Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mléko během nachlazení? Rozhodně vás nezahlení!

  • Video se připravuje ...
    31. ledna 2016 | 06:00

    Podle receptů našich babiček je na nachlazení dobré pít mléko s medem. Tak jak pak mohlo vzniknout tvrzení, že mléko zahleňuje? Vždyť to přeci musí být léty ověřený recept proti neduhům spojeným s virovými onemocněními. A kdyby to přitížilo místo úlevy, přece by nám to nedávaly. Řeči o jeho škodlivosti pro naše dýchací cesty pocházejí převážně od odpůrců mléka a mléčných výrobků.

  • Mýtus několika staletí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když poslední dobou zní řeči o zahleňování hlavně od mléčných odpůrců, semínko pochybnosti bylo zaseto již před stovkami let. Už ve dvanáctém století s úvahami o tom, že může konzumace mléka zahlenit dýchací cesty, přišel židovský lékař Moses Maimonides. Skeptický pohled na vliv mléka na zahleňování má i tradiční čínská medicína. Jenže v asijských zemí žije mnohem větší počet lidí s intolerancí laktózy. Což je dáno tím, že v těchto končinách není historicky daný chov dobytka na mléko.
  • Není to hlen, ale ochranný filtr

    Mléko může být nebezpečné v případě, kdy má člověk intoleranci laktózy, nebo alergii na mléčnou bílkovinu.
    Autor: Shutterstock.com
    Nicméně někteří lidé mají skutečně subjektivní pocit, že je mléko zahleňuje, a nemusí být ani nachlazení. To ale ještě stále neznamená, že tomu skutečně tak je. Jenže to, co považují za hlen, je vlastně pouze povlak, ochranný film. "Povlak je tvořen mléčným tukem. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen,“ vysvětluje odbornice na výživu Karolína Hlavatá.
  • Nedostatek tekutin

    První zmínku o spojitosti zahleňování a konzumace mléčných výrobků napsal ve dvanáctém století židovský lékař.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud je člověk nachlazený a napije se mléka, pocit zahlenění, zvláště pokud tomu sám věří, se může objevit. Opět to ale není způsobeno nadměrnou tvorbou hlenu, ale nedostatkem tekutin, jak se domnívá Václava Bártů, vedoucí lékařka plicního oddělení Polikliniky Budějovická. "Vysvětluji si to tak, že pacienti, kteří pijí mléko, nepijí jiné tekutiny nebo obecně přijímají méně tekutin. A když je člověk nachlazený, tak potřebuje naopak zvýšený příjem tekutin. To jsou pak hleny vazké a odkašlávání je obtížné," vysvětluje lékařka. 
  • Medové pohlazení a lehká strava

    Medvědí mléko
    Autor: profimedia.cz
    Takže pokud budete dodržovat pořádný pitný režim během nachlazení, na uzdravení si můžete dát mléko s medem. Ten doporučuje i doktorka Bártů, pokud tedy člověk není na některou složku medu alergický. Kromě toho na nachlazení samozřejmě doporučuje dostatek vitaminu C, ale raději ve formě citrusů nebo zeleniny než jako tablety a doplňky stravy. "Nachlazený člověk by ale měl jíst celkově lehčí stravu, aby nebyl organismus zatížen přílišným trávením," doporučuje dále.
  • Pozor na alergii

    Mléko může působit problémy pouze člověku, který je alergický na mléčnou bílkovinu, anebo má intoleranci laktózy.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou ale případy, kdy mléko může skutečně zahleňovat, a to v případě alergie na kasein, což je mléčná bílkovina. S mléčnými výrobky se tělo špatně vyrovnává i ve chvíli, kdy organismus nemá dostatek enzymu laktázy, aby dokázal veškerou laktózu z mléka trávit. Jde tedy o intoleranci laktózy. Zatímco alergie se projevuje zpravidla už v dětství, příznaky intolerance se mohou objevit kdykoliv během života.

    Alergie se projevuje chronickou rýmou nebo nachlazením, při kterých právě hlen vzniká. Takže ano, mléko zahleňuje, ale pouze v případě, kdy je člověk alergický, u zdravého člověka je to vyloučeno. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...