Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Barbie styl v podání aristokratek: Jak nosit růžovou s elegancí?

7. června 2023 | 06:00

Barbiecore trend hýbe světem módy. Přespříliš sladkou estetiku, při které si mnozí vybaví načančanou Elle Woods z ikonického filmu Pravá blondýnka, lze však přeměnit i ve velmi sofistikovanou módu hodnou královského dvora. A tímto tvrzením nejsme daleko od pravdy. V poslední době si totiž tóny růžové od hlavy až k patě oblíbily španělské aristokratky i princezna z Walesu. Jak ji tedy nosit s čirou noblesou?

Barbie styl prožívá v současné době novou éru. Nejedná se totiž o žádný velkolepý módní převrat ani o nahodilý mikrotrend. Barbie estetika se vyvíjí léta, kdy za invencí stylu stojí vždy známá kráska, jež hýbe společností, nebo značka opřená o bohatou historii.

Podívejte se na rozhovor s českou Barbie Gabrielou Jiráčkovou: 

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Česká Barbie Gabriela Jiráčková - Na základní škole jsem si prošla krutou šikanou • VIDEO: Videohub

Počátky módního fenoménu

Poprvé byla představena v roce 1959 na americkém veletrhu hraček, kdy tuto estetiku převzalo na sebe několik známých i vlivných žen. Do růžových odstínů, kterými se však zpočátku ikonická hračka nevyznačovala, se zahalila i bývalá první dáma Jackie Kennedy.

Vyjímaly se na ní v podobě decentně růžového kostýmku z buklé, který se stal bezesporu tím nejproslulejším oděvem nejen americké historie. Za onou ikoničností však nestojí pouze něžný, vskutku elegantní a inspirativní design francouzské značky Chanel, ale především události spojené s jeho vznikem a následně pak vynesením. Kostýmek doplněný o ručně tvarovaný klobouček toka bez krempy sice navrhla Coco Chanel, ovšem z politických důvodů si ho Jackie nemohla pořídit z evropského trhu. Jackie upřednostňující nákupní právo amerického trhu tak opatření chytře obešla a nechala si kostýmek vyrobit v salonu Chez Ninon v New Yorku v souladu se značkou Coco Chanel a z jí dodaných látek.

Tento jediný fakt však nestál za tím, že se o kousku dodnes povídá. Kostýmek měla na sobě v době, kdy došlo roku 1963 v Dallasu k atentátu na prezidenta. Krev zastřeleného prezidenta Kennedyho potřísnila elegantní model, ten si však Jackie odmítala převléknout kvůli tomu, aby všichni viděli, co jejímu choti provedli. Více o tomto trendu se dozvíte v našem článku zde:

Znovuzrození

Novou éru tohoto stylu odstartovala značka Valentino se svou kolekcí podzim/zima 2022/2023, jejíž dominantou se stala saturovaná fuchsiová barva. Od té doby se růžové zbarvení stalo doslova virálním trendem.

U královského dvora

Růžová od hlavy až k patě se nevyhýbá ani královskému dvoru a stala se v poslední době poznávacím znamením princezny z Walesu, ačkoliv jsme u Kate z minulosti zvyklí na zcela jiné barevné odstíny.

Růžová s perlovým přívlastkem

Při příležitosti návštěvy Foundling Museum v Londýně se oblékla do růžové elegance v podobě sofistikovaného kostýmku Alexander McQueen. Zpod projmutého saka vyčnívala blůzka v obdobné pastelové barvě, čímž se postarala o luxusní monochromatický vzhled založený na jedné barvě.

Přední nažehlené puky na kalhotách, véčkový výstřih horního dílu i bílé uzavřené lodičky s ostrou špičkou jí prokazovaly stylistickou službu – tedy opticky prodlouženou siluetu. Poutavý doplněk pak zpodobňoval bílý opasek s perlovou přezkou značky Camilla Elphick v přepočtu za 3150 Kč. A právě perly jsou pro tento brand typické. Ozvláštňují totiž vedle opasků i veškeré typy obuvi – od sandálků přes slingbacks až po balerínky.

Cukrové ombré s ikonickými letními botami

Pár dní předtím se na ní vyjímaly košilové šaty v růžové dvoubarevnosti, která evokovala trendy ombré efekt. Šaty značky ME+EM London zkombinovala v konečném finiši s oblíbenými espadrilkami na jutovém klínku, které jsou nepostradatelnou součástí letního botníku nejen princezny Kate, ale i španělské královny Letizie.

Ve šlépějích své matky

A i o Letizii Španělské bude řeč. Ta ony oblíbené jižanské boty nedávno obula k bílým kalhotám a pastelově růžovému topu. O dost signálnější tóny však oblékly její dcery, zejména infantka Sofie, která zářila na dálku ve fuchsiovém overalu značky Cayro. Jeho překřížený živůtek, průstřih v pase a široké nohavice tvoří šik look bez námahy. Je vidno, že v módních vodách pluje ve vší přirozenosti jako její matka.

Stylový růžový outfit pořídíte za výhodnou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na nákupní tipy Barbie stylu podle královských aristokratek se podívejte ve fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová