Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Barbie styl boří trendy! Troufnete si na něj i vy?

10. srpna 2022 | 06:00

Nejnovější estetika převzatá z internetu? Barbiecore trend! Ano, čtete správně, přichází nová éra, která plně odráží načančanou panenku Barbie. Novou éru však zmiňujeme záměrně, nejedná se totiž o žádný velkolepý módní převrat, ale  ani o nahodilý mikrotrend. Barbie estetika se vyvíjí léta, za invencí stylu stojí vždy známá kráska, jež hýbe společností, nebo značka opřená o bohatou historii. Komu nyní vděčíme za opětovný návrat růžových odstínů, které nutně nemusí privilegovat výhradně ty ženské kousky oblečení?

Být vzorem a přínosem pro společnost

Estetiku panenky Barbie, která byla poprvé představena v roce 1959 na americkém veletrhu hraček, převzalo na sebe v minulosti několik známých i vlivných žen. Do růžových odstínů, kterými se však zpočátku ikonická hračka nevyznačovala, se zahalila i bývalá první dáma Jackie Kennedy.

Vyjímaly se na ní v podobě decentně růžového kostýmku z buklé, který se stal bezesporu tím nejproslulejším oděvem nejen americké historie. Za onou ikoničností však nestojí pouze něžný, vskutku elegantní a inspirativní design francouzské značky Chanel, ale především události spojené s jeho vznikem a následně pak vynesením. Kostýmek doplněný o ručně tvarovaný klobouček toka bez krempy sice navrhla Coco Chanel, ovšem z politických důvodů si ho Jackie nemohla pořídit z evropského trhu. Jackie upřednostňující nákupní právo amerického trhu tak opatření chytře obešla a nechala si kostýmek vyrobit v salonu Chez Ninon v New Yorku v souladu se značkou Coco Chanel a z jí dodaných látek.

Tento jediný fakt však nestál za tím, že se o něm dodnes povídá. Kostýmek měla na sobě v době, kdy došlo roku 1963 v Dallasu k atentátu na prezidenta. Krev zastřeleného prezidenta Kennedyho potřísnila elegantní model, ten si však odmítala převléknout kvůli tomu, aby všichni viděli, co jejímu choti provedli. A kde se nyní nachází? V původním stavu je ukryt na tajném místě s regulovanou teplotou i vlhkostí.

Tip na video: Podívejte se na rozhovor s českou Barbie Gabrielou Jiráčkovou!

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Česká Barbie Gabriela Jiráčková - Na základní škole jsem si prošla krutou šikanou • VIDEO: Videohub

Něžnost inspirativního stylu dodávaly tehdejší první dámě navíc objemné rozpuštěné vlasy, které jsou jedním ze symbolů upravenosti panenky Barbie. Natočenými vzdušnými kadeřemi a sladkými růžovými oblečky se vyznačovala i Elle Woods alias Pravá blondýnka ve fenomenální komedii z roku 2001. Stala se v nich uznávanou právničkou. Nemůžeme opomenout ani dědičku hotelového impéria Paris Hilton, která pro nálepku „barbíny“ nejde opravdu daleko, nebo topmodelku Tyru Banks, která si zahrála živou panenku ve stejnojmenném filmu z počátku milénia.

Z výčtu dam se značným vlivem na společnost inklinujících k této estetice krásně vyplývá onen vzor pro ostatní – i prvotní záměr vzniku ikonické panenky. Zpodobňovala totiž nejen půvab, ale i důležitost ve společnosti – Barbie se totiž dokázala přeměnit v jakoukoliv profesi od političky přes doktorku až po astronautku.

Novodobá Barbie i růžová v pánském šatníku

O obnovení růžové mánie se bezesporu postarala půvabná herecká dvojice Margot Robbie a Ryan Gosling, která si zahraje v hlavních rolích nového filmu Barbie. Už teď se nemůžeme dočkat potom, co jsme viděli krásku s širokým úsměvem svírající volant růžového Chevroletu Corvette a hollywoodského fešáka jezdícího na bruslích a oblečeného v neonových barvách. A tedy samozřejmě v růžové. A taky proč by ne? Růžová přece nepatří výhradně do ženského šatníku. Oblíbili si ji kupříkladu herec Timothée Chalamet nebo zpěvák Harry Styles. Přečíst si o tom můžete v našem článku zde:

Virální trend

Virálním trendem se pak stala tmavě fuchsiová barva, do které se zahalila značka Valentino při představení kolekce podzim/zima 2022/2023 na pařížském týdnu módy. A právě růžová byla hlavním gró přehlídky. Saturovanou fuchsiovou barvou, kterou použil Pierpaolo Piccioli (kreativní ředitel značky) v poměrové většině kolekce, rozvrací asociace s dívčím pohlavím i omezeným nošením u mužů. A tak nepochybně i pánové vynesli tento skvostný odstín...

Od té doby se Instagramem rozšířily modely této značky a oblíbila si je nejedna influencerka. Mísí se ale i s oblečením a doplňky jiných značek – u roztomilých pantoflíčků na podpatku, svetříků, úpletových sukní, dokonce i plavek. A jak je nosit? Není třeba se zahalovat do monochromatického looku této jednolité barvy. Růžová si bude hravě rozumět s odstíny žluté, zelené, oranžové, červené i modré!

Zpestřete si svůj šatník za nejlepší ceny díky našemu internetovému srovnávači Zboží Dáma.

Ty nejlepší kousky v růžové si prohlédněte v naší fotogalerii:

Tak račte načerpat módní inspiraci z Instagramu!

Autor: Žaneta Podlahová