Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Beata Rajská o spolupráci s Evou Pavlovou i dress code na dostihy. Co rozhodně nepodcenit?

22. září 2023 | 06:00

V neděli 8. října se bude konat největší dostihová událost u nás. Již 133. ročník Velké pardubické s pojišťovnou Slavia však nebude tradičně jen o koních, ale také o módě, která podléhá jistému dress code. Jaká jsou jeho pravidla a které modely pro tuto akci připravila renomovaná návrhářka Beata Rajská? To prozradila na slavnostním setkání k Velké pardubické v pražské kavárně Café Mozart.

Dostihová kolekce

Na slavnostním setkání k největší dostihové události představila návrhářka Beata Rajská svou kolekci, jež se nesla na vlně čiré noblesy a elegance. Ovládly ji zejména střih šatů v lady délce, okázalé i saturované barvy ve znění magenta, purpurová a petrolejová, které doplnila unitární paleta kontrastní černé a bílé barvy.

Sofistikovanost modelům dodávaly nejen exkluzivní barvy, ale i důmyslné detaily v podobě elegantního pruhovaného, kostkovaného či florálního vzoru, peleríny a absence vyzývavých hlubokých výstřihů. A právě vyzývavosti by se měly vyhnout dámy nejen při tak výjimečných příležitostech, jako je Velká pardubická s pojišťovnou Slavia. „Významné dostihy mají přesně daný dress code, ale jsou věci, které bychom měly dodržovat i bez něj. U dostihů jsou to například délka šatů, jejich linie, neměly by být v mini střihu nebo hodně vyzývavé,“ vysvětlila návrhářka.

Na detailech záleží

Modely doplnila vizuálně působivými klobouky a fascinátory od modistky Jolany Kotábové i otevřenými sandálky na podpatku značky ALDO, jež se třpytily s každým krokem modelek. „Přehlídku doplnily otevřené boty, ale třeba Royal Ascot vyžaduje uzavřené boty a punčochy. Důležité je přečíst si pozvánku, kde se dress code dá velmi často vyčíst,“ doplnila Beata Rajská o striktních pravidlech na nejprestižnějších koňských dostizích ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska.

Royal Ascot očima návrhářky

Beata Rajská protokolární módu miluje. Sama navštívila před lety Royal Ascot. „Byla to krásná cesta vlakem Orient Express. Byl to záměr, vidět na vlastní oči tyto dostihy, protože jsou nejvyhlášenější ve světě, a těch dam, které si potrpí na dress code, jsem oblékala hodně,“ nechala se slyšet a dodala, že je jejím zbožným přáním, aby návštěvníci tak krásnou akci, jako je Velká pardubická, podpořili dodržením módní etikety.

Šaty pro historický okamžik

Modely z dílny návrhářky s oblibou nosí nejen celebrity, ale i ženy vysoce postavené ve společnosti. Designérka nám tak ještě retrospektivně přiblížila pohled na spolupráci s první dámou a jejím týmem k příležitosti korunovace krále Karla III.

„Byla to výjimečná příležitost, které si moc vážím. Vážím si spolupráce, ke které jsem byla oslovena. Ke každé ženě – klientce, zákaznici – přistupuji jako k první dámě, protože v momentě, kdy ji dostávám profesionálně do svých rukou, tak k ní přistupuji jako k jedinečné osobnosti. Ve spolupráci s týmem na Hradě kolem první dámy a se stylistkou Lenkou Bernardes a modistkou Jolanou Kotábovou jsme vytvořily lila model, který měl svým způsobem reprezentovat nejen paní Pavlovou, ale i Českou republiku,“ řekla Beata Rajská exkluzivně pro Blesk pro ženy.

Česká symbolika i nejtěžší bod při spolupráci

Šeříková barva byla v květnu, kdy se konala korunovace, příznačná, jelikož keř je v tomhle období pro Českou republiku přímo symbolický. „Měla jsem také nastudovaný protokol královské rodiny a vím, že tato barva byla jednou z oblíbených královny Alžběty,“ dodala návrhářka o šatech na korunovaci pro první dámu.

V té době se renomovaná návrhářka svěřila s tím, že přes 2 týdny nespala příliš dobře. „Přece jenom nějakým způsobem zkoordinovat čas můj a čas první dámy, a vůbec celého týmu, bylo asi nejnáročnější. Obě jsme vytížené a v té době měla první dáma hodně protokolárních aktivit a návštěv, takže najít čas bylo to nejtěžší,“ uzavřela povídání o spolupráci Beata Rajská.

Stylový outfit na dostihy pořídíte za skvělou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Jak barvy působí na psychiku? To se dozvíte v následujícím videu:

Video se připravuje ...
Barvy ovlivňují mnoho a my o tom mnohdy ani nevíme. Jaké barvy zvolit, aby nám dodaly energii? A co o nás barvy vypovídají? Na to jsme se zeptali fashion koučky Kamily Vodochodské.  • VIDEO: .

Na její působivé modely nejen pro dostihové události a na osobní fotografie samotné návrhářky se podívejte do naší galerie:

Autor: Žaneta Podlahová, Štěpánka Bínová