Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vica Kerekes: Jsem pragmatik. Pro to, aby se sen splnil, musí člověk něco udělat

22. března 2023 | 06:00

Vica Kerekes (41) hraje v novém filmu Služka, který nyní běží v kinech a je na motivy příběhu tety Hany Lasicové (42). Vica prozradila, kolik času trávila v maskérně a jestli si ráda plní svoje sny.

Jste fanynka historických filmů a kostýmů, co se týče natáčení?

Já to mám velmi ráda, protože díky tomu mám to štěstí podívat se do nějaké jiné doby. Jakmile si obléknu to dobové oblečení a v maskérně mě upraví, tak na mě přejde i atmosféra té doby a to je pro mě potěšením.

Vy jste hrála jednu ze služek, takže asi netrvalo moc dlouho, než vás připravili před natáčením. Nebo ano?

Ne, já jsem vypadala pořád stejně a šlo to rychle. V podstatě jsem neměla žádnou barvu na rtech, na očích. Museli mi spíš potlačovat moje přirozené zbarvení pleti, která občas rychle zčervená. Takže mi pořád dávali světlý make- -up, abych byla bledá. Přirozené řasy, které mám dlouhé, mi chtěli zdemolovat, protože v té době jako služka jsem musela vypadat absolutně přirozeně.

VIDEO: Historický film podle životního příběhu tety Hany Lasicové:

Video se připravuje ...
Historický film podle životního příběhu tety Hany Lasicové • VIDEO: CinemArt

Mučili vás v korzetu?

Ježíš, ani nevím, možná jsem ho měla, protože ženy ho tenkrát nosily. Ono to jde ale potom raz dva, když si na to zvyknete a když nemáte moc co stahovat.

Film ukazuje o té době v podstatě docela hodně, odhaluje taková tíživá témata, o kterých se moc nehovoří. Třeba vy jste tam měla dvě velmi silné scény. Potrat a vaše sebevražda, to jen tak někde ve filmech nevídáme. Byla to těžká scéna?

Ano, to je přesně ono, když mi poslali ten scénář a režisérka mě oslovila ohledně té postavy, tak se mi na té postavě strašně líbilo to, že ona tam má svoje drama. Možná že není až tak dominantní, protože my jsme tam pocitově trochu neviditelné. Ale to je přesně ta doba, že ti lidé, kteří nebyli movití, jako ta moje postava, která se vlastně, dá se říct, narodila jako služka, tak byli skoro neviditelní. Ale přesto prožívali své velké příběhy.

Když přišla nová služka do služby, tak jste jí řekla, že si má pamatovat sen, který se jí bude zdát, protože ten první sen v nové posteli se splní. Praktikujete to i v běžném životě?

To je skvělé, že jste o tom začala, protože moje maminka mi to vždy říkala: Než jdeš spát, musíš spočítat všechny rohy v místnosti a pak se ti splní sen, který se ti zdá. Já jsem v tomhle hrozná, vůbec si nic nepamatuji. Ani nevím, jestli se mi něco zdálo, natož abych si to pamatovala. Jsem trochu pragmatik a jsem přesvědčená, že člověk musí udělat něco pro to, aby se mu sny splnily, nepřijde to jen tak samo.

Máte nějaký takový sen, který si chcete zrealizovat?

Teď jeden mám, ale to povím, když se to podaří. Je fakt, že bych mohla spočítat na prstech jedné ruky, kolikrát jsem měla takový veliký sen a toužila si ho splnit.

Ráda si tedy plníte své sny?

Myslím si, že je dobré poslouchat svůj vnitřní hlas a řídit se svým pocitem, ale nejsem snílek. Lidé, kteří pořád sní, nemají čas si sny plnit.

Video se připravuje ...