Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odbornice radí, jak se zbavit exekucí díky Milostivému létu. Neváhejte a začněte okamžitě!

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
4. ledna 2022 | 06:00

Milostivé léto je ojedinělou akcí, která by mohla pomoct mnoha lidem zbavit se velké části dluhů. Rozhodly jsme se věnovat této tematice speciální díl pořadu Nejsi v tom sama. Na otázky týkající se právě této problematiky nám odpovídaly dluhové poradkyně z pobočky neziskové organizace Člověk v tísni v Berouně a pomohly nám objasnit, jak postupovat krok za krokem.

Hlavním kamenem úrazu je mnohdy to, že lidé ani netuší, že nějaké exekuce mají. Důvodů může být několik. Pokud patříte k těm, kteří nemají ve svých financích jasno, existuje snadná cesta, jak zjistit, zda se exekuce týkají i vás. „Doporučovala bych dlužníkům, aby se obrátili na naše pobočky, kde jim pomůžeme se zmapováním pohledávek, případně mohou také navštívit poštu, kde si na checkpointu mohou za menší poplatek nechat vygenerovat přehled svých pohledávek,“ vysvětlila Helena Šebková.

Exekuce v České republice nejsou vůbec ojedinělým jevem. „Exekutorské komory z roku 2020 hovoří o tom, že v Česku je více než sedm set tisíc lidí v exekuci a zároveň je nařízeno přes čtyři miliony exekučních řízení. Pokud bychom toto číslo srovnali s celkovým počtem obyvatel v republice, tak můžeme mluvit o tom, že exekuce se týká každého čtrnáctého člověka. Pokud by se k dlužníkům připočetli také jejich partneři či děti, vycházelo by to na každého pátého občana,“ sdělila nám opět paní Šebková.

Samotná dlužná částka přitom mnohdy není vyšší než deset tisíc, zato pohledávky na jistině jsou mnohonásobně větší. „Většinou to opravdu bývá mnohonásobně vyšší částka. Nejtypičtějším příkladem je třeba pohledávka u dopravního podniku, kdy dlužná částka je třeba dvacet čtyři korun za jízdenku a k tomu je třeba patnáct set korun pokuta. Pokud je to exekučně vymáháno, může se jednat i o částku osmnáct až dvacet tisíc. Takže vše, co převyšuje těch patnáct set dvacet čtyři korun, je vlastně příslušenství této exekuce,“ vysvětlila Lubomíra Hédlová.

Milostivé léto tak může být cestou, jak se zbavit zbytečných a obrovských dluhů, jež sužují naše životy. Proto neváhejte a začněte své finance řešit okamžitě, protože tato jedinečná příležitost končí už na konci ledna. Jinak řečeno – včera bylo pozdě, neodkládejte nepříjemné věci na později, protože taková příležitost už se nebude opakovat. To, jak postupovat, koho se akce týká, a ostatní důležité detaily se dozvíte v našem rozhovoru.

Video se připravuje ...