Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Skvělá jídla z mrkve: Polévky, maso i dobroty z jednoho pekáče

Mrkev stojí pár korun, seženete ji po celý roky a chutná lépe a také exotičtěji, než byste si myslela.
28. března 2022 | 06:00

Možná máte mrkev jen za zeleninu do vývaru nebo omáček, ale věřte, že sama o sobě je základem vynikajících dobrot. Vyzkoušejte dvě verze mrkvové polévky, pečenou mrkev, mrkvové hranolky nebo vepřové v mrkvi. 

Nejlepší recepty z mrkve:
1) Hustá polévka s bramborem
2) Mrkvový krém s kokosovým mlékem
3) Mrkev pečená v troubě
4) Hranolky z mrkve
5) Vepřové s mrkví

Mrkvová polévka s koriandrem a bramborem

Autor: iStock

Suroviny:

600 g mrkve
1 ks velké brambory, typ B, C
1 ks cibule
mletý koriandr - 1 a půl lžičky
1 lžíce slunečnicového oleje
800 ml zeleninového vývaru
1 hrst lístků koriandru
sůl a pepř

Postup:

1. Mrkev nakrájejte na kousky, bramboru na kostky, cibuli najemno. Semínka koriandru nadrťte.

2. V hrnci zahřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Vmíchejte koriandr s bramborou a nechte koření rozvonět, 1 až 2 minuty. Přisypte mrkev, přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a mrkev uvařte doměkka, asi 20 minut.

3. Polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Mrkvový krém se zázvorem, chilli a kokosovým mlékem

Autor: Thinkstock.cz

Suroviny:

2 ks šalotky
3 stroužky česneku
1 ks zázvoru (2 cm)
500 g mrkve
slunečnicový olej
400 ml zeleninového vývaru
100 ml kokosového mléka
chilli sušené
čerstvý koriandr
sůl
pepř mletý

Postup:

1. Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, zázvor nastrouhejte. Mrkev dobře umyjte a pokrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte asi 2 lžíce oleje, vsypte šalotku a na mírném plameni restujte asi 3 minuty, přidejte zázvor, česnek a restujte ještě asi 2 minuty.

2. Vsypte mrkev a restujte dalších 5 minut. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte, dokud mrkev nebude měkká, asi 15 minut.

3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přilijte tolik kokosového mléka, aby měla ideální konzistenci – někdo radši hustou, jiný řidší. Teď už polévku jen prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte se sušeným chilli a čerstvým koriandrem.

Mrkev pečená na plechu

Autor: iStock

Suroviny:

500 g mrkve
olivový olej 2 lžičky
římský kmín 2 hrsti
vlašské ořechy
1 svazek petrželky
2 stroužky česneku
sůl
pepř mletý

Postup: 

1. Mrkev dobře umyjte a podélně rozkrojte na poloviny, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a posypte římským kmínem. Rukama promíchejte, aby se každá mrkev dobře obalila, pak je rovnoměrně rozložte vedle sebe.

2. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Mrkve by měly změknout a na koncích lehce zkaramelizovat, ale stále zůstat na skus.

3. Mezitím připravte pesto. Ořechy nasucho opražte na pánvi, stačí, aby se rozvoněly. Do mixéru dejte otrhané listy z petrželkové natě, stroužky česneku, polovinu opražených ořechů, asi 100 ml olivového oleje, sůl a pepř. Vše rozmixujte. Podle potřeby přidejte olej, na zalití pečené zeleniny je lepší tekutější pesto. Pečenou mrkev nandejte na talíře, bohatě zalijte pestem a posypte zbylými ořechy.

Mrkvové hranolky pečené v troubě

Autor: iStock

Suroviny:

1 kg mrkve
5 lžic olivového oleje
1 svazek tymiánu
sůl hrubozrnná nebo vločková

Postup: 

1. Mrkve oloupejte, nakrájejte na hranolky a dobře osušte.

2. Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Hranolky promíchejte s olejem a solí a rozložte na plechu. Rozdělte mezi ně tymián a upečte je, asi 20 minut.

Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Suroviny:
500 g vepřová pečeně
4 střední mrkve
1 cibule
2 lžíce oleje
250 ml zeleninového vývaru
1 špetka mletého kmínu
150 g povoleného mraženého hrášku
1 citron
sůl, pepř mletý

Brambory:
800 g brambor typu B
2 lžíce nasekané pažitky
1 lžíce nasekané petrželky
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř mletý

Postup:

1. Maso očistěte, zbavte přebytečného tuku a blan a nakrájejte na kostky velké asi 3 x 3 cm. Zeleninu očistěte, mrkev pokrájejte na kostky a cibuli na tenké plátky. 

2. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej a na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Přidejte cibuli a po 3 minutách i mrkev. Nyní vše podlijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a ochuťte kmínem. Přiklopte poklicí a duste 20 minut. 

3. Přidejte hrášek a ještě 5 minut provařte. Přimíchejte citronovou kůru a dochuťte pár kapkami šťávy a případně ještě dosolte.

4. Brambory velmi dobře omyjte, případně oloupejte. Uvařte je v dostatečném množství osolené vody, aby byly lehce na skus. Slijte vodu, k horkým bramborám přidejte bylinky, olivový olej, špetku soli a pepře. Hrnec přiklopte dobře přiléhající poklicí a dobře s ním zaklepejte, aby se vše promíchalo a trochu pomačkalo. 

Autor: red, zdroj recepty.cz a F.O.O.D.