Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Michaela Duffková: To, že jste závislá, zjistíte až v okamžiku, kdy s tím sama už nic nezmůžete

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
8. listopadu 2021 | 06:00

Každý z nás má občas den blbec nebo nám povinnosti přetékají přes hlavu a večer, když přijdeme domů, tak sklenka vína je to, po čem toužíme a co nám udělá dobře. Na chvíli zapomeneme na všechny starosti. Jaké to je, když vám už nestačí skenička a alkohol převezme vládu nad vaším životem, o tom bude dnešní díl Nejsi v tom sama s Michaelou Duffkovou (29).

Michaela Duffková se do povědomí dostala díky svému blogu Zápisník alkoholičky, který se později stal i námětem na knihu. Letos jí vyšla druhá kniha s názvem Zápisník abstinentky. Michaela stále úspěšně odolává alkoholu, ale sama přiznává, že jsou jisté momenty, kdy přichází krize. Jednou z nich bylo i nedávné výročí úmrtí otce, jenž svůj boj s alkoholismem prohrál. Alkoholismus u žen v Čechách narůstá a je důležité neignorovat ty, kteří mají problém. Sami ho totiž nezvládnou, je důležité najít odbornou pomoc.

Michaela založila centrum Alkos, které pomáhá lidem zbavit se závislostí, protože ji drtilo to, jak dlouho musí člověk, který se k odvykání rozhodne, čekat na svou léčbu. Mnohdy jsou to měsíce, které mohou rozhodnout – stejně jako v případě jejího otce – o tom, jestli člověk přežije. „Individuálnost, rychlost a důstojnost naprosto chybí v léčebném systému u závislostí,“ tvrdí Michaela, která je také přesvědčena, že by si měli závislí lidé svou léčbu hradit, a to alespoň částečně. „Peníze jsou velkou motivací a u nás dokončí léčbu každý. Když jsem se léčila já, začali jsme ve skupině patnácti lidí a skončili jsme čtyři!“

Michaela měla štěstí, že měla rodinu a manžela, který za ní stál po celou dobu. „Stále se divím, že mě neopustil. Nejsem jednoduchý člověk, ani když jsem střízlivá. Samozřejmě jsem mu za to nesmírně vděčná,“ přiznala Michaela. Michaela je skvělým příkladem, že se dá zvládnout všechno. Není to jednoduché, ale jde to. Naším rozhovorem chceme samozřejmě motivovat ostatní. Nejste v tom sama, ale musíte chtít, jinak vás k odvykání mnohdy nedonutí ani fakt, že máte děti!

Video se připravuje ...