Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rýžový nákyp s jahodami

Vyzkoušejte novinku: Rýžový nákyp s jahodami.
26. května 2010 | 17:04

SERIÁL: Doba přípravy: 50 minut Doba pečení: 8 až 10 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

1 citron
1 pomeranč
125 g kulatozrnné rýže
500 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
špetku soli
400 g jahod
2 lžíce másla
80 g cukru krystal
1 lžíci rumu
máslo na vymazání formy
2 lžíce hnědého cukru na posypání

 

Postup:

1. Citron a pomeranč ostrouhejte a vymačkejte šťávu. Rýži a mléko spolu s citronovou a pomerančovou kůrou a se špetkou soli přiveďte k varu a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi půlhodiny.

2. Jahody omyjte, očistěte a podle velikosti rozkrojte nebo ponechte v celku. Máslo rozpusťte na mírném ohni, přidejte cukr krystal, 2 lžíce horké vody, citronovou a pomerančovou šťávu, nechte přejít varem, přidejte rum a vmíchejte do rýže. Zjemněte smetanou a rozdělte do zapékacích misek vymazaných máslem nebo do jedné větší mísy. Navrch rozdělte jahody a posypejte hnědým cukrem.

Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, doku povrch nezezlátne.

Autor: red