Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mirka Čejková: Měla jsem období, kdy jsem se mužů bála

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
13. května 2021 | 06:00

V dalším dílu pořadu Nejsi v tom sama, ve kterém otevřeně hovoříme o tématech, která se týkají mnoha žen, ale o kterých se mnohdy bojíme mluvit, byla mým hostem Mirka Čejková (59). Mirka pracuje jako koučka a jako poradkyně strategické komunikace, mnozí z vás si ji mohou pamatovat jako televizní moderátorku.

Já jsem si ji pozvala hlavně kvůli tomu, že otevřeně hovoří o tématech, která rezonují společností a se kterými má svou zkušenost. Jako první před lety otevřeně mluvila o postižení své dcery a stejně tak se zapojila i do diskuse o domácím násilí. S ženami, které tím prošly, spolupracovala, a sama se s tím osobně setkala.

Mirka Čejková přiznala již dříve, že s domácím násilím má osobní zkušenosti, a kvůli spolupráci s ženami, které tuto životní lekci sdílí s ní, byla ochotna mi o této citlivé tematice přijít povědět víc. „Cítím, že stále žijeme v nějakých předsudcích, sice se toto téma otevírá, někde na něj narazíte, třeba i v kontextu s tím, že jsou násilí vystaveny známé ženy, ale společnost stále neví, co s tím má dělat. Je to i o různých mýtech, kterými je tato problematika obklopena. Vždycky jsem zvažovala, jestli si víc ublížím tím, když o tom budu hovořit a někdo si to dá do jiných souvislostí, nebo je horší, když se o tom nemluví, a přitom je řada žen, které s tím bojují. Myslím si, že ta diskuse by rozhodně měla probíhat,“ vysvětlila mi Mirka Čejková.

Podívejte se také na jeden z předchozích dílů pořadu Nejsi v tom sama, který se týká matek, které ničí:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Matky milují i ničí • VIDEO: Videohub

Domácí násilí se zdaleka netýká pouze žen. Jsou mu vystaveni staří lidé, děti, a dokonce i muži. Není to vždy jen o tom fyzickém násilí, ale velmi rozšířené je i to psychické, které má za následek totální destrukci sebevědomí. A také je tu sexuální násilí... „To je obrovské téma, protože mluvit o znásilňování v partnerském vztahu je hrozně těžké, stejně tak je těžké pro společnost to vůbec přijmout, právně to definovat a soudit. Dalším je i ekonomické násilí, které člověka odstřihne od všech existenčních jistot a peněz. S tím jde ruku v ruce i sociální vyloučení,“ říká Mirka Čejková.

O tom, jak se Mirka sama vyrovnala se svou zkušeností, co všechno se o sobě naučila a co si na základě toho zakázala, se dozvíte v našem rozhovoru.

V Blesku pro ženy rády otvíráme témata, která trápí řadu žen, a jimž se právě proto chceme věnovat. V rámci projektu Nejsi v tom sama si můžete přečíst příběhy reálných žen nebo můžete zhlédnout zajímavá videa u nás na webu.

Čtěte Blesk pro ženy, který můžete koupit v novinových stáncích nebo v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE. A sledujte náš web i projekt Nejsi v tom sama!

Video se připravuje ...