Barevné jarní polévky plné vitaminů: Plný talíř dobroty za pár korun
Vypadá to, že se počasí umoudřilo a teplejší dny jsou na obzoru. Odlehčete jídelníček a z hutných a chutných polévek přejděte na ještě chutnější a lehčí. Vaše tělo vám po zimě poděkuje.
Karotkový krém
Jarní polévky poslouží jako skvělá lehká večeřeAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 700 g karotky
- 1 l vývaru
- kousek zázvoru
- 100 ml kokosového mléka
- hrst koriandru
- sůl, pepř
- 1 šalotku
- 1 lžíci másla
Postup:
Na másle orestujte nasekanou cibuli. Zalijte ji vývarem, přidejte nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Polévku vařte, dokud mrkev není zcela měkká. Pak ji tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého krému. Podle chuti ji osolte, opepřete a nakonec do ní vmíchejte kokosové mléko. Polévku podávejte s nasekaným koriandrem a opečenými chlebovými krutony.
Hrášková s mátou
hráškový krém s mátouAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 2 lžíce másla
- 1 cibuli
- 1 vrchovatou lžíci hladké mouky
- 10 lístků čerstvé máty
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup:
Na másle orestujte nasekanou cibuli a po chvíli přidejte česnek. Směs zasypete hladkou moukou, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte hrášek a vařte ho do změknutí. Chvíli před dovařením přidejte do polévky lístky máty. Nakonec ji podle potřeby osolte a opepřete. Polévku podávejte s opečeným toustem.
Špenátový krém
špenátový krémAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 600 g čerstvého špenátu
- 500 ml mléka
- 500 ml vývaru
- sůl, pepř
- špetku muškátového oříšku
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 lžíci másla
- 50 ml smetany
- 1 bramboru
Postup:
Na másle opečte najemno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte prolisované stroužky česneku a ještě chvíli opékejte. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nakrájenou bramboru a polévku vařte asi 10 minut. Pak přidejte mléko, špenát, citronovou kůru a opět vše přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut. Pak polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladkého krému. Nakonec ji zjemněte smetanou, ale dál již nevařte. Podávejte s chlebovými krutonky.
Farmářská polévka
Farmářská polévkaAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 bramboru
- kousek květáku
- 1 svazek jarních cibulek
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci mouky
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- sůl, pepř, kmín
- 1 l vývaru
- nasekanou petrželku
Postup:
Na másle opečte na kolečka nakrájené jarní cibulky. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a ještě chvíli opékejte. Pak vsypte kmín, promíchejte se zeleninou a nechte ho provonět. Zasypte moukou, ještě jednou promíchejte a postupně do hrnce nalijte vývar. Polévku vařte, dokud zelenina nezměkne. V hrnečku rozšlehejte mléko s vejcem. Směs nalijte za stálého míchání do polévky a pak ji odstavte. Podle chuti osolte a opepřete.