Budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 citron
1 pomeranč
125 g kulatozrnné rýže
500 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
špetku soli
400 g jahod
2 lžíce másla
80 g cukru krystal
1 lžíci rumu
máslo na vymazání formy
2 lžíce hnědého cukru na posypání
Postup:
1. Citron a pomeranč ostrouhejte a vymačkejte šťávu. Rýži a mléko spolu s citronovou a pomerančovou kůrou a se špetkou soli přiveďte k varu a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi půlhodiny.
2. Jahody omyjte, očistěte a podle velikosti rozkrojte nebo ponechte v celku. Máslo rozpusťte na mírném ohni, přidejte cukr krystal, 2 lžíce horké vody, citronovou a pomerančovou šťávu, nechte přejít varem, přidejte rum a vmíchejte do rýže. Zjemněte smetanou a rozdělte do zapékacích misek vymazaných máslem nebo do jedné větší mísy. Navrch rozdělte jahody a posypejte hnědým cukrem.
Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, doku povrch nezezlátne.