Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

10 signálů, že vaše kůže volá o pomoc: Co znamenají popraskané rty a kruhy pod očima?

  • Naše kůže nám toho o zdraví řekne více, než si vůbec dovedete představit.
    25. března 2016 | 06:00

    Některé projevy našeho největšího orgánu – kůže – můžou být signálem, při kterém je třeba zpozornět. Někdy totiž jde o varování, že s naším zdravím není něco v pořádku, a bylo by tedy vhodné zajít k lékaři.

  • Oteklé váčky pod očima

    Autor: Shutterstock.com
    Mohlo by jít o potíže s ledvinami a projevem můžou být i oteklá víčka, hlavně po ránu. Otok je projevem, že ledviny nefungují dobře, zůstává v nich hodně vody a z toho pak vznikne i opuchnutí. Často se objevuje i kolem kotníků, na prstech rukou, ale i na břiše. Lidé se často mylně domnívají, že tloustnou. Někdy jde jen o signál, že jsme snědly příliš slaného jídla – v tom případě se ale otoky neopakují, protože přebytečnou sůl ze stravy vyloučíme.
  • Žluté bělmo

    Autor: Shutterstock.com
    Přidejte k tomu i žlutá bělma a máte okamžitě důvod k podezření na špatnou funkci jater nebo některý typ žloutenky. Může jít také o potíže se žlučovody a žlučníkem. V případě zežloutnutí je okamžitá návštěva lékaře nezbytná.
  • Modré dásně a fleky na kůži

    Autor: Shutterstock.com
    Někdy vám můžou zmodrat dásně nebo se na kůži objevit místa, která mají modrý nádech. Většinou jde o vedlejší účinek léků. Občas se to stává nejen tehdy, když dostanete od lékaře nové medikamenty, ale i v případě, že už nějaké berete delší dobu a organismus je prostě přestal tolerovat.
  • Pigmentové skvrny a pihy

    Pigmentové skvrny raději nepodceňujte.
    Autor: Shutterstock.com
    Pihy i pigmentové skvrny se nejčastěji vytvářejí kvůli působení sluníčka. Když se jich ale objeví víc na krku a bez většího slunění, může jít o počáteční stadium cukrovky (ta se projevuje i světlými skvrnami na krku).
  • Kůže do šeda

    ....
    Autor: shutterstock.com
    Člověk se šedavou pokožkou už od pohledu vypadá nemocně. Je to jeden z projevů velkého vyčerpání a také řady zdravotních potíží. Například může jít o špatné okysličování krve a potíže se srdcem, jde také o příznak tuberkulózy, zánětu plic a občas i rakoviny.
  • Přesušená pokožka

    Autor: shutterstock.com
    Suchou kůži míváme, když nepijeme dost vody. Jestliže je přesušená, přestože pitný režim poctivě dodržujeme, můžeme mít například problém se štítnou žlázou. Když k tomu připočítáme i projev suchých a lámavých nehtů a vypadávají vám vlasy, tak je štítná žláza skutečně hlavním podezřelým.
  • Fleky po opalování

    Autor: Shutterstock.com
    Nemáme na mysli kožní alergii na první jarní slunce, když si nenatřete pleť ochranným krémem (tahle sluneční alergie vypadá jako kopřivka nebo menší rudé fleky), ale nárazovou reakci pokožky na slunce, i když jste natřená a kůže už je opálená. Projevy bývají podobné alergii – především zarudlé větší skvrny a mapy. Může jít o oslabenou imunitu.
  • Oranžová pleť

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud jste to nepřehnala se samoopalovacím krémem nebo make-upem, pak může jít o předávkování beta-karotenem. Beta-karoten je sice dobrou přípravou na opalování zejména zjara, ale nesmí se to přehánět.
  • Popraskané rty

    Vítr a mráz nebo naopak horký vzduch jsou nejčastější příčinou suchých a popraskaných rtů
    Autor: shutterstock.com
    Jestliže máte neustále přesušené rty a nepomáhají ani dostatek tekutin a balzámy, pak se zřejmě jedná o nedostatek vitaminu B. Dostatek je ho například v celozrnných obilovinách, ořeších, červeném mase, cibuli, listové zelenině… Dodat do těla ho teď na jaře můžete i v podobě vitaminů vyrobených synteticky (známý B-komplex).
  • Nadměrné ochlupení

    Vyberte si způsob, kterým se zbavíte otravných chloupků.
    Autor: Shutterstock
    Tento pro ženu velmi nepříjemný estetický problém souvisí s hormonální činností. Může znamenat i onemocnění pohlavních orgánů, štítné žlázy nebo slinivky břišní. Ochlupení se objevuje nejen na „klasických“ místech, jako jsou nohy, podpaží, pohlaví či ruce, ale i na obličeji nebo na hrudi.

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...