Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Andrea Růžičková: Mateřskou si s manželem po roce střídáme

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
3. prosince 2019 | 06:00

Andrea Růžičková (35) už co nevidět porodí své druhé dítě a doma se na něj moc těší. Bráška Tobiáš (2) dostane úplatek, malý sourozenec mu totiž má přivézt autíčko. A manžel Mikuláš po roce, kdy převzal otěže mateřské dovolené, nastupuje do práce.

V kině nedávno běžel film, v němž dva muži po sázce přišli úplně o všechno, jak o oblečení, tak o veškeré další věci, zůstali úplně nazí – a každý den v půlnoci dostali jednu věc nazpět. Co by byla ta první věc, kterou by sis vzala?

Noční košili, protože je pohodlná a celá bych se v ní mohla schovat.

Je udržitelnost módy něco, co sama řešíš?

Řeším to skoro každý den, nejsem samozřejmě stoprocentní. Snažím se o udržitelnost jak v módě, tak jídle, ale i v odpadu, ale jde to postupně. Nebylo by udržitelné, kdybych vše vyhodila najednou. Snažím se to, co mám doma, spotřebovat, ale postupně s novou várkou přemýšlím, co a kde kupuji.

Pro herečku to musí být ještě složitější, když je neustále lidem na očích, aby nenosila stále to stejné oblečení...

Nechápu, kdo to zavedl, a myslím si, že se to brzy změní a lidi zjistí, že není vůbec hanba mít stejné oblečení na několika akcích. Když je oblečení čisté a vkusné, je všechno v pořádku. Myslím si, že i lifestylové časopisy směřují k tomu, že eko je moderní. Jakmile se z toho udělá trend, bude to nosit více lidí. Časem se tak nad tím, že si na více akcí vezmete stejné věci, nebude nikdo pozastavovat.

Je pro tebe v těhotenství snadné najít na sebe pěkné oblečení?

Je to mnohem jednodušší než dřív. Také díky Instagramu a podobným sociálním sítím, kde si všichni navzájem dávají různé tipy. Snažím se vybírat tak, abych oblečení mohla nosit i po porodu, což je už o něco těžší. Je třeba, aby to byla univerzální velikost – a ještě abych v tom dobře vypadala. Ale dá se to. Hodně výrobců i v Čechách už takové věci vyrábí.

Když máš teď srovnání prvního i druhého těhotenství, jaké jsou průběhy?

Neřekla bych, že je to diametrálně odlišné, ale je to fičák. Při prvním těhotenství jsem pěkně jedla, pak jsem si šla lehnout na gauč a pustila si relaxační hudbu. Teď s dvouletým dítětem, za kterým neustále běhám, nemám vůbec na nic čas. Když ho kolem desáté uspávám, protože dříve neusne, tak s ním usnu i já a manžel a jsme úplně vyřízení. Takže děťátko, které mám v bříšku, je tím pádem o dost živější, aby mi dalo najevo, že tam je.

Změnily se ti nějak chutě?

Nic nepozoruji, ale musím jíst hodně často, jakmile mám hlad, tak už je pozdě. Zdroj potravy musí být vždycky nablízku.

Nechali jste si říct, jestli to bude kluk, nebo holka?

Nechali jsme si to říct i u prvního těhotenství a teď už taky máme skoro jasnou představu, ale stejně se to potvrdí, až když se miminko narodí.

Bavily jsme se o ekologické udržitelnosti – praktikuješ to i v téhle oblasti?

Je to hrozně těžké, protože dítě toho potřebuje strašně moc a mít vlhčené ubrousky a jednorázové plenky je hrozně jednoduché. Snažím se i v tomto segmentu vybírat tak, aby třeba nebyly bělené chlorem, aby byly rozložitelné a ekologické, a musím říct, že se dají najít i za rozumnou cenu. Na trhu už je spousta značek, které je prodávají, a čím větší je konkurence, tím jsou nižší ceny. Látkové plenky jsem nikdy neměla, ale teď už jsme se dostali do stadia, kdy plínky nepotřebujeme vůbec.

Jak se vůbec Tobiáš těší na sourozence?

Těší se moc, protože má slíbený úplatek, že mu miminko z bříška přinese autíčko.

A jak Mikuláš, jak ten pomáhá? Je absolutně funkční taťka?

Je absolutně funkční, plnohodnotný taťka už od začátku a všeho se zúčastňuje. První rok jsem byla na mateřské já, druhý rok on. Teď budu zase doma já a Mikuláš nastupuje do práce, takže u nás je to vážně férově rozdělené. V podstatě je to pořád stejné, protože máme velmi flexibilní práce. Jde o to, abychom nebyli v permanentním stresu, jeden vždy počítá s tím, že uvolní prostor tomu druhému.

 

Video se připravuje ...