Mrkvová polévka s koriandrem a bramborem

Suroviny:
600 g mrkve
1 ks velké brambory, typ B, C
1 ks cibule
mletý koriandr - 1 a půl lžičky
1 lžíce slunečnicového oleje
800 ml zeleninového vývaru
1 hrst lístků koriandru
sůl a pepř
Postup:
1. Mrkev nakrájejte na kousky, bramboru na kostky, cibuli najemno. Semínka koriandru nadrťte.
2. V hrnci zahřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Vmíchejte koriandr s bramborou a nechte koření rozvonět, 1 až 2 minuty. Přisypte mrkev, přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a mrkev uvařte doměkka, asi 20 minut.
3. Polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Suroviny:
2 ks šalotky
3 stroužky česneku
1 ks zázvoru (2 cm)
500 g mrkve
slunečnicový olej
400 ml zeleninového vývaru
100 ml kokosového mléka
chilli sušené
čerstvý koriandr
sůl
pepř mletý
Postup:
1. Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, zázvor nastrouhejte. Mrkev dobře umyjte a pokrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte asi 2 lžíce oleje, vsypte šalotku a na mírném plameni restujte asi 3 minuty, přidejte zázvor, česnek a restujte ještě asi 2 minuty.
2. Vsypte mrkev a restujte dalších 5 minut. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte, dokud mrkev nebude měkká, asi 15 minut.
3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přilijte tolik kokosového mléka, aby měla ideální konzistenci – někdo radši hustou, jiný řidší. Teď už polévku jen prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte se sušeným chilli a čerstvým koriandrem.
Mrkev pečená na plechu

Suroviny:
500 g mrkve
olivový olej 2 lžičky
římský kmín 2 hrsti
vlašské ořechy
1 svazek petrželky
2 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
Postup:
1. Mrkev dobře umyjte a podélně rozkrojte na poloviny, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a posypte římským kmínem. Rukama promíchejte, aby se každá mrkev dobře obalila, pak je rovnoměrně rozložte vedle sebe.
2. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Mrkve by měly změknout a na koncích lehce zkaramelizovat, ale stále zůstat na skus.
3. Mezitím připravte pesto. Ořechy nasucho opražte na pánvi, stačí, aby se rozvoněly. Do mixéru dejte otrhané listy z petrželkové natě, stroužky česneku, polovinu opražených ořechů, asi 100 ml olivového oleje, sůl a pepř. Vše rozmixujte. Podle potřeby přidejte olej, na zalití pečené zeleniny je lepší tekutější pesto. Pečenou mrkev nandejte na talíře, bohatě zalijte pestem a posypte zbylými ořechy.
Mrkvové hranolky pečené v troubě

Suroviny:
1 kg mrkve
5 lžic olivového oleje
1 svazek tymiánu
sůl hrubozrnná nebo vločková
Postup:
1. Mrkve oloupejte, nakrájejte na hranolky a dobře osušte.
2. Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Hranolky promíchejte s olejem a solí a rozložte na plechu. Rozdělte mezi ně tymián a upečte je, asi 20 minut.
Vepřové maso v mrkvi
Jak připravit českou klasiku v podobě vepřového v mrkvi? Podívejte se na videorecept.