Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak na ztvrdlé paty krok za krokem? Pomůžou pedikúra i babské rady

Video se připravuje ...
Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto
VIDEO: Adam Balažovič
5. července 2022 | 06:00

I když by se mohlo zdát, že léto je pro chodidla ideálním ročním obdobím, protože pokožka může více než kdy jindy větrat, opak je pravdou. Otevřené sandálky a prach, který se k chodidlům dostává, kůži absolutně neprospívají. Jenomže komu by se chtělo v létě trpět v zavřených botách?

Základem péče o paty a chodidla vůbec by měla být pravidelná pedikúra. Když ji provedete opravdu důkladně, nebudete ji muset opakovat dřív než zhruba za 6 týdnů.

Jak na domácí pedikúru

Nejprve si nohy odmočte v lázni, do které můžete přidat například koupelovou sůl. Následně na ztvrdlá místa aplikujte alkalický roztok, který zrohovatělou kůži "rozpustí", a vy ji tak potom snadno odstraníte pomocí dřevěné nebo plastové špachtle. Tato metoda je při domácí pedikúře nejvhodnější, protože nehrozí riziko, že byste svým nohám ublížila nebo zasáhla do zdravé kůže, což je častým problémem při odřezávání ztvrdlé kůže na patách, například pomocí skalpelu.

Zatímco roztok působí, máte čas na úpravu nehtů. Ty zapilovávejte rovně, nikoliv dokulata, aby nehty nezarůstaly. Nezapomeňte u nich, stejně jako na rukou, odstranit nehtovou kůžičku. Nakonec jemným pilníkem srovnejte povrch nehtu, aby se vám nehty snadno lakovaly a lak na nich dlouho vydržel perfektní.

Po 15 minutách sundejte z nohy vatové tampony napuštěné alkalickým roztokem a odumřelou změklou kůži z paty jednoduše seškrábejte pomocí plastové špachtle. Poslední zbytky ztvrdlé kůže pak odstraňte pomocí pilníku nebo pemzy.

Babské rady, které fungují

Pedikúra jednou za 6 týdnů ale nestačí, pokud chcete mít nohy dokonalé a hladké každý den. Ztvrdlou kůži na patách byste měla pemzou obrušovat tak často, jak je potřeba. Pokud máte navíc opravdu suchou kůži, bez mazání krémem se neobejdete. Nic nezkazíte ani tehdy, pokud vyzkoušíte některé osvědčené rady, ke kterým budete potřebovat jen suroviny, které máte většinou běžně doma.

  • Odmočte nohy v teplé vodě, aby kůže změkla, a pak do ní vetřete směs vazelíny a citronové šťávy. Nechte působit, ideálně tak dlouho, až se směs vsákne. Přebytečnou mastnotu setřete.
  • Na tvrdé a popraskané paty zabírá zábal z dužiny banánu, který necháte působit nejméně deset minut. Pak nohy opláchnete.
  • S úspěchem můžete použít pro zábal i například bambucké máslo, které necháte vsáknout nejlépe přes noc. Zbylou mastnotu setřete například kuchyňskou utěrkou.
  • Zabalte paty do tvarohu, překryjte je igelitem a dejte je do ponožek, nechte působit ideálně přes noc a pak nohy opláchněte vlažnou vodou s mýdlem.

Autor: brig