Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Veronika Kašáková: K mámě necítím zášť, dnes vede slušný a spořádaný život

31. ledna 2022 | 06:00

Osud se s ní příliš nemazlil. Od čtyř let vyrůstala v dětském domově a přes nelehký životní začátek se dokázala prosadit jako modelka. Založila nadaci, aby pomohla dětem, které se ocitly ve stejné situaci. A loni podstoupila další životní zkoušku, narodil se jí syn se vzácnou metabolickou poruchou. Někdejší finalistka soutěže krásy se proslavila i díky své knížce, která vypráví o cestě z dětského domova až na přehlídková mola. Nedávno vydala další knihu, kde se opět vypisuje ze svých pocitů. A i když ji vedle úspěchů potkaly i pády, je plná optimismu a raději vidí sklenici poloplnou. Co ji naučil dětský domov? A odpustila své mámě?

Jak začal váš nový rok 2022?

Začal příjemně, protože jsme neporušili tradici a byli jsme v teple. A s tím krásným rozdílem, že tentokrát tam byl s námi náš chlapeček, bylo to příjemnější, milejší a veselejší.

Dala jste si do něj nějaká předsevzetí?

Měla jsem svoje sentimentální chvilky, kdy jsem si probírala minulý rok, a trochu jsem přemýšlela, jaký bych chtěla ten budoucí, ale nakonec jsem si žádné předsevzetí nedala. Je vidět, že jsem máma a nemám čas se zabývat už jen sama sebou. Je lepší žít přítomností.

Jste zakladatelkou nadačního fondu a také tváří kosmetické značky Oriflame, ta podporuje jeden z vašich projektů s názvem Restart, který pomáhá dětem z dětských domovů. V čem a jak je podporuje?

Projekt Restart se zaměřuje na mladé lidi před odchodem z dětského domova. Vstupujeme do dětských domovů, kde nás doprovází kompetentní osoba, interně jí říkáme průvodce. Tento člověk vstupuje do individuálního vztahu s mladým člověkem, který projeví zájem o pomoc, a připravují se spolu na odchod a na život po ústavní péči, kdy je člověk odkázán sám na sebe. My jsme rádi, že s ním zůstává někdo, komu důvěřuje a kdo mu pomůže projít situacemi, které na něho venku čekají.

Jaké máte na projekt ohlasy?

Už pět let fungujeme a dostali jsme se do bodu, kdy nás mladí lidé sami vyhledávají. Je to pro mě nejlepší zpětná vazba, kdy člověk řízený státem ví o našem projektu a volá nám o pomoc, abychom zabezpečili jeho svěřence ve chvíli, kdy jeho povinnosti a práce končí.

Video se připravuje ...
Rozhovor s Veronikou Kašákovou • VIDEO: Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Lucie Ulmanová
Video se připravuje ...