Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konec tabu: Které celebrity otevřeně promluvily o menopauze?

  • Konec tabu: Které celebrity otevřeně promluvily o menopauze?
    21. ledna 2023 | 06:00

    Klimakterium s sebou nese mnoho změn, které pro ženy často nebývají úplně jednoduché. Návaly horka, nechuť k sexu, úzkosti a deprese, hormonální nerovnováha, nic z toho nebývá příjemné a některé ženy se s těmito změnami dlouho vyrovnávají. O pocitech, které menopauza přináší, se nebály promluvit slavné hvězdy. Některé z nich však prozradily, že klimakterium nemusí být vždycky jen na škodu.

    S menopauzou přichází stavy, na které vás nikdo nepřipraví a se kterými se musí vypořádat každá žena po svém. Útěchou pro vás může být, že na to rozhodně nejste sama a že je naprosto v pořádku o tom mluvit. Inspirací vám mohou být tyto slavné dámy.

  • Kim Cattrall (66)

    Jako seriálová Samanta z legendárního seriálu Sex ve městě si nikdy nebrala servítky a žádné téma pro ni nebylo tabu. Stejně tak to má Kim Cattrall také v běžném životě, a nebála se tak promluvit o menopauze, která pro ni ovšem nepředstavuje problém. "V jedné chvíli jste v pohodě, a za chvíli vřete jako voda v hrnci. Tyhle změny jsou součástí lidského bytí. Stačí se jen naučit je tolerovat," říká herečka, která ženám zároveň radí, aby z menopauzy nedělaly zbytečně velkého strašáka.

    Video: Trable s menopauzou – 1. díl. Co je to přechod?

    Video se připravuje ...
    Trable s menopauzou - 1. díl. Co je to přechod? • VIDEO: Videohub

  • Helena Bonham Carter (56)

    Herečce Heleně Bonham Carter přinesla menopauza jednu výhodu, a tou jsou prsa. "Jako mladá dívka jsem nikdy neměla velká prsa. Jakmile přišla menopauza, začala růst. Brala jsem to vždycky jako výhodu, jen bych si přála, aby tak nevyčnívala," uvedla. Je tak důkazem, že menopauza s sebou nenese pouze negativní změny.

    Video: Trable s menopauzou – 2. díl. Pomohou bylinky?

    Video se připravuje ...
    Trable s menopauzou - 2. díl Pomohou bylinky? • VIDEO: Videohub

  • Angelina Jolie (47)

    Angelina Jolie si před čtyřicítkou nechala odstranit obě ňadra a také vaječníky. Chtěla tak minimalizovat riziko vzniku rakoviny, tímto krokem se však dostala do předčasné menopauzy. V rozhovoru pro Daily Telegraph pak uvedla, že se díky ní cítí starší a vyspělejší a že by už nikdy nechtěla být zase mladá. "Jsem v menopauze a jsem za to ráda," uvedla.

  • Gillian Anderson (54)

    U slavné herečky se menopauza objevila už v pětačtyřiceti letech. I ona se rozhodla o těchto změnách veřejně mluvit. "Menopauzu bychom měly přijmout jako fakt a uctívat ji. Když jsem začala mít první potíže, ptala jsem se, co se to děje... Kamarádky mi řekly, že za to asi můžou hormony. A když jsem se dozvěděla, že jde o premenopauzu, měla jsem pocit, že se můj život rozpadá. Do té doby jsem byla zvyklá dělat spoustu věcí, a najednou jsem měla pocit, že nezvládnu nic. Byla jsem tím naprosto ochromená.“ 

  • Pamela Anderson (55)

    Příchod menopauzy znamenal pro Pamelu Anderson obrovský chaos. Cítila se osamělá, mívala návaly horka a výkyvy nálad. Bála se jí celý život, protože její maminka ji nesla velmi těžce a Pamela se bála stejných stavů. "Byla jsem doma, chtěla jsem vařit večeři, ale nebylo komu. Syndrom prázdného hnízda. Do toho se objevovaly náladovost, zblázněné hormony, horko. Byly to krušné časy," popisuje herečka. Ze spárů menopauzy ji nakonec dostala nečekaná láska. 

  • Jane Seymour (71)

    Ani pro herečku Jane Seymour nebyla menopauza lehkým obdobím. Objevila se u ní již před padesátkou a rozhodla se proti ní bojovat. Po dohodě s lékářem začala užívat hormonální substituční léčbu, kterou ale po čase považovala za kontroverzní. Po sedmi letech ji vyměnila za přírodní fytoestrogeny, které však tělu nestačily, a brzy se začaly znovu objevovat problémy. Proto se nakonec vrátila k původní léčbě. "Každá žena potřebuje najít vlastní způsob, jak bude zvládat příznaky menopauzy,“ říká herečka, která svého kroku nikdy nelitovala.

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.