Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žádná náhoda, ale skrytý význam: Co zvolený outfit první dámy symbolizoval?

29. ledna 2023 | 10:55

Česká republika má nového prezidenta – generála Petra Pavla, který bude reprezentovat naši zemi spolu s první dámou Evou Pavlovou. Co si oblékla na včerejší výjimečný, historický okamžik a jaký atribut spojoval manželský pár? Výběr oblečení a doplňků samozřejmě nebyl čistě náhodný, skýtal mnohem více než jen důstojnou eleganci.  

První dáma Eva Pavlová dorazila po boku svého manžela do volebního štábu v sofistikovaném modelu v jemné, pastelové růžové. Ta se vyjímala i na nově zvoleném prezidentovi skrze kravatu, která odpovídala přesnému pudrovému tónu šatů jeho ženy. Barva v tomto případě je nejen líbivým prvkem, ale i komunikačním nástrojem. Symbolizuje totiž energii, oddanost, lásku, náklonnost, ale i slavnostní náladu. Je totiž splynutím bílé i červené, které odrážejí na jedné straně bojovnost, na druhé straně důvěřivost nositele. Též poukazuje na rozkvět, znovuzrození, tedy vznik nového života. V našem případě novou kapitolu historie České republiky.

Medailonky Evy Pavlové a Moniky Babišové:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Šperky s příběhem

Symboliku barev, jež opravdu hovoří, potvrdil i designér a tvůrce osobitých šperků Hanuš Lamr. Právě on stojí za unikátní broží, která doplnila elegantní šaty Evy Pavlové. Vznikla během loňského jara v době, kdy kvetl nádherný růžový kaštan ve Valdštejnské zahradě: „Chtěl jsem zachytit jemnou krásu krátkého období, kdy se můžeme tímto úchvatným květem těšit a vychutnávat si jeho křehkost a něhu,“ sdělil designér a doplnil, že byla brož odlita z téměř ryzího stříbra a je osazena růžovými skleněnými střepy, na které použil materiál z našich sklářských hutí. Brož navíc doplňovaly i náušnice s motivem violek z umělcovy dílny.

Žena, která stojí za stylingem

Šperky byly pomyslnou třešničkou na kompletním stylingu, o který se v rámci kampaně postarala módní návrhářka Štěpánka Pivcová. Kabáty, které se vyjímaly na Evě Pavlové, totiž pochází od její vlastní značky The May Studio. Zimní svrchníky z prvotřídních materiálů, jako jsou kašmír či vlna, jsou tvořeny pro sebevědomé ženy a jsou navrženy tak, aby poutaly pozornost. Jednoduchá silueta, která však skýtá absolutní rafinovanost. Šaty má pak taktéž "na svědomí" uznávaná návrhářka.

Kvalitní kabelky české značky

A co kabelka, která je nenahraditelnou součástí looku? Outfit byl doplněn kabelkou MACARON PETIT ROSSO značky FOLBEUR, pod kterou vystupuje designérka Markéta Folberová. Doplněk z kolekce ROBOT přináší něžnost i krásu, která poutá svým metalickým povrchem absolutní pozornost. Nebyla však jediným modelem, který Eva Pavlová vynesla. Kupříkladu pro debatu na TV Nova zvolila její béžovou variaci.

Inspiroval vás outfit první dámy? Elegantní kousky vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová