Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radana Labajová: Dvakrát jsem na smrt hleděla hodně zblízka

Video se připravuje ...
VIDEO: videohub
25. října 2021 | 06:00

Když se řekne rakovina, každému se trochu sevře žaludek. Je to strašák, který přichází nečekaně a mnohdy kvůli zanedbané prevenci i zbytečně. Když si Angelina Jolie nechala odstranit obě prsa, upozornila tak na existenci mutace genu BRCA, která zvyšuje riziko onemocnění rakovinou ženských orgánů. O tom, jaké to je zjistit, že se to týká právě vás, si budeme dnes povídat v dalším díle Nejsi v tom sama s Radanou Labajovou.

Radanu Labajovou zná spousta z vás jako členku skupiny Holki, která v devadesátých letech brala hitparády útokem. V posledních letech si prožila docela těžké období a je velice obdivuhodné, jak bojuje proti nepřízni osudu. Po tom, co zjistila svou rodinnou anamnézu, sama prošla vyšetřeními a rozhodla se k radikálnímu kroku – kompletní mastektomii a odebrání ženských orgánů.

Když se ve vašem životě objeví takové tornádo, mnohdy nemáte čas dívat se napravo nalevo a prostě jednáte. Stejně tak to měla Radana. Poté, co rakovinou onemocněla babička a posléze maminka, začala se se sourozenci pídit po vyšetřeních, která by vyloučila, nebo potvrdila přítomnost mutace genu BRCA. Vše se ovšem komplikovalo, a do toho všeho ještě onemocněla Radanina sestra. Když přišly výsledky, které se daly už v tu chvíli očekávat, nebyl čas na dlouhé rozhodování.

Radana byla tak skvělá, že si se mnou o celé situaci přišla popovídat a objasnila kroky, které podstoupila. Osvěta v tomto ohledu není dostatečná, proto doufám, že pokud máte pocit, že byste mohla mít stejný problém, bude pro vás jednodušší se zorientovat. Poslechněte si Radanin příběh v našem rozhovoru.

Video se připravuje ...