Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Barevné jarní polévky plné vitaminů: Plný talíř dobroty za pár korun

  • Jarní polévky poslouží jako skvělá lehká večeře
    12. dubna 2015 | 06:00

    Vypadá to, že se počasí umoudřilo a teplejší dny jsou na obzoru. Odlehčete jídelníček a z hutných a chutných polévek přejděte na ještě chutnější a lehčí. Vaše tělo vám po zimě poděkuje.

  • Karotkový krém

    Jarní polévky poslouží jako skvělá lehká večeře
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 700 g karotky
    • 1 l vývaru
    • kousek zázvoru
    • 100 ml kokosového mléka
    • hrst koriandru
    • sůl, pepř
    • 1 šalotku
    • 1 lžíci másla

     

     

    Postup:

    Na másle orestujte nasekanou cibuli. Zalijte ji vývarem, přidejte nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Polévku vařte, dokud mrkev není zcela měkká. Pak ji tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého krému. Podle chuti ji osolte, opepřete a nakonec do ní vmíchejte kokosové mléko. Polévku podávejte s nasekaným koriandrem a opečenými chlebovými krutony.

  • Hrášková s mátou

    hráškový krém s mátou
    Autor: Shutterstock
     

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
    • 2 lžíce másla
    • 1 cibuli
    • 1 vrchovatou lžíci hladké mouky
    • 10 lístků čerstvé máty
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř

     

    Postup:

    Na másle orestujte nasekanou cibuli a po chvíli přidejte česnek. Směs zasypete hladkou moukou, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte hrášek a vařte ho do změknutí. Chvíli před dovařením přidejte do polévky lístky máty. Nakonec ji podle potřeby osolte a opepřete. Polévku podávejte s opečeným toustem.

  • Špenátový krém

     

    špenátový krém
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 600 g čerstvého špenátu
    • 500 ml mléka
    • 500 ml vývaru
    • sůl, pepř
    • špetku muškátového oříšku
    • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
    • 2 stroužky česneku
    • 1 cibuli
    • 1 lžíci másla
    • 50 ml smetany
    • 1 bramboru

     

    Postup:

    Na másle opečte najemno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte prolisované stroužky česneku a ještě chvíli opékejte. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nakrájenou bramboru a polévku vařte asi 10 minut. Pak přidejte mléko, špenát, citronovou kůru a opět vše přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut. Pak polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladkého krému. Nakonec ji zjemněte smetanou, ale dál již nevařte. Podávejte s chlebovými krutonky.

  • Farmářská polévka

    Farmářská polévka
    Autor: Shutterstock
     

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 1 mrkev
    • 1 petržel
    • kousek celeru
    • 1 bramboru
    • kousek květáku
    • 1 svazek jarních cibulek
    • 2 lžíce másla
    • 1 lžíci mouky
    • 100 ml mléka
    • 1 vejce
    • sůl, pepř, kmín
    • 1 l vývaru
    • nasekanou petrželku

    Postup:

    Na másle opečte na kolečka nakrájené jarní cibulky. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a ještě chvíli opékejte. Pak vsypte kmín, promíchejte se zeleninou a nechte ho provonět. Zasypte moukou, ještě jednou promíchejte a postupně do hrnce nalijte vývar. Polévku vařte, dokud zelenina nezměkne. V hrnečku rozšlehejte mléko s vejcem. Směs nalijte za stálého míchání do polévky a pak ji odstavte. Podle chuti osolte a opepřete.

     

     

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.