Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Když se nevšední krása stává předností: Seznamte se s modelkami, které boří stereotypy

  • Když se nevšední krása stává předností: Seznamte se s modelkami, které boří stereotypy
    1. září 2023 | 06:00

    V posledních letech se módní průmysl snaží přemýšlet jinak, a jsme tak svědky pozitivního posunu, kdy se po přehlídkových molech procházejí ženy s různými typy těl, různým věkem i původem. Seznamte se se sedmi mimořádnými modelkami, které si razí svou vlastní cestu modelingovým světem, a přispívají tak k jeho změně.

  • Marsha Elle (32)

    Marsha Elle je zpěvačka, skladatelka a také modelka s bionickou nohou. Narodila se s postižením zvaným proximální fokální femorální deficience. Jedná se o vzácný nedědičný defekt postihující pánev a proximální část stehenní kosti. Marsha tak přišla nohu. To ji však nezastavilo v tom, aby šla za svým snem. Dnes je uznávanou zpěvačkou, ale také modelkou, která se nebojí vyjít po mole jen ve spodním prádle. Své postižení využívá také k tomu, aby motivovala ostatní s podobným nebo jiným handicapem. 

    VIDEO: Slavné české modelky, které dobyly svět.

    Video se připravuje ...
    Slavné české modelky, které dobyly svět • VIDEO: Videohub

  • Diandra Forrest (33)

    Diandra Forrest je afroamerická modelka s albinismem. V dětství byla kvůli svému nevšednímu vzhledu šikanována, dnes je její největší předností. Diandra se připojila k Elite Models New York a stala se první albínskou modelkou, která podepsala smlouvu s jednou z nejvýznamnějších modelingových agentur. Stala se také první modelkou s albinismem, která se objevila v kosmetických kampaních. 

  • Lauren Wasser (35)

    Úspěšné americké modelce Lauren Wasser se stalo ve 24 letech něco, co může postihnout kteroukoliv ženu... Nakazila se vzácnou bakterií, která způsobuje syndrom toxického šoku. Jedná se o vzácné onemocnění, které postihuje nejčastěji ženy užívající tampony. Kvůli prudké bakteriální infekci přišla o pravou nohu a prsty na levé. Kost v místě amputovaných prstů ale nepřestávala růst a způsobovala jí tak silné bolesti, že nakonec Lauren přišla i o druhou nohu. Co by ale většinu žen naprosto zdrtilo, modelku ještě více nakoplo. I přes své postižení se hrdě prochází po přehlídkových molech.

  • Kate Grant (24)

    Kate Grant je první modelkou s Downovým syndromem, která podepsala smlouvu s agenturou. Svou kariéru započala v 19 letech, kdy v rodném Irsku vyhrála mezinárodní soutěž krásy. Předváděla modely během londýnského fashion weeku a stala se jednou z nejúspěšnějších modelek s tímto postižením. 

  • Jillian Mercado (36)

    Jillian Mercado pochází z New Yorku a v pouhých 12 letech ji svalová dystrofie upoutala na invalidní vozík. To jí však nijak nebránilo, aby se stala součástí modelingového světa, tomu se věnuje od roku 2014. Mladá žena modeling vnímá jako jedinečnou příležitost, jak upozornit na každodenní problémy postižených lidí. Účinkování v módních kampaních a fotografie v prestižních časopisech bere jako utvrzení se v tom, že být rozdílná znamená být stejně dobrá jako ostatní.

  • Lyn Slater (70)

    O tom, že věk je pouze číslo, bylo už řečeno mnoho. Jasným důkazem je sedmdesátiletá vysokoškolská pedagožka Lyn Slater, která se módní ikonou stala jen tak náhodou. Před několika lety se rozhodla, že se bude věnovat své největší vášni, a to módě, a založila si blog. Někteří fotografové si ji spletli s účastnicí newyorského fashion weeku a to způsobilo rychlý vzestup její slávy. Navzdory svému věku podepsala smlouvu s Elite Models, zdobila obálky slavných časopisů a předváděla na přehlídkových molech. A to všechno ve věku 61 let.

  • Mara Martin (37)

    Americká modelka Mara Martin před pěti lety všem vyrazila dech, když kojila pětiměsíční dceru přímo během přehlídky plavek Sports Illustrated. Modelka si už během chůze vysloužila ovace, následovaly palcové novinové titulky po celém světě a tisíce nadšených komentářů na sociálních sítích. Díky tomu tak ukázala ženám po celém světě, že mohou opravdu všechno. Před několika týdny opět kráčela se svou první dcerou a druhou dcerou ještě v bříšku po přehlídkovém mole.

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  trendy, krása, modeling, modelky, postižení, image, vzhled
Diskuse ke článku
.