Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Boty jako odstrašující případ: Jak je nosit, abyste vyzdvihla jejich přednosti?

Video se připravuje ...
Nejošklivější boty? Noste je stylově podle Karin Onderkové
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
18. listopadu 2023 | 06:00

Nechvalně proslulé válenky či třeba crocsy dělí společnost na dva tábory. Jsou tu ti, kteří je bytostně nenávidí, proti adorující protistraně. Oblibě se válenkám totiž dostává vzhledem k jejich nevýslovnému komfortu. Jak je tedy nosit tak, aby nebyl jejich komfort vykoupen stylem, a které další boty se v případě špatného stylingu mohou dostat na černou listinu? To nám prozradila designérka obuvi Karin Onderková.

Z původní ochrany před chladem celosvětový byznys

Než se válenky, známé i pod názvy ugg shoes/boots, staly světovým byznysem, sloužily především jako ochrana před chladem a zimou. Počátky jejich komerční výroby sahají do 30. let minulého století, popularitu si však získaly zejména v 70. letech. Tehdy byly navrženy australskými surfaři, aby boty absorbovaly vodu z vlhkých chodidel a udržely je v teple, protože tamější oceán je abnormálně studený.

Přeměna nechvalně proslulých bot ve stylový atribut

Z ochrany před chladem se v současné době přeměnily v trend, který hlásil velký comeback před dvaceti lety. Už tehdy byly na tyto boty rozporuplné reakce a není tomu jinak ani nyní, kdy se cyklus módy po dvou dekádách opět obrátil k tomuto módnímu hitu. Proč vzbuzují valné protichůdné emoce a jak je nosit tak, abychom šly stylu naproti?

Na jednu stranu jsou zbožňované za své pohodlí, nevoli sklízí za zešlapaný, omšelý vzhled po čas častého nošení. To nám potvrdila i designérka obuvi Karin Onderková: „Jsou to takové bačkory. Jsou měkoučké, teplé a člověk se v nich tak jako uvolní, jako kdyby byl doma u krbu. Obecně bych řekla, že zkracují postavu. To je jedna z jejich negativních vlastností. A samozřejmě záleží také na ročním období. Přijde mi strašně bez kontextu, když je někdo nosí v jiném ročním období než v tom zimním."

Pokud se však rozhodneme tento pohodlný typ obuvi nosit, měly bychom o něj správně pečovat, aby boty nebyly vytahané, střídat tyto boty s jinou obuví a vyplnit je stélkou, aby ortopedicky fungovaly, jak podotýká designérka. Cool kombinací budou zejména s džínami rovného střihu, minimalistickým vlněným kabátem či bundičkou s beránkem.

Válenky však nejsou zdaleka jedinou kontroverzní obuví. Konkurují jim crocsy či hříšně vysoké kozačky na vysokém, útlém podpatku za doprovodu lesklého reliéfu.

Velký výběr bot za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Jak je hodnotí samotná obuvní odbornice? To zjistíte v úvodním videu.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová