Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vyzrajte na popraskané paty! Zkuste osvědčené triky našich babiček: pomůžou citron, sádlo i tvaroh

17. července 2023 | 06:00

Aby vaše nohy vypadaly v letních sandálcích co nejlépe, je potřeba věnovat jim zvláštní péči. A tím nemyslíme pouze nalakované nehty. Pozornost věnujte hlavně patám, které jsou často suché a mají tendenci praskat. Do letních bot tedy nic moc. Poradíme vám, jak se suchými patami skoncovat!

Ztvrdlá a praskající pokožka na patách není vlastně nic jiného než odumřelá tkáň, která není dostatečně hydratovaná. Z toho důvodu vysychá, tvrdne a nakonec bolestivě praskne. Do prasklin se dostávají nečistoty, které se časem zanítí, a bývají tak nejčastějším zdrojem bolesti pat a chodidel vůbec. Jak se problému ztvrdlých pat vyhnout?

VIDEO: Domácí pedikúra krok za krokem.

Video se připravuje ...
Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto • VIDEO: Adam Balažovič

Základem je prevence

Odumřelá kůže na patách nebude "zlobit", pokud ji budete pravidelně odstraňovat. Nejjednodušším řešením je zajít si zhruba jednou týdně na pedikúru a svěřit své nohy do rukou odborníků. Pokud ale nemáte čas nebo je vám prostě jen líto platit za něco, co si zvládnete udělat doma sama, budete k péči o paty potřebovat alespoň jednu z těchto tří pomůcek:

Pemza je základním a nejrozšířenějším nástrojem k péči o nohy. Jejím problémem je ovšem způsob, jakým pokožku ošetřuje. V podstatě ji "trhá", a vznikají tak malé prasklinky, které se mohou zanítit. Navíc ani není možné pemzu dokonale vyčistit, takže je ideálním prostředím pro množení bakterií.

Kovové a skleněné pilníky jsou daleko lepší variantou v péči o popraskané paty. Jejich hrubší část využijete na vlhkou a čerstvě rozmočenou kůži na patách, jemnější částí pak doladíte detaily až po zaschnutí.

Seřezávače kůže jsou nejefektivnější a nejrychlejší metodou, ale práce s nimi skutečně není pro začátečníky. Na domácí péči o paty je proto spíše nedoporučujeme, protože je velmi snadné si jimi ublížit.

Populární variantou, jak odstranit ztvrdlou kůži, jsou rybičky rodu Garra rufa, které se právě odumřelou tkání živí. Jenže tahle metoda není nejbezpečnější. Malé rybky a voda, ve které žijí, totiž mohou být zdrojem plísňových onemocnění.

Domácí zábal

Samotné odstranění odumřelé kůže ale nestačí a pokožku chodidel je nutné také hydratovat. Skvěle vám k tomu poslouží nejrůznější krémy určené speciálně k tomuto účelu, ale také čistá vazelína. Nohy důkladně promažte, oblečte do bavlněných ponožek a jděte spát. Ráno budete mít paty krásně hebké. Pokud potřebujete zvýšit účinek krému, zabalte chodidla ihned po namazání do mikrotenového sáčku a až potom si navlečte bavlněné ponožky.

Babské rady

Proti ztvrdlým patám už bojovaly naše babičky, není proto divu, že na pokožku chodidel se dají využít i suroviny, které máte běžně v domácnosti:

Sádlo je tradiční všelék všech neduhů. Platí pro něj totéž, co pro krém – promastit nohy, zabalit do igeliťáku a do ponožek.

Citron je prý ideální a účinný při vtírání do suché pokožky kdekoliv na těle. Obsažené kyseliny ji totiž pomáhají hydratovat a současně ji i zjemňují.

Tvaroh se používá stejně jako sádlo nebo krémy – namazat tlustou vrstvu, obléct do igelitu i ponožek a nechat přes noc působit. Efekt údajně stojí i za vydržení nevábně vonícího ranního sundávání z nohou.

Kosmetiku, která vám pomůže, najdete ve fotogalerii v úvodu článku.

Velký výběr přípravků pro péči o vaše nohy najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

 

Autor: Aneta Valešová