Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alena Doláková: Vím, jak je těžké vyrovnat se se znásilněním

Video se připravuje ...
VIDEO: videohub
2. září 2021 | 06:00

Sexuální násilí se bohužel týká velkého procenta žen a vůbec není lehké o takové zkušenosti hovořit. Také proto toto téma otevíráme v tomto dílu Nejsi v tom sama, v němž o své zkušenosti promluvila herečka a autorka Alena Doláková.

Alena toho za svůj život stihla spoustu. Napsala knihu, založila vlastní produkční společnost, která se chce věnovat více ženským tématům, a především vyšla s kůží na trh a rozhodla se veřejně podpořit spolek Konsent. K tomuto kroku ji vedla vlastní zkušenost se sexuálním napadením.

Mnoho z nás se domnívá, že k sexuálnímu násilí dochází v temných uličkách nebo parcích neznámým zločincem, ale opak je pravdou. Nejčastěji ženy tuto traumatizující zkušenost zažívají s člověkem, který jim je blízký. Možná právě proto se snaží takovou skutečnost vytěsnit, často hledají vinu samy v sobě a nesou si šrámy na srdci i na duši.

Alena se odvážně rozhodla o této zkušenosti hovořit otevřeně, protože doufá, že tím pomůže dalším ženám. Uvědomit si, co se stalo, přiznat si to, to není jednoduché. „Traumata v nás zůstávají, je dobré o nich hovořit, klidně s odborníkem, abychom se mohly posunout dál a žít plnohodnotný život,“ vysvětlila Alena. Jakým způsobem se s takovou zkušeností vyrovnala, co jí nejvíce pomohlo? Podívejte se na náš rozhovor.

Video se připravuje ...