Sušené ovoce: Proč se po něm může tloustnout a jak je to s jeho sířením?

31. května  2021 
 06:00

Sušení je jedním ze základních, přirozených a šetrných způsobů konzervace, kdy dochází k minimálním ztrátám živin. Jelikož v sobě sušené ovoce nemá vodu, je výživově zhutnělé a obsahuje výrazný zdroj jednoduchých sacharidů. Je tedy třeba hlídat si snědené množství. A ještě pozor na další věc – obsah rychle zkvasitelných cukrů může způsobit zažívací potíže, obsah síry pak nemusí dělat dobře astmatikům a alergikům.

Výživový specialista Petr Havlíček se v novém dílu pořadu Rozum v troubě věnuje tématu sušeného ovoce, které je zdravé, avšak má jednu nevýhodu. Jakou? Přestože je sušení přirozený způsob konzervace, a my si tak i v zimních měsících můžeme dopřát jeho široký výběr, obsahuje podstatně dost cukru. „Tím, že ovoce vysušíme, to znamená, že ho zbavíme vody, tak jej živinově výrazně zhutníme. Takže to sušené ovoce je potom výrazným zdrojem cukrů v naší stravě," vysvětluje Petr Havlíček, který také doporučuje správné množství, které si můžete bez vedlejších následků dopřát. Zatímco pět čerstvých jablek byste snědli těžko, pět jablek v podobě křížal spořádáte celkem hravě.

V ovoci přijímáte jak glukózu, tak především fruktózu – ovocný cukr. „O fruktóze se ví, že je to jeden z nejhorších cukrů v našem stravování," tvrdí výživový odborník Petr Havlíček. Pokud je příjem fruktózy příměřený a je ve formě čerstvého ovoce, pak v zásadě neškodí. Ovšem příliš velké množství vede nejen k nadváze, ale také k nárůstu hladiny kyseliny močové, či dokonce k poškození jater. Proto se i glukózo-fruktózové sirupy řadí mezi nejméně vhodná sladidla. Při konzumaci sušeného ovoce zvolte takovou porci, která by odpovídala ovoci v jeho čerstvém stavu. „Sušené ovoce navíc kvůli obsahu rychle zkvasitelných cukrů může způsobovat zažívací problémy," varuje Petr Havlíček před nadýmáním i průjmem. Mezi tyto zkvasitelné cukry se řadí například alkoholové cukry, které naleznete jak v ovoci, tak i v dalších potravinách, jako jsou žvýkačky nebo fitness tyčinky.

Dalším způsobem konzervace ovoce je síření, které zabraňuje růstu plísní a bakterií, zachovává původní barvu. Sířené ovoce je také méně scvrklé. „Pro zdravého člověka ty siřičitany pravděpodobně nijak zásadním ohrožením nejsou. Na pozoru by se měli mít především astmatici a alergici, u kterých to může zhoršit symptomy onemocnění nebo vyvolat alergickou reakci," vysvětluje Petr Havlíček. „Zároveň ale může být sířené ovoce problém u některých jedinců, kteří trpí různými střevními poruchami," dodává uznávaný výživový poradce. Příčinou může být větší množství bakterií ve střevech, které produkují sirovodík. Ty mohou následně zhoršit stav onemocnění. „Kupujte sušené ovoce organické, nesířené a konzumujte jej pouze v rozumné míře," doporučuje závěrem Petr Havlíček. Porci si předem odměřte a nejlépe ji opláchněte horkou vodou.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji