Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

3 zásadní věci života slavných žen: Na co nedají dopustit Nesvadbová, Svátková či Petráková?

  • 3 zásadní věci života slavných žen: Na co nedá dopustit Nesvadbová, Svátková či Petráková?
    23. září 2023 | 06:00

    Neobejdou se bez nich. Potřebují je stejně jako vzduch nebo vodu. Co nadevše milují námi oslovené ženy? 

    Knížky, svobodu, ale třeba taky chvilky, kdy si objednávají letenky. Každá je jiná, každá potřebuje ke štěstí něco naprosto jiného. I když – nutnost mít po boku nejmilovanější lidi je vlastně všechny spojuje.

  • Vlastina Svátková (41): „Potřebuji se pořád učit a posouvat“

    Slovenská rodačka, herečka, která se objevila v bondovce Casino Royale a naposledy v thrilleru Annaismissing. Tvoří šperky pod značkou Adore, je autorkou knižního bestselleru Prostor pro duši.

    LÁSKA

    Neobejdu se bez pocitu, že jsem obklopena láskou ve všech podobách. Že někoho miluju a někdo miluje mě. A základem toho všeho je láska k sobě, která pak definuje lásku k ostatním. Miluju milovat svůj život a snažím se, abych každý den našla důvod v něčem vnímat lásku. Láska je hodnota, která mě motivuje být lepším člověkem, radovat se z přírody, poznávat sebe sama, dávat ze sebe to nejlepší. Když se jednou otočím za svým prožitým životem, kromě položení otázky sama sobě, jestli jsem žila život, jaký jsem chtěla, se určitě ujistím větami: "Milovala jsi a byla milovaná. Byl to krásný život."

    POZNÁNÍ

    Další abstraktní potřeba, ale pro mě velmi důležitá. Neobešla bych se bez touhy pořád se učit a posouvat, pochopit, kdo jsem a jaké je mé poslání. Touha jít pořád vpřed je mi daná odmalička a možná právě tato strategie mi dodává vnitřní sílu jít pořád dál v těžkých časech i momentech, kdy se všechno zhroutí jako domeček z karet. Nevzdávám se nikdy. Jedno ze zásadních poznání je, že právě díky překážkám a přijmutí toho těžkého rosteme v lepšího člověka. Nerada stagnuji, i když odpočívat je taky důležité. Ale jsem zvědavá, plná energie a moje touha objevovat vnitřní a vnější svět je obrovská a definuje mě.

    SVOBODA

    Nechtěla bych přežít svůj život pod tlakem, někde ve vězení nebo v prostředí, kde mi někdo zakazuje žít tak, jak chci a dělat to, co potřebuji. Zároveň jde i o vnitřní svobodu, kde si limity a omezení dáváme my sami, protože máme strach z neznáma i ze zranění. Žít ve svobodě je obrovsky kreativní proces, kdy si sama sobě dovolím být pravdivá, autentická, bez ohledu na to, co si ostatní budou myslet a jak mě budou hodnotit.

    Na nedávný rozhovor s Vlastinou Svátkovou se podívejte ve videu:

    Video se připravuje ...
    Herečka Svátková o vztahu s o 7 let mladším partnerem: Dali jsme si volnost! • VIDEO: Markéta Reinischová

  • Barbara Nesvadbová (48): „Láskyplná rodina je nejvíc“

    Spisovatelka, autorka devíti knížek pro dospělé (dvě byly zfilmovány), dvou knížek pro děti, zakladatelka nadačního fondu Be Charity, maminka dcery Bibiany, majitelka deseti zvířat.

    BI A MAMINKA

    Jsou pro mě absolutním základem mého života. Přítelkyně, na které je vždy spoleh. Nesmírně ráda s nimi cestuji nebo si vedle nich jen čtu. Jsou pro mě nejbližší na světě, máme enormní pouto lásky a blízkosti. Měla jsem vždy velmi pevnou rodinu. Bohužel, mnoho mých příbuzných již zemřelo. Byť jsme dnes rodina malá, tak naštěstí velmi láskyplná.

    KNIHY

    Provází mě od dětství, každá naše zeď už odmalička byla pokryta knihami. Dnes jsou štosy i vedle stolů. Reálně nás vytlačují z domu. Čtu vše. Poezii, detektivky, duchovní knihy i zamilované romány. Ve své podstatě pořád buď čtu, nebo píšu. Vyrůstala jsem mezi spisovateli. Nejenže tatínek psal sci-fi, ale i strejda Miloš Macourek mi vyprávěl každičkou kapitolu z Macha a Šebestové, jak to psal, dokonce je tam doktor Nesvadba, který kouká Kropáčkovi do krku, to je podle táty. A Václav Vorlíček byl tatínkův bratranec, takže ta ikonická témata ke krásným českým filmům se probírala u našeho kuchyňského stolu, tzn. psát mi vždy přišlo stejně přirozené jako dýchat.

    BE CHARITY

    Naše dítě s Pavlínkou Saudkovou, dárek našemu přátelství. Staráme se o devadesát dva dětí s handicapem, platíme v nemocnicích různé operace a kupujeme nové přístroje, v rámci spolupráce s Etincelle spoluzaměstnáváme na sto sedmdesát lidí s mentálním a kombinovaným postižením. K pláči mě dojme, když vidím, že se nám za roky dřiny podaří některé z našich dětí po úrazu či dětské mozkové obrně reálně rozchodit a poslat s asistentem do školy. Unikátní zákroky v nemocnicích jsou pro mě zázrak. Když po operaci bránice pán, který byl od roku 2014 upoután na lůžko, najednou samostatně dýchá, jsem za práci ve filantropii nesmírně vděčná. Ve své podstatě vždy s Pavlínkou děkujeme, že můžeme. Bez patosu právě fond dává našim vlastním životům smysl.

  • Ina T. (37): „Srdeční zálibou je móda“

    Módní kritička Blesku, nadšenkyně do módy i do pravidelné pomoci lidem bez domova, feministka, influencerka – najdete ji na Instagramu: ina_t_official.

    SNOUBENEC VÁCLAV

    Přestože se živím slovem, vměstnat do několika řádků, co pro mě můj životní partner znamená, je nadlidský úkol. Snad proto, jak moc je to osobní. Neukazuji jeho ani naše společné fotky na sociálních sítích, i proto se mu během let začalo říkat paní Columbová. Díky tomu, podpořen rouškou tajemství, začal mé čtenáře zajímat ještě více. Faktem je, že mě po sedmnácti společných letech naše vztahová syntéza nepřestává bavit. Mám v něm nejlepšího kamaráda, rodinu a brzy manžela. Vzletná přirovnání nejsou můj styl, ale kdyby ano, bylo by nejsnazší mu přilípnout nálepku s popisem spřízněné duše, a to navzdory tomu, že na ně vlastně nevěřím. Snad může být tento odstavec prvním tréninkem na manželský slib, který si budeme brzy navzájem psát a skládat před našimi rodinami a přáteli.

    PSI

    Pro obřího milovníka psů, kterým bytostně jsem, je jejich absence v domě nepředstavitelná, proto mám rovnou dva. Výstavní pomeranian jménem Taspir vládne tvrdou tlapkou domu, adoptovaný rotvajler Bowie, jehož jméno je inspirované mým oblíbeným zpěvákem, zase zahradě. Velikostí, barvou i povahou kontrastní dvojice nemohla být víc odlišná, přesto – či právě proto – se skvěle doplňují. Příchod toho většího byl dramatický, měnící celý náš životní styl, protože vyžaduje trénink, zaměstnání a pohyb. Změny, které jsme nakonec s vděkem přijali a pojali za své.

    PROMĚNLIVOST A KREATIVNOST MÓDY

    V cyklech se vrací a opakuje, a přesto je v detailech obměněná, pro mnohé neuchopitelná a nepochopená. Pro mě je fenoménem naplňujícím můj pracovní život a zároveň je mým největším koníčkem, jenž se prolíná celým mým bytím. Od mládí pro mě byla způsobem, jak se vyjádřit, konfrontovat okolí, či možností se přiřadit k podobně smýšlející skupině. Teď je pro mě pracovním nástrojem, velkou vášní i srdeční zálibou a stále i možností, jak komunikovat. Domácí knihovna se povážlivě prohýbá pod další zakoupenou knihou o módě. Mít přehled neznamená jen sledovat aktuální trendy, ale i znát kontext minulosti, který je utvářel, znovu vrátil do hry, nebo naopak někdy poslal do zapomnění.

  • Jana Rotschein Kuželová (42): „Svoboda a nezávislost jsou důležité“

    Fotografka, copywriterka, blogerka (jsemzena.eu), která si loni prošla temným obdobím po nečekaném úmrtí manžela. Na sítích ji sledují desetitisíce hlavně žen.

    LÁSKA

    Bez lásky se nedá žít. Nebo ne dlouho. Nebo možná dá, ale bude to hodně nekvalitní život, pokud je opakem lásky nenávist. Láska má samozřejmě mnoho forem, i když ta partnerská bude asi vždycky patřit k nejsilnějším. V ideálním světě žili šťastně až navěky, v reálném to bohužel bývá o něco kratší, takže je dobré pěstovat i jiné formy milování.

    ZÁZEMÍ

    Když světem zmítá chaos, pomáhá mi bezpečný přístav. Zázemí. Po materiální stránce můžeme mluvit o čtyřech (a více) stěnách, mezi kterými se cítím dobře, bezpečně. Mohou se nazývat domovem. Zázemí je místo, kde můžu být sama sebou. Můj vlastní svět ve světě, který patří jenom mně, a já jsem v něm královnou (jupí). Domov ale tvoří lidé, proto přidávám k rovině materiální i tu duševní. Rodina, přátelé, partner, stačí i jeden člověk, abychom mohli říct, že máme zázemí. Ten pocit, že se máš na koho spolehnout a nejsi na světě sama.

    SVOBODA

    Pojem, který se dá definovat množstvím způsobů a netýká se jen života v demokratickém státě. I to je pro mě samozřejmě důležité, stejně jako možnost být tím, kým chci, dělat cokoli, co uznám za vhodné, a mít možnost říkat, co si myslím. Možnost volby bez nátlaku a bez následného odsouzení za svou volbu. Tím je pro mě svoboda, kterou člověk nenachází pouze vně, ale především uvnitř sebe. Vše v mezích zákona, samozřejmě. Pocit svobody a nezávislosti je pro mě jednou z nejdůležitějších věcí. 

  • Lucie Petráková (35): „Mám kliku na kámošky“

    Moderátorka, marketingová expertka, která nesnáší oslovení Lucka. Slyšet ji můžete v zajetém, vtipném podcastu Chumelenice. Vidět pak na Instagramu: bozi_lucie.

    NAKUPOVÁNÍ LETENEK

    Můj nejoblíbenější adrenalinový sport. Miluju pocit, když se hodinu hrabu v hlubinách vyhledávačů a nakonec tam požadovaná letenka cinkne. Samozřejmě mě vždy hřeje pocit, jak neuvěřitelně jsem ušetřila, abych pak následně dokupovala příručáky, příp. salonky (vždyť jsem přece ušetřila, proč si nedopřát!) a na letiště jela zásadně taxíkem, protože jsem líná (a navíc ty letenky byly přece za pár stovek, tak co). Říkám tomu dívčí matematika v praxi.

    MOJI LIDÉ

    Rodiče, samozřejmě. Nevychovali ze mě psychopata a zajistili mi fantastické dětství. A co se týče rodiny, kterou si člověk sám vybírá? „Neopouštěj staré známé pro nové,“ napsal Zdeněk Svěrák a vystihuje to i můj okruh přátel. Zřídkakdy do něj pustím „nováčka“, spíš se snažím pěstovat a rozvíjet dlouholeté vztahy. U jídla a bublin, ideálně. Zdráhám se použít klišé, ale s holkami máme skutečně tu pověstnou „girl power“, kdy se vzájemně podporujeme, ale taky se nebojíme před sebou brečet. Přítel Pavel mě zase učí komunikovat přímo své emoce, což je trochu paradoxní, ale někdo ty stereotypy porušovat musí. Vždycky jsem toužila mít kolem sebe okruh kámošek à la Sex ve městě. A ty mám. A pana Božského taky.

    POHYB

    Pokud nechci tahat zadek po zemi a chodit o holi, je potřeba do milé tělocvičny zajít. Možná proto, že si ani ve svých 35 neumím zavázat tkaničky, cvičím bosa. Nesnáším běhání (a kardio obecně), zato nedám dopustit na silový trénink s činkami a mobilitu. Je cool mít pevný zadek a udělat provaz, ale ještě víc husté je žít aktivně, bez bolestí zad a jiných projevů staroby. Pro mě má ale pohyb největší efekt na moji hlavu. Někdo říká, že psychickou bolest přerušíš tou fyzickou. Může být, ale jsem teď už definitivně přesvědčená, že pokud není člověk aktivní fyzicky, nemůže být ani v jiných směrech.

    Další zajímavé články naleznete v časopisu Blesk pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.

Autor: Kateřina Pokorná
Klíčová slova:  vip, ze života hvězd
Diskuse ke článku
.