Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Někteří muži tlustou ženu kvůli kritice okolí odmítnou, i když se jim líbí, říká Ridina Ahmedová

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
14. listopadu 2021 | 06:00

Zpěvačka a hudebnice Ridina Ahmedová (47) byla dalším hostem v pořadu Nejsi v tom sama, kde jsme si povídaly o tom, co trápí valnou většinu žen, a to je přijetí vlastního těla takového, jaké je. Proč je na nás kladen takový tlak, proč musíme vypadat krásné a štíhlé, proč nedokážeme mít rády vlastní tělo? Ten důvod mohl vzniknout už v dětství.

Ridina Ahmedová je žena, která stála u vzniku podcastu Sádlo, jenž pořádně rozvířil hladinu. Otevřela v něm totiž otázku přijetí vlastního těla, mluví se v něm o tom, jak ženy, které nejsou krásné, se běžně setkávají s urážkami. Její vlastní zkušenosti a odvaha začít o tom otevřeně hovořit spustily lavinu. Začaly se jí ozývat stovky žen a tehdy zjistila, jak velké téma to je a kolik žen má obdobné zkušenosti. „Je milion věcí, které by žena měla splňovat. Stále slyšíme, že jsme moc tlusté, nebo hubené, máme moc malá prsa, krátké nohy, a ve chvíli, kdy nám to někdo řekne, máme najednou pocit selhání a pocit, že nejsme dost dobré a nemáme právo být spokojené a šťastné. O tomto pocitu viny a nedostatečnosti se špatně mluví. Jakmile o tom mluvit začneme, tak zjistíme, že se tak cítí skoro každá z nás, a pak si možná uvědomíme, že to není o našem selhání, ale o nastavení společnosti, která vyžaduje dokonalost, která je nedosažitelná,“ vysvětluje Ridina.

Už od malička slýcháme od našich nejbližších: „Nejez tolik, nebo budeš tlustá!“ Nebo: „Kdybys zhubla, ty bys byla tak hezká!“ V podstatě se takové narážky objevují snad v každé rodině. Nejspíš jsou tyhle věty míněny v dobrém, ovšem na mnoho žen a dívek to může mít absolutně devastující vliv, který se podepíše na zbytku jejich životů. Jak moc nás to ovlivňuje a jak daleko to může zajít?

Ridině se neozývaly jen ženy, ale i muži, a to takoví, kterým se líbí ženy krev a mlíko. Ale pokud by se s nimi objevili ve společnosti, tak se setkají s kritikou svých přátel. Taková žena prostě není dost reprezentativní! Aby se takové kritice vyhnuli, raději zapřou sami sebe a vybírají si „společensky korektní“ partnerky.

Mluvit o věcech, které nás trápí, je důležité a bylo na čase otevřít právě tuto citlivou tematiku. Podívejte se na náš rozhovor, který možná pomůže i vám.

V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy otvíráme toto téma: za své tělo se nestydím. Dvě populární herečky a učitelka z mateřské školy hovoří o tom, jak vnímají své tělo, které nesplňuje modelkovská měřítka. Blesk pro ženy seženete v novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

Video se připravuje ...