Také jahoda plovoucí v perlícím sektu. Záleží na chuti, příležitosti. Mimochodem sekt i jahody figurují v seznamu afrosisiak. Dobré téma na vlahý večer ve dvou při svíčkách…
Jahody se uplatní snad v každém dezertu. Výborné jsou v ovocném salátu, za studena připraveném dezertu, palačinkách, koláčích, knedlíkách. Báječně chutnají samotné, ale musejí být čerstvé a dobře vyzrálé. Ty méně zralé si žádají většinou trochu cukru. Oslaďte je až těsně před podáváním, aby nepustily příliš šťávy.
Jednotlivé odrůdy se odlišují velikostí, barvou, tvarem, chutí i kvalitou. A nepsané pravidlo platí, že čím je jahoda menší a tmavší, tím je sladší a aromatičtější.
Pamatujte, že…
Jahody se mají nejdíve omýt a teprve pak zbavit stopky. Lépe se tak zachová chuť plodu, protože v opačném případě dužnina zbytečně nasákne vodu.
Plody se nesmí máčet dlouho, neboť ztrácí aroma. Myjí se v menších porcích pod mírným proudem tekoucí vody a potom nechají okapat na sítku (nebo se osuší textilní utěrkou). Až poté se zbaví zelených stopky a lístku.
Jahody se skladují nejdéle dva dny, pokud mají být perfektní. Nejlépe v jedné vrstvě na talíři přikrytém fólií. Samozřejmě v chladničce.
Toto ovoce se také skvěle mrazí. Opět v jedné vrstvě na podnosu. Poté se vloží do sáčků či do plastových nádob. Není slepené a dá se konzumovat až do příští sezony.
Jahody jsou velmi zdravé, i když je z devadesáti procent tvoří voda. Obsahují vitamin C (asi 50 mg na 100 g), železo a draslík, pektin, cukry, aromatické látky a kyseliny. Mají velmi nízký obsah kalorií, proto jsou vhodné i při redukční dietě.
Na nejvyšší příčku chuti patří lesní odrůda. Vyniká aroma i léčivými účinky. Listy jahodníku obsahují třísloviny, cukr, silice, vitamin C. Lze je usušit a připravit z nich odvar, který příjemně chutná i voní. Působí močopudně, proto se doporučuje zejména při onemocněních ledvin, močového měchýře, ale i průjmech.
Minimuffiny
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (na 12 až 16 kusů):
150 g másla
100 g cukru krupice
2 vejce
225 g hladké mouky
půl balíčku prášku do pečiva
200 g čerstvých jahod
špetku soli
šlehačku podle chuti
Postup:
1. Změklé máslo ušlehejte s cukrem a se špetkou soli. Postupně k máslové směsi zapracujte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2. Jednu třetinu papírového košíčku na muffiny naplňte těstem, do středu položte omytou a osušenou jahodu a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
3. Upečené muffiny nechte vychladnout. Můžete je podávat ozdobené šlehačkou.