Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zázračné byliny, které vás zbaví kašle, rýmy i nachlazení!

  • Bylinkové elixíry vám odpomohou od různých neduhů.
    12. ledna 2015 | 06:00

    Začal vás právě teď obtěžovat kašel, rýma, nebo dokonce nachlazení? Máme pro vás skvělé tipy na byliny, které vám s tím pomohou!

  • Byliny


    Bylinkové elixíry vám odpomohou od různých neduhů.
    Autor: shutterstock
    Bylinkový čaj, vitaminy, koupel, inhalace a teplá postel dokážou někdy více než jiné medikamenty. Zkuste proto nejdříve je, než sáhnete po pilulce z lékárny. Velkým pomocníkem při léčení nachlazení je například šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje éterické dezinfekční látky, ale i velké množství vitaminů a minerálů, které posilují imunitu. Z bylin zase výborně fungují na kašel jitrocel, tymián či mateřídouška. Byliny je výborné pít ve formě bylinných čajů nebo výluhů.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
  • Zbavte se nachlazení


    Bez černý

     

    Patří k nejpoužívanějším léčivým rostlinám. Roste ve volné přírodě. Čaj z květů je prvotřídním lékem na všechny nemoci z prochlazení. Vyvolává pocení, ničí choroboplodné zárodky a čistí zahleněné průdušky. Tyto účinky můžeme využívat i prostřednictvím inhalace.

     

    Jitrocel kopinatý

     

    Látky obsažené v jitroceli ničí bakterie. Čaj z jitrocele pomáhá při kašli a zahlenění průdušek. Osvědčil se ale také při jiných problémech – při kataru žaludku a střev, při nadměrné tvorbě žaludeční kyseliny, je dobrý na játra, žlučník, močové cesty a čištění krve.

    Lípa
    Autor: Shutterstock

     

    Lípa

     

    Lipový čaj vyvolává pocení, snižuje horečku a léčí průdušky. Přitom ředí krev, čímž působí preventivně proti angině pectoris, infarktu a zánětu žil. Pijte lipový čaj dlouhodobě, protože se jeho vstřebané účinky projeví až po delší době.

     

    Mateřídouška

     

    Mateřídouška má mezi průduškovými rostlinkami výsostné postavení, protože dokáže léčit i zastaralé a chronické stavy, přitom je velmi vhodná i pro děti. Posiluje organismus, pomáhá při menstruaci a prospívá také trávicímu traktu.

     

    Rakytník řešetlákový

     

    Má zdravotně cenné plody a používá se k léčebným účelům. Oranžové plody obsahují velké množství vitaminu C i dalších vitaminů a minerálních látek. Můžete ho pít ve formě čaje či jako sirup.

  • Zbavte se kašle


    Šalvěj lékařská

     

    Největší hodnotou šalvěje je její antibakteriální účinek, proto je vhodná na vyplachování ústní dutiny při různých zánětech, při bolestech v krku, při kašli. Také snižuje nadměrné pocení.

     

    Divizna


    Čaj se pije na kašel, chrapot, zahleněné průdušky a rýmu. Pije se při žízni podle chuti, nejlépe 2krát až 6krát denně, kdykoli mimo jídla nebo nalačno.

    Šalvěj
    Autor: Shutterstock



    Podběl

     

    Ze sušených květů se připravuje čaj pro léčbu kašle a dalších respiračních potíží, především zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích. Pomáhá rozpouštět a uvolňovat usazený sekret a potlačuje zánět, tím usnadňuje odkašlávání a urychluje léčení. Sušená bylina se užívá ve formě čaje buď samotná, nebo ve směsi, například v kombinaci s květem černého bezu, divizny a listem jitrocele. V lékárně můžeme zakoupit také takzvaný průduškový čaj nebo jiné, porcované či sypané bylinné směsi na léčbu kašle, kde je podběl často zastoupen.

    Směs bylin

     

    Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků (vše zakoupíte v bylinkářství, na internetu nebo v lékárnách). Z této směsi zalijte 2 lžíce litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí sceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu a můžete začít popíjet. Tento čaj je vhodný i pro děti, má příjemnou chuť a usnadňuje odkašlávání.

  • Zbavte se rýmy


    Byliny používané při rýmě působí stimulaci imunitního systému, mají dezinfekční a antiseptické účinky, zklidňují sliznice.
    Natrhejte si šípek a uvařte léčivý šípkový čaj.
    Autor: Shutterstock


    Česnek medvědí – užívá se čaj z listů.


    Máta peprná – užívá se čaj z listů a natě.


    Šípek – užívá se čaj z plodů.


    Řepík lékařský – používá se k výplachům nosu.

    Tymián obecný – příbuzný mateřídoušky. Výborně dezinfikuje především dýchací cesty, ale také celý trávicí trakt, přitom vyhání střevní parazity. Užívejte však krátkodobě, jen v době potřeby!

Autor: bla/anz
Diskuse ke článku
.