Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tahle něžná barva ovládne rok 2024! Zařaďte ji do šatníku podle hvězd, které ji vynesly dávno předtím

8. prosince 2023 | 12:00

Americká společnost Pantone Color Institute, jež je jedničkou na světě v určování barevných trendů, vyhlásila zbrusu nový odstín, který bude doprovázet celý příští rok 2024. Stal se jím Pantone 13-1023 nesoucí název Peach Fuzz. Jakou náladu má přinést do společnosti a jak se touto něžnou barvou obklopit po vzoru módních ikon?

Broskev i lehké peří dominantních opeřenců

Společnost Pantone Color Institute nevěští nové odstíny z křišťálové koule, odráží totiž náladu a dění ve společnosti v globálním měřítku. Okulibá barva Peach Fuzz nese jemné, až velmi něžné a romantické odstíny připomínající lehké peří dominantních opeřenců, jako jsou plameňáci či čápi marabu. Jak slovní spojení z překladu napovídá, nepřipomíná pouze chmýří, na první pohled jednoznačně evokuje tóny broskve.

Péče o sebe i o druhé

Tato teplá, navýsost příjemná barva, která vyvolává pocity vnitřního klidu, má podle Laurie Pressman, viceprezidentky Pantone Color Institute, přinést sounáležitost s ostatními, vzájemné sdílení i spolupráci. Má tedy vyvolat touhu pečovat nejen o druhé, ale také o sebe samotné vzhledem k tomu, že jemný broskvový tón z psychologického hlediska blahodárně působí na naši psychiku a rozpouští emocionální blokády. Není tak divu, že tento uklidňující až relaxační barevný tón je jedním z doporučovaných do prostor ložnic.

Podle výkonné ředitelky barva Peach Fuzz přišla v ten nejvhodnější moment – do náročných časů a zrychlené doby, ve které se ocitáme. „Žijeme v době zmatku v mnoha aspektech našich životů a v důsledku toho naše potřeba péče, empatie a soucitu sílí při představě klidnější budoucnosti,“ nechala se slyšet Leatrice Eiseman pro time.com.

Jak na naši psychiku působí barvy? Odpověď najdete ve videu: 

Video se připravuje ...
Fashion koučka Kamila Vodochodská o psychologii barev • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Design interiéru i role v šatníku

Pokud chcete na sebe přenést uklidňující účinky této barvy, vneste ji do prostor vašeho obýváku či ložnice. Vyjímat se bude na vizuálně působivé skleněné váze či karafě, nevýslovnou službu poskytne vaší ložnici v podobě jemného ložního prádla.

Peach Fuzz však může být pořád s vámi, při každém vašem kroku. Zkombinujte ji se zbytkem vaší skříně nebo ji vpusťte do vašeho looku v plné síle. Inspirovat se můžete topmodelkou Heidi Klum, které v minulosti lichotily nařasené midi šaty kopírující siluetu – stejně tak kalhotový kostým opřený o široké elegantní palazzo kalhoty a lehkou blůzku. Vyznívat nemusí jen v monochromatickém stylingu, ale můžete ji mísit v nejrůznějších barevných esencích podle influencerek udávajících módní směr. Broskvový odstín půjde ruku v ruce s tyrkysovými tóny po vzoru Skandinávky Emili Sindev, stejně tak s růžovým zbarvením.

Moderní oblečení v různých barvách pořídíte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Na ty nejlepší kousky zbarvené do odstínu Peach Fuzz se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová