Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zázračné jahody: Zachrání sluncem spálenou pleť a ochrání vás před rakovinou!

Jako první pomoc při lehkém spálení kůže může účinkovat i potření jahodovou šťávou či dření.
13. srpna 2012 | 07:11

Výtažek z jahod ochrání pleť před negativními účinky UV záření a zároveň snižuje její poškození nadměrným opalováním. Dokonce zabraňuje i rakovině!

Jsou sladké, chutné, šťavnaté. Jahody však mají i jiné přednosti. Umějí zachránit spálenou pleť. Krémy s UV faktorem obsahujícím jahodový extrakt navíc chrání kůži spolehlivější před poškozením při opalování. Jako první pomoc při lehkém spálení kůže může účinkovat i potření jahodovou šťávou či dření.

Maurizio Battino z italské L'Universita Politecnica delle Marche prokázal, že látky obsažené v jednom z nejoblíbenějších druhů ovoce dokáží skutečně účinně ochránit kůži před UV zářením.

Jahody a v nich obsažené látky chrání kůži především před UVA zářením. To je sice slabší než UVB záření, ale proniká hlouběji do kůže, kde může vyvolávat projevy stárnutí, poškozovat DNA a dokonce způsobit rakovinu.

Účinnými látkami v jahodách jsou podle italských vědců především barviva antokyany, která propůjčují jahodám jasně červené barvu. Tyto látky mají silné protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné účinky. Do těla se dostávají i konzumací a kvůli tomu jahody patří k velmi zdravému a léčivému ovoci.

Autor: lesk.sk, Klena