Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

6 potravin, které škodí pleti: Které raději z jídelníčku vyřadit?

  • ...
    22. května 2024 | 05:50

    Není žádnou novinkou, že na stav naší pleti má velký vliv také to, co jíme. Pokud vás tedy trápí akné, ucpané póry, vaše pleť je mdlá, suchá a bez života, pak je nejvyšší čas zaměřit se na stravovací návyky. Možná vás překvapí, jak některé potraviny působí na náš vzhled. Na které se tedy zaměřit a raději je ve svém jídelníčku omezit?

  • Mléčné výrobky

    Některé studie naznačují, že mléčné výrobky, zejména mléko, mohou zhoršovat akné. To může být způsobeno hormony přítomnými v mléce, které ovlivňují hormonální rovnováhu v těle a mohou stimulovat produkci mazu a vést tak k ucpávání pórů a tvorbě akné. Pokud se mléčných výrobků nechcete vzdát, volte raději bezlaktózové sýry a jogurty nebo rostlinná mléka, která tak pleti neškodí.

    VIDEO: 4 největší chyby v odličování: Kterou z nich děláte také?

    Video se připravuje ...
    4 největší chyby v odličování: Kterou z nich děláte také? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Sůl

    Bez soli si sice většinu pokrmů neumíme vůbec představit, bohužel i ona má negativní vliv na naši pleť. Obsahuje totiž sodík, který může způsobit zadržování vody v těle, a to následně vede k tvorbě otoků. Na obličeji se to projeví nejčastěji v oblasti kolem očí. Pokud vás trápí tento problém, zkuste sůl výrazně omezit.

  • Bílá mouka

    Potraviny vyrobené z bílé mouky, mezi které se řadí například pečivo nebo těstoviny, mají vysoký glykemický index. To znamená, že rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a nutí tak tělo produkovat inzulin. I v tomto případě vede hormonální činnost k tvorbě akné.

  • Cukr

    Asi není žádným překvapením, že se ve výčtu nevhodných potravin pro pleť objevuje také cukr. Přestože si většina z nás bez něj neumí svůj život představit, škodí jak naší váze, tak i pleti. Nadměrná konzumace cukru může vést k zánětům v těle, které často způsobují akné a zhoršují celkový stav pleti. Cukr zvyšuje hladinu inzulinu, což může stimulovat produkci kožního mazu, ucpávání pórů nebo zarudnutí. 

  • Červené maso

    Červené maso je sice plné bílkovin, které naše tělo potřebuje, na druhou stranu však může urychlovat stárnutí pokožky. Zároveň obsahuje vysoké hladiny karnitinu. Tato látka může způsobovat tvrdnutí stěn krevních cév, a to pak vede k předčasnému stárnutí. Červené maso bývá také spojeno se zvýšenými hladinami testosteronu v těle, což může vést k vyšší produkci kožního mazu.

  • Ostrá jídla

    Pálivá jídla jsou sice velmi chutná i zdravá, negativně se ale mohou podepsat na stavu naší pleti. Chilli, kari a další ostrá jídla prokrvují, ale také způsobují zarudnutí. U citlivějších lidí mohou vyvolat podráždění a pupínky. Nadměrné překrvování pleti pak způsobuje její rychlejší stárnutí.

  • Káva

    Neumíte si představit ráno bez voňavé lahodné kávy? Tento nápoj je pro většinu z nás velmi návykový a přes den dokážeme vypít hned několik šálků. Bohužel i káva škodí stavu naší pleti. Obecně se totiž řadí mezi nápoje směřující k dehydrataci. Proto její pití může vést k rychlejšímu výskytu vrásek.

    Velký výběr produktů pro krásnou a zdravou pleť najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.