Čtvrtek 5. září 2024
Svátek slaví Boris, zítra Boleslav
Polojasno 30°C

Těhle 9 českých bijáků se stalo prázdninovým evegreenem! Viděli jste všechy?

  • Těhle 9 českých bijáků se stalo prázdninovým evegreenem! Viděli jste všechy?
    20. července 2024 | 05:05

    Milovníci letních komedií a filmů s tou pravou rozehřátou letní atmosférou zbystřete! Máme pro vás přehled těch nejlepších kultovních filmů všech dob z české produkce. Pojďte si zavzpomínat na nestárnoucí filmy, které se odehrávají v horkém létě. Možná si s nostalgií vybavíte podrobnosti a zatoužíte po tom podívat se na nějaký film znovu. Tak schválně, který patří mezi vaše nejoblíbenější? A jaký jste už dlouho neviděli, anebo na něj úplně zapomněli?

  • 1/9: Na samotě u lesa

    Autor: Blesk-David Malík

    Oblíbeným kultovním filmem je rozhodně klasika Na samotě u lesa. Určitě si vzpomínáte na jedinečného Josef Kemra v roli svérázného dědy Komárka s pověstnou hláškou: „Chčije a chčije”. Tuto rodinnou komedii o povedené rodince toužící po romantice venkova, natočil v roce 1976 Jiří Menzel podle scénáře Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka, který si v ní samozřejmě i zahrál, a to po boku Daniely Kolářové. Tento film patří mezi nejoblíbenější a nejlépe hodnocené české filmy. 

  • 2/9: Léto s kovbojem

    Autor: ČSFD - Filmové studio Barrandov

    Film Léto s kovbojem je další perlou české kinematografie. Režisér Ivo Novák ji v roce 1976 natočil podle knižní předlohy Jaromíry Kolárové. V hlavní roli se představil Jaromír Hanzlík s Danielou Kolářovou v rolích zamilovaného zootechnika a psycholožky, trávící léto na chatě se svým snoubencem, připravujícím se na zkoušky z medicíny, jehož ztvárnil Oldřich Vízner. Tato nezapomenutelná komedie si rovněž získala srdce diváků a patří mezi ty nejlepší. 

  • 3/9: Setkání v červenci

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Romantický film Setkání v červenci se odehrává na výukovém kurzu angličtiny, kde si prožije lásku původně neoblíbená učitelka Daniela Kolářová se svým studentem Oldřichem Kaiserem. Třešničkou na dortu je malý syn učitelky, kterého skvěle zahrál David Holý. Tuto letní romantickou komedii natočil v roce 1978 Karel Kachyňa podle scénáře Oty Hofmana. 

  • 4/9: Prázdniny pro psa

    Autor: ČSFD.cz

    Tomáš Holý se ale předvedl také v nezapomenutelné letní komedii Prázdniny pro psa z roku 1980. V rodinném filmu tráví prázdniny na chalupě u babičky a dědečka společně se psem Blekem, kterého hlídá maminčině kamarádce. Maminku malého Petra si zahrála Hana Maciuchová, vydařeného souseda chlubila Oldřich Navrátil a maminčinu dávnou lásku „Drtikola” Vladimír Kratina. V tomto filmu zazní krásná písnička Petra Skoumala Léto, bože léto, kterou zpívá Marie Rottrová. Pamatujete si na tento song? 

  • 5/9: Kopretiny pro zámeckou paní

    Autor: ČSFD.cz

    Ale máme tady další rodinnou letní komedii, tentokrát z prostředí zámku. Určitě si pamatujete kastelána Františka Husáka, který se snaží být přísným otcem a posílá dceru na rande, protože to někomu slíbila a sliby se přece mají plnit. Romantickou komedii hlavně pro mladé natočil Josef Pinkava podle předlohy Stanislava Rudolfa a v hlavních rolích si zahrála také Zdena Hadrbolcová a Jan Hartl, patnáctiletou Katku pak ztvárnila Sylva Julinová. Film, z něhož dýchá naprostá letní pohoda, představuje prostředí zámku a pojednává o první lásce kastelánovy dcery ke studentovi, který přijel na zámek na praxi. 

  • 6/9: Starci na chmelu

    Autor: ČSFD.cz

    Slavný muzikál Starci na chmelu jistě netřeba představovat. Jde již o poněkud starší záležitost, ale zůstává v srdcích diváků. Tento v podstatě muzikál natočil v roce 1964 Ladislav Rychman. Podstatná je ve filmu hudba a jedna láska odehrávající se na chmelové brigádě. V hlavních rolích se objevili Vladimír Pucholt, Ivana Pavlová a další. Vzpomeňte si třeba na písničku Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let… 

  • 7/9: Rozmarné léto

    Autor: ČSFD.cz

    Oblíbenou letní komedií je také poetické Rozmarné léto, které natočil v roce 1967 režisér Jiří Menzel, podle námětu Vladislava Vančury. Ve filmu si zahráli Rudolf Hrušínský, Jana Preissová, Vlastimil Brodský a další. Určitě si pamatujete na tuto nezapomenutelnou větu: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." 

  • 8/9: Slunce, seno, jahody

    Autor: ČSFD.cz

    Trilogie Zdeňka Trošky z konce 80. let Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika si našla velkou oblibu diváků a rovněž patří mezi nejslavnější české letní komedie. Pravidelně se vysílá na televizních obrazovkách a neupadá v zapomnění. To, co se odehrává v Hošticích, opravdu stojí za to! V komediích hrají Jiřina Jirásková, Helena Růžičková se svým synem Jiřím, Jiří Lábus, Jaroslava Kretschmerová a další. Určitě byste se na to mohli dívat stále dokola. 

  • 9/9: Jízda

    Autor: ČSFD.cz

    Posledním tipem je kultovní letní road movie z roku 1994 v režii Jana Svěráka a s hudbou skupiny Buty. Možná si pamatujete písničku spojenou s tímto filmem: Mám jednu ruku dlouhou… Ve filmu hrají Radek Pastrňák, Filip Renč, Aňa Geislerová a další. Tento film je taková letní pohodovka k odreagování a určitě si jej pamatujete.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.