Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nosí ho Eva Pavlová i členky královských rodin. Jak nosit buklé v každém věku?

5. dubna 2024 | 05:00

Neexistuje snad exkluzivnější materiál, jenž dostal nálepku noblesy, než buklé. Je však často zaměnitelný s tvídem, obdobnou strukturovanou látkou, která se dostala do síně slávy především v padesátých letech. Kdo buklé proslavil, a v jakém módním koktejlu ho nosit, aby lichotil v každém věku?

Strukturované tkaniny, tolik elegantní reliéfy, vytvoří z každého oděvu neobyčejnou záležitost hodnou královského dvora. Tímto tvrzením nejsme daleko od pravdy, protože si je oblíbila zejména princezna Kate. Buklé se do popředí zájmu dostal zejména před rokem, v den inaugurace, kdy se vyjímal na blankytně modrých šatech v lady délce z dílny české designérky Zuzany Kubíčkové, jež vynesla první dáma Eva Pavlová. Délka pod kolena, rovný střih i decentní stojáček jsou lichotivými atributy pro zralé dámy.

Nedávno, po uplynulém roce, zopakovala Eva Pavlová exkluzivitu buklé v obdobné barvě nebesky modré, jež je u ní sázkou na jistotu. Šaty však vyměnila za sukňový kostýmek z dílny návrhářky Zuzany Lešák Černé, který zvolila k příležitosti tradiční novoročního oběda. Buklé kostýmek získal na jisté mladistvosti nejen zvolenou barevnou tonalitou, ale také protkanou lurexovou nití. Zbytek looku doplnila bílým topem a trendy metalickými lodičkami v ostré špičce.

Ikona módní scény

Strukturovaným látkám vdechla impozantní sílu především francouzská návrhářka Coco Chanel, která dala vzniknout ikoně mezi svrchníky – buklé saku se siluetou kardiganu. Mírně volný, hranatý střih byl značnou revolucí mezi všudypřítomným důrazem na extrémně štíhlý až vosí pas. Kolová sukně ke kolenům linoucí se z upnutého živůtku obepínajícího ženské křivky totiž odrážela charakteristickou retro siluetu 50. let. Coco tak osvobodila ženy od omezujícího, tolik sevřeného střihu a dala jim konečně svobodu pohybu.

Nepatrné rozdíly

Buklé je však zaměnitelný s tvídem a není se čemu divit. Na dálku totiž tyto drsné, strukturovaně nerovné reliéfy vypadají velmi podobně. Buklé se však od něj odlišuje především většími nopkami, očky, čímž mu zajišťuje jistou noblesu. Tvíd s vlněným povrchem pak plně odráží sportovně elegantní vzhled.

Tip na video: Jak hodnotí styl Evy Pavlové designérka Zuzana Lešák Černá? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Hot trend

Sportovně elegantního vzhledu však bude v konečném finiši docíleno v kombinaci s denimem. Široké wide leg džíny totiž vyváží formální charakter sofistikovaných svrchníků. Dobrou zprávou je, že tohle ultra cool kombo bude lichotit všem dámám bez ohledu na věk i proporce. Pokud však příliš širokým džínám neholdujete, přijatelným kompromisem budou nadčasové straight jeans. Pro větší mladistvost zapojte do módního koktejlu dopamine dressing, a nebojte se tak zdánlivě neslučitelných barevných kombinací.

Sako z buklé či tvídu lze však nepochybně sladit i s midi či minisukní. Do karet bude hrát saténové sukni, která spolu s jarním kabátkem podobné barvy bude tvořit elegantní symbiózu. Elegantní kostýmek pak bude tvořit spolu s minisukní stejného reliéfu. Strukturované materiály si však nepřivlastňují jen již zmíněná saka, ale vyniknou i na lodičkách, sukních, kabelkách či šatech po vzoru první dámy.

Elegantní outfit, ve kterém zazáříte, vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Na ty nejlepší modely ze strukturovaných materiálů se podívejte do naší fotogalerie:

Autor: Žaneta Podlahová