Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Eva Pavlová okouzlila na korunovaci Karla III.: Tímto vysílala tajné signály

6. května 2023 | 14:45

Prezident Petr Pavel v doprovodu své půvabné ženy Evy nechybí u historického okamžiku – tam, kde se píší dějiny. Na korunovaci krále Karla III. dorazili sladěni v detailu, v harmonické symbióze barev. Jaký skrytý význam vysílala lila barva modelu vyneseného první dámou a ke komu ji lidé přirovnávají?

„Důstojná, elegantní a noblesní reprezentace, která kouzlí úsměv na tváři,“ opakuje se v komentářích na instagramovém profilu pod fotografií prezidenta Petra Pavla, který stojí po boku své ženy Evy. První dáma totiž doslova učarovala lid svým zvoleným modelem v lila barvě, který zvolila na mimořádný historický okamžik, jenž se zapíše do dějin.

Video se připravuje ...
Nový král Karel III. a jeho bouřlivý život • VIDEO: Videohub

Snová šeříková odrážející slavnostní náladu

Lila barva označovaná též jako šeříková, leckdy i levandulová, nese opojný, světle fialový odstín. Pozitivně ovlivňuje naši náladu, jelikož navozuje harmonii, ale také vysílá jistou dávku srdečnosti. Navíc je fialová barva v obecném pojetí jistým symbolem spirituality, a tak byla vhodně a vkusně vybrána ke slavnostní ceremonii, která není o divácké show, nýbrž o národní hrdosti, majestátnosti a vznešenosti.

Zlaté české ručičky

Šaty, které se na Evě Pavlové v této barvě vyjímaly, tak nosí příznačný název Šeřík. Jak popsala hradní mluvčí Markéta Řeháková pro CNN Prima News – pocházejí z dílny Beaty Rajské. Vynikají nejen zvoleným materiálem, konkrétně vlněným žoržetem, ale i asymetricky střiženou látkou v horní části, která povyšuje exkluzivitu modelu, a také splývavou pelerínkou. Ta je jistým podpisovým vzorem přední české návrhářky, která pelerínu příznačně zvolila i pro červené šaty bývalé první dámy Dagmar Havlové. Ta v nich zazářila na nedávné inauguraci prezidenta Petra Pavla. Tento atribut je tak elegantním prvkem významných historických událostí.

Snové detaily k prudce elegantním šatům v lady délce nepředstavovaly jen stříbrné detaily v podobě malé kabelky s rukojetí, metalických lodiček (které vynesla i na hudební ocenění Anděl) a připnuté brože, ale zejména i opulentní klobouk z dílny modistky Jolany Kotábové. Doplněk, který je nezbytnou součástí dress code této události, vynikal výraznou mašlí i tenkým brkem. Jak modistka sama říká, klade důraz především na ruční zpracování a klobouk musí mít nápad, být ozdobou ženy a zároveň podtrhnout její individualitu, což se splnilo nad očekávání.

Recepce v Buckinghamském paláci

Český design upoutal zraky diváků i v předchozí den. Konkrétně je uchvátila hedvábná vyšívaná kabelka, kterou zvolila Eva Pavlová k blankytně modrým šatům od Štěpánky Pivcové, a to na slavnostní recepci Karla III. Designérský skvost pocházející z autorské tvorby Andrey Vytlačilové je jedinečným kusem. Designérka totiž vytváří kabelky pouze v jednom zhotovení, a tak je každý model ojedinělý.

Jedná se o unikátní hedvábnou vyšívanou kabelku „EVU“ doplněnou bukovým madlem ze součástek nábytkářské firmy TON, zdobenou krystaly z českého skla Preciosa. Kabelka je tak poctou českému řemeslu a v motivu detailní výšivky vzdává hold českobritským vztahům. Snoubí se na ní česká lípa a anglický dub, oba národní symboly. Pro mne je to i o propojení mých českých a anglických kapitol,“ sdělila detaily o kabelce umělkyně Andrea Vytlačilová.

První dáma její tvorbu vynáší pravidelně. Její doplňky ji totiž zdobily především na zahraničních cestách. Na oficiální cestu do Polska oblékla hedvábný šátek V LESE, při příležitosti návštěvy Berlína pro změnu zvolila hedvábnou šálku KOČKY. Měla jí totiž na cestách připomínat jejího chlupatého miláčka – kočku Micku.

Lidé neupozornili jen na kompletně nádherný styling, ale také na to, že svým půvabem a noblesou připomíná princeznu Dianu.

Na další skvělé looky Evy Pavlové se podívejte do fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová