Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výrobci lžou na etiketách! Pravou kožešinu označují jako umělou. Jak to poznat?

4. února 2019 | 12:00

V Česku platí od 1. února zákaz kožešinových farem. Kožešiny se ovšem do zemí Evropské unie stále dovážet můžou. Syntetická kožešina ale mnohdy výrobce vyjde dráž než pravá, a jak zjistily kontroly, řešení je pro výrobce jednoduché: použít pravou kožešinu a na etiketě složení výrobku bezostyšně lhát. Výrobci totiž moc dobře vědí, že jinak by si to zákazník nekoupil.

Na problém upozornila Českou obchodní inspekci organizace Svoboda zvířat. ČOI následně zjistila, že z dvanácti kontrolních vzorků byly správně označeny jen dva. Na čtyřech zkoumaných výrobcích nebyla pravá kožešina označena vůbec, další produkty pak neodpovídaly značení dle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU. Zkoumány byly především bundy a čepice, které mají kožešinové lemy a bambule.

Je pravá kožešina levnější?

Se skutečností, že výrobci pravou kožešinu označují jako umělou, se samozřejmě nutně musí vynořit jednoduchá otázka: Proč? Pravá kožešina byla přece vždy považována za znak luxusu, jak se tedy obchodníkům může vyplatit ji lživě prodávat jako syntetickou? Odpověď samozřejmě není jednoduchá a skládá se z mnoha aspektů.

Pokud se na problém podíváme výlučně z hlediska marketingu, má syntetická kožešina skutečně vyšší hodnotu, protože si ji zákazník spíše koupí. Země Evropské unie navíc mají velmi striktní pravidla týkající se dovozu a značení výrobků z pravých kožešin a i to může společnostem jejich prodej značně prodražit.

Více o problematice se dočtete ZDE >>>

Jak poznat pravou kožešinu od umělé?

Visačkami se řídit nemůžeme. Pokud tedy nechceme rezignovat s tím, že se občas do nějakého pravého kožíšku zachumláme, jak se vyhnout nákupu pravých kožešin? Jisté vodítko poskytla britská organizace Humane Society International na loňském summitu organizovaném kosmetickou firmou LUSH.

Zkontrolujte podklad

Když máte kožešinu v ruce, prsty pak odhrnete chlupy od sebe, abyste se podívali, jak jsou chlupy uchycené. V případě polyesteru uchycení uvidíte, pokud jde o pravou kožešinu, není podkladem nic jiného než kůže zvířete.

Nenakupujte on-line

Právě tam lžou totiž výrobci o materiálu nejčastěji a podle fotografie na internetu nepoznáte nic.

Konce chloupků

Barvení umělé i pravé kožešiny je velmi běžné, stejně jako zastřihávání chlupů. Takže i kožešina hýřící barvami jednorožce může být klidně z králíka. Pokud ale pravá kožešina nebyla zastřihnutá, jsou konce chloupků špičaté. Umělé kožešiny mají zpravidla stejnou tloušťku po celé délce vlasu a ve špičkách se různě ohýbají.

Poslední možnost

Poslední možností, jak rozeznat pravou kožešinu od syntetické, je část zapálit, což je varianta, ke které se asi nebude chtít uchýlit téměř nikdo. Tímto způsobem můžete testovat jen věci, které už jste si zakoupili. Pinzetou oddělte pár chlupů z původního výrobku a opatrně je zapalte. Zatímco umělá kožešina je cítit po spáleném plastu, pravá je cítit podobně jak spálené lidské vlasy.

I když vám tyto metody mohou značně napovědět, stoprocentní nejsou. „Je důležité si uvědomit, že skutečná zvířecí srst a umělá kožešina jsou si stále více podobné ve svém vzhledu, omakem i cenou. A tudíž tyto vlastnosti, podle nichž by se mohl spotřebitel orientovat při odlišování pravé a umělé kožešiny, již v současnosti neslouží jako spolehlivý rozlišovací faktor,“ uvádí organizace Svoboda zvířat ve své kampani Proti srsti. Nejjistější tak opět je dávat své peníze jen těm firmám, kterým opravdu věříte.

Autor: Brigita Zemen, zeny.cz