Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vendula Pizingerová: Josef mě straší ještě s holčičkou, ale to už by bylo do nebe volající

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
22. listopadu 2021 | 06:00

Moje maminka vždycky říká, že by rodila do konce života, kdyby to šlo, že to je to nejkrásnější, co v životě zažila. Některým z nás se to nepoštěstí, jiným mnohokrát, a dokonce i v životních etapách opravdu vzdálených. Jaké to je být maminkou v každém věku, o tom si budeme dneska povídat v dalším díle Nejsi v tom sama s ředitelkou nadace Kapka naděje Vendulou Pizingerovou (49).

Vendula se během svého života stala maminkou hned třikrát. Jednou ve třiadvaceti, podruhé po třicítce a potřetí téměř na prahu padesátky. To je fenomén, který se nepoštěstí jen tak někomu. Vendula je tedy jednou z žen, které můžou srovnat, jaké to je být matkou ve třech životních dekádách.

V životě Venduly Svobodové nebylo nic všedního a musela si projít několika velmi těžkými zkouškami. Hned první mateřství s dcerou Klárkou, kterou měla ve třiadvaceti letech, bylo tak náročné, že si to mnohé z nás nedovedou představit.

„Moje první mateřství bylo celé abnormální, protože půlka Klárčina života probíhala v nemoci. Všechno pak probíhá jinak, strach způsobuje to, že jste v tom jinak položená. U Kuby zase vidím některé svoje nedůslednosti a chyby, ale na druhou stranu doufám, že mu dávám vřelý cit. Bylo to hodně dáno nestandardní situací, kdy Kubík v roce a půl přišel o tátu a já jsem v tu chvíli nebyla asi schopná reagovat, měla jsem se zaměřit jenom na něj. Byla to hodně blbá doba a možná už odtamtud se nesou nějaké věci, ale člověk má vždycky šanci na reparát, a proto mám teď jednoletého syna a u něj mám poprvé šanci za plného vědomí se o něj starat a pozorovat jeho progres,“ svěřila se Vendula v našem rozhovoru.

S humorem a nadsázkou hovoří o pětadvaceti letech, během kterých se jí narodily tři děti, a o tom, co všechno a jak ovlivnilo její vnímání mateřství. Vendula má v sobě obdivuhodnou vytrvalost a optimismus, se kterým bere život takový, jaký je, a přitom zůstává nad věcí. Čeho se nejvíc bála, jak se cítí, kdo jí pomáhá, jaký je Josef otec a partner a jak to spolu zvládají, to vše si můžete poslechnout v našem rozhovoru.

Video se připravuje ...