Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exkluzivně z Kavčích hor: Unikátní záběry šatů ze StarDance! Co prozradil designér?

Video se připravuje ...
StarDance 2023 - Jak se tvoří taneční kostýmy?
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
5. prosince 2023 | 05:00

Jsou to zejména okulibé šaty, které přispívají ke slavnostní náladě divácky oblíbené show StarDance. Co stojí za celkovým procesem výroby, existují nějaké mantinely barev či vzorů a kolik působivých kostýmů se vyrobí za jednu řadu této soutěže? To a mnohem více nám prozradil kostýmní výtvarník Roman Šolc, jenž odívá nejen tanečníky této sezony.

Není to jen o tanečních kostýmech

Pod rukama kostýmního výtvarníka Romana Šolce vznikají nejen taneční kostýmy soutěžících. Obléká také porotu, poradenství poskytl i Marku Ebenovi. Co dále stojí za jeho rolí ve StarDance? „Samozřejmě je to týmová práce, obléknout všechny dohromady a do poslední chvíle ladit detaily. Práce výtvarníka je obléknout všechny tanečníky. Máme tam také porotu, kterou se snažíme mít připravenou už od začátku natáčení. Mít pošéfované všechny obleky, krásné šaty pro paní Taťánu, samozřejmě pro Richarda tak, abychom to měli sladěno, aby ta porota měla nějaký koncept v rámci módního trendu. Samozřejmě je tu pak i Marek Eben, vybírali jsme společně v salonu jeho smokingy, obleky tak, aby to bylo perfektní a padlo to. Taky jsme se snažili letos netradičně vytáhnout nějaký sametový smoking, speciálně se na něj i vyrábělo, takže mám radost, že to hezky dopadlo. Potom jsou tam další fragmenty, jako jsou openingy, speciální čísla pod choreografií Marka Zelinky a jeho kolegů, takže všecky openingy, které se tam objevily, jdou za mnou jako za výtvarníkem. Takže na ně musím vymyslet zas nějaký koncept návrhu, který se potom realizuje i tady na dílnách České televize, kde jsou výborné dámy krejčové,” exkluzivně vysvětlil Roman Šolc pro Blesk pro ženy.

Bezmála 300 kostýmů

Jak se nechal slyšet Roman Šolc, za celou řadu StarDance vznikne bezmála 300 kostýmů. Některým se však pokusil vdechnout nový život, upcykloval zejména velmi drahé peří, recykloval doplňky i některé ze stávajících šatů.

Kamerové mantinely

Vzhledem k tomu, že televizní obraz nepřenáší stejnou intenzitu barev jako v realitě, jsou jistá pravidla, jak s tonalitou nakládat. „Když se vybere nějaký materiál, u kterého máme pocit, že nám jede, tak běžíme za kamerou, abychom se na to podívali, a jsou to hlavně proužky a kostky. Takže jsme měli velký problém sehnat třeba proužek, který bude zároveň výrazný a nepojede nám na kameře tak, aby to zrnilo. A samozřejmě potom, to je druhá věc, je speciálně bílá barva, úplně čistě bílá, ta nemůže být na kameru, protože by byla přepálená, nefungovalo by to, takže kolikrát vyrábíme šaty, které jsou krémové nebo světle šedé, ale na kameře jsou potom bílé,” sdělil kostýmní výtvarník.

Slavnostní outfit za skvělou cenu vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Co dále prozradil k výrobě šatů a jak se liší divadelní kostýmy od těch na společenský tanec? To a více se dozvíte v úvodním videu!

Na působivé modely ze StarDance se podívejte v galerii.

Autor: Tereza Víchová, Žaneta Podlahová