímo ráj. Vzdušné plísně přitom můžou přivodit astma nebo alergickou rýmu na celý život. Důležité je najít zdroj nadměrné vlhkosti a ošetřit ho tak, aby k podobným obtížím už nedocházelo. Když plesnivých míst či fleků na zdech (nejčastěji v koutech, za nábytkem podobně) není moc, pomáhají velmi dobře prostředky proti plísním. Když je problém zásadnější, osvědčily se speciální odvlhčovače a také pomoc odborníků. To už ale vyjde dráž.
  • Kouř a znečištěné ovzduší

    Vánoční pohoda může mít skutečně vysokou "energetickou hodnotu".
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli si v zimě rády přitopíte krbem nebo kamny, měly bystě vědět, že i dříví na podpal může obsahovat spory plísní, které se snadno rozlétávají po bytě, a vy je dýcháte. Navíc, když dřevo hoří v krbu, může se do domácího ovzduší uvolňovat dráždivý dým a další znečisťující látky, které také vyvolávají alergickou rýmu nebo astma.
  • Vonné svíčky, oleje

    Alergii můžou způsobit i vonné svíčky.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou oblíbenou součástí zimní atmosféry, rády si je večer zapalujeme a relaxujeme při jejich vůni. Ale pozor, každý je nesnese a záleží i na jejich kvalitě. Můžou totiž do ovzduší uvolňovat dráždivé chemické látky. Řada i příjemných vůní může u citlivějších z nás vyvolat rýmu, kašel, silné kýchání, slzení očí a podobně. Vřele doporučujeme vůně kupovat raději v biokvalitě a také vyzkoušet, která nás nedráždí. Astmatický záchvat může u někoho vyvolat i tak úžasné aroma, jakým je například levandule.
  • Zvířecí srst, peří, sliny

    Autor: Shutterstock.com
    Naši domácí miláčkové, bez kterých si řada z nás neumí život snad ani představit, může pro alergiky znamenat pekelný zážitek. Padá z nich peří, srst, odumřelá kůže, slintají… Když jsou tomu citlivější lidé vystaveni delší dobu, můžou skončit dokonce až s alergií. Alergie na domácí zvířata je v podstatě způsobená reakcí na proteiny, které jsou obsaženy například ve zmíněných slinách, kožních buňkách či moči zvířat.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...