Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dejte sbohem suchým a popraskaným patám. Jak na pěkná chodidla do 30 minut?

15. dubna 2022 | 06:00

Zimní péče o nohy se nijak zásadně neliší od té letní. O nohy, chodidla a nehty na nohou je potřeba pečovat v každém ročním období. Pokud jste přes zimu přece jen péči o nohy trochu zanedbala, inspirujte se tipy od pedikérky a dejte své nohy zase do pořádku.

To, že je péče o nohy důležitá po celý rok, není pro nikoho nejspíš žádnou novinkou. Přesto se často až s prvními jarními slunečními paprsky snažíme dohnat to, co jsme v zimě lehce opomíjely. Jak dostat nohy do latě snadno a rychle bez pomoci odborníků, co nás po zimě nejvíc trápí a proč věnovat speciální péči i nehtům?

Mykózy i vysušená kůže

"Jednoznačně nejčastějšími defekty, které po zimě v rámci péče o nohy v salonech řešíme, jsou mykózy kůže a nehtů, nevzhledné praskliny či ztvrdlá a vysušená kůže na patách,“ říká pedikérka Bis Bis Hana Hubená. Mezi hlavní příčiny patří špatně padnoucí obuv, nevhodné materiály ponožek, opomíjená vnitřní (pitný režim) i vnější hydratace (vhodné krémy), ale také nedostatek vitaminů či přibývající věk spojený s ostatními nemocemi.

Zaměřeno na manikúru a pedikúru! Co je v kurzu?

Video se připravuje ...
Zaměřeno na manikúru a pedikúru! Co je v kurzu? • VIDEO: Videohub

Nehty a nehtová rovnátka

Často se zaměřujeme právě na nohy a chodidla, ale co nehty? I o ty je třeba pečovat. Právě na nehtech dochází během zimy k rozvoji mykóz či dochází k zarůstání nehtů. „Prsty jsou kvůli uzavřené a těsné obuvi blízko u sebe, a tím pádem nemají dostatečný prostor pro zdravý růst,“ vysvětluje Hana Hubená. Takové nepříjemnosti vás pak mohou dovést až k aplikaci speciálních rovnátek na nehty, která se používají při špatném růstu či zarůstání nehtu. Každý typ má svá specifika a právě profesionální pedikérka – jako jediná osoba, která by je měla aplikovat – sama rozpozná, jaký typ je pro vás vhodný a jak rovnátka na nehet správně aplikovat. „Rovnátko vlastně vyvíjí tlak na správné místo a postupem času, v řádu týdnů či měsíců, dojde ke zlepšení stavu nehtu. Úleva od bolesti je však okamžitá,“ uzavírá pedikérka Hana Hubená z Bis Bis.

Jak na pěkná chodidla do 30 minut?

Pokud se v nejbližší době nechystáte na pedikúru, inspirujte se SOS postupem, jak dostat svá chodidla po dlouhé zimě zpět do formy.

1) Dopřejte si koupel se změkčující solí. Sůl ve vodě nohy změkčuje, pomáhá odstraňovat odumřelé buňky, a tak nohy připravuje na samotnou pedikúru. Pokožka pak lépe přijímá aktivní látky a regeneruje.

2) Upravte si nehty. I to je základ krásných nohou. Zastřihujte vždy spíše rovně, maximálně do mírného obloučku. Pokud byste nehet zastřihla v rohu, mohl by zarůstat. Ostré rohy pak můžete lehce zapilovat. 

3) Odstraňte zrohovatělou kůži pomocí pemzy. Snadno a rychle tak vyhladíte nevzhlednou, ztvrdlou kůži na patách.

4) Dopřejte chodidlům peeling. Díky němu odstraníte odumřelé části pokožky a zjemníte kůži. Peeling obsahuje důležité hydratační i vyživující látky.

5) Po peelingu naneste masku na nohy. Vyhněte se těm takzvaným exfoliačním, které narušují pokožku chemicky pomocí kyselin nebo hydroxidů. Masku lze také nahradit hydratačním krémem. Ten aplikujte na pokožku nohou, zabalte je do suchého ručníku a igelitového sáčku a nechte působit 15 minut.

6) Ošetřete nehty a nehtovou kůžičku regeneračním olejem, který změkčuje nehtovou kůžičku i nehty, a předchází tak jejich zarůstání.

Tip: Peeling v kombinaci s maskou používejte ideálně 1x týdně. Přípravky by měly obsahovat látky, které změkčí pokožku (urea), zajistí hydrataci (lactil), zabrání rozmnožování bakterií (Dermosoft Decalact) a pokožku vyživí (mandlový a ovesný olej). Trápí vás mykóza? Volte produkty s obsahem clotrimazolu. Ten zabraňuje růstu a tvorbě kvasinek a plísní.

Pro nákup přípravků pro krásné nohy za nejlepší ceny využijte náš internetový srovnávač Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová