Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Italský milionář o českých ženách: Jsou fascinující, zvědavé, odvážné, energické a otevřené novým věcem

13. prosince 2022 | 06:00

Sedmá generace italské šperkařské rodiny Massimo Gismondi si během své návštěvy Prahy udělal chvilku na rozhovor. Přiznal, že žádná jiná cesta než ta v rodinné firmě nebyla v jeho hledáčku. Být jeho manželkou musí být báječné, protože šperky, které navrhuje, jsou jí inspirovány.

Myslíte si, že lidé dnes přistupují ke šperkům jinak než dříve?

I s ohledem na nejistou politickou a ekonomickou situaci si začínáme všímat, že se šperkům nyní přisuzuje peněžní hodnota a někteří klienti je začínají vnímat spíše jako možnost investice – což podle mě není úplně správný přístup. I když v základě, stejně jako tomu bylo i v minulosti, převládá chuť věnovat šperk v momentě, kdy chcete oslavit nějaký nezapomenutelný okamžik, ať už je to narození dítěte, zásnuby nebo třeba svatba.

VIDEO: Fashion tips: Jak vrstvit oblečení na podzim a v zimě?

Video se připravuje ...
Fashion tips: Jak vrstvit oblečení na podzim a v zimě? • VIDEO: Videohub

Jaký typ šperků považují ženy za nejatraktivnější, po jakých je největší poptávka?

Ženy samy sobě nejraději pořizují náušnice. Muži je totiž moc nakupovat nechtějí, protože je velmi těžké trefit se někomu do vkusu. Je to stejné, jako když má žena muži koupit kravatu, jde o velmi osobní věc. To se potvrzuje i v našem butiku v Pařížské, kde pořádáme oblíbené Piercing dny, kdy je možné si po výběru šperku nechat náušnici rovnou nastřelit. Ženy mezi sebou při tom rády vtipkují a zkoušejí si náušnice, jako by byly zase malými holčičkami. Ale také náramek je rozhodně správnou volbou, se kterou žádný muž nikdy nešlápne vedle.

Jak byste popsal ženu, která nosí vaše šperky?

Je sebevědomá, miluje krásu a styl. Zároveň je elegantní, ale také trochu excentrická a ráda se nechává překvapit nečekaným dotekem kreativity, jenž je ukryt v našich špercích. Chce být výjimečnou a jedinečnou, nikoliv všední a nevýraznou. Je hrdinkou každé příležitosti a je si toho i vědoma.

Co pro vás představuje krása?

Krása pro mě znamená eleganci, styl a jedinečnost s tajuplným nádechem, ale také kapkou půvabu.

Jste sedmou generací rodu Gismondi. Chtěl jste se vždy věnovat tomuto byznysu, nebo vás k tomu rodiče tak trošku donutili?

Když jsem chodil do školy, učitelka po nás chtěla, abychom napsali, co chceme v budoucnu dělat, o čem sníme. Napsal jsem slohovou práci, kde jsem se popsal jako návrhář šperků, který směřuje rodinný podnik k mezinárodní slávě. To odpovídá tomu, o co se snažím i nyní. Jsem tedy šťastný člověk, který si plní svůj dětský sen.

Je něco, co byste dělal, kdyby to nebyly šperky?

Upřímně řečeno, nikdy jsem neměl žádný plán B. Vždy jsem přesně věděl, kam směřuji.

Byznys se šperky patří k atraktivním povoláním, měl jste to díky němu jednodušší se ženami?

Ne, pracoval jsem jen se svými emocemi, sny a zkušenostmi. Měl jsem v hlavě jasnou představu ženy, které jednou své výtvory věnuji. Naše šperky jsou ale vhodné i pro muže. Už dávno totiž neplatí, že klenoty nosí jen ženy. Naopak, čím dál víc pozoruju, že i muži rádi nosí naše šperky.

Rozdáváte hodně šperků?

Své ženě? Samozřejmě! Neustále. Vytvářím pro ni i speciální kolekce, ale už se mi párkrát stalo, že nakonec stejně putovaly do plošného prodeje. Aby mi to odpustila, snažím se pro ni pak navrhnout ještě něco půvabnějšího.

Dostávají ženy ve vaší rodině šperky stále jako dárek, nebo už je to tak trochu nuda?

Dovolím si říct, že krásný šperk nebude nikdy vnímán jako nudný. A to platí i pro mou rodinu.

Zaslechla jsem, že každá kolekce má svůj příběh. Která je vaše nejoblíbenější?

To je opravdu složitá otázka. Každou mám rád z jiného důvodu. Ale můžu říct, že kolekce Genesi, která vznikla během dlouhých lockdownů přes covidovou pandemii, má v sobě něco zcela unikátního – i s ohledem na složité časy, kterými jsme procházeli. Symbolizuje energii znovuzrození.

Na který návrh jste nejvíce hrdý?

Na ten, který ještě nevznikl.

Co si myslíte o českých ženách?

Jsou fascinující, zvědavé, odvážné, energické a otevřené novým věcem.

A co máte nejradši na Česku?

Pražskou šunku! A teď vážněji – kulturu, příběh, dědictví a energii, kterou vkládáte do své budoucnosti. Pokaždé, když odjíždím, vezu si s sebou spoustu pozitivní energie.

Video se připravuje ...