Úterý 18. června 2024
Svátek slaví Milan, zítra Leoš
Polojasno 29°C

5 nejsledovanějších seriálů všech dob! Víte, které pořady přitáhly k obrazovkám nejvíce diváků?

  • Nejsledovanější pořady všech dob
    15. června 2024 | 06:04

    Některé televizní seriály se povedly natolik, že se trefily do gusta téměř každému, a to v mnoha zemích světa. Sledovaly je miliony diváků, trhaly divácké rekordy a jsou oblíbené i po desítkách let. Tušíte, které pořady patří doslova mezi legendy, co se týká sledovanosti? 

    Připavili jsme pro vás výběr seriálů, které se díky sledovanosti staly televizními kulty. Dost možná jste některé z nich sledovali v televizi také. Pojďme se na ně podívat!

  • Poslední epizoda seriálu M*A*S*H

    Autor: ČSFD / 20th Century Fox Television

    I u českých diváků velice oblíbený seriál z vojenského prostředí pojednávající o válce v Koree bavil diváky od začátku až do konce. Ba dokonce se jeho poslední závěrečný díl zařadil mezi nesledovanější seriály všech dob. Poslední závěrečná tříhodinová show s názvem Nashledanou, sbohem a amen, která se u nás nikdy neodvysílala celá, držela až do roku 2010 v USA divácký rekord. M*A*S*H, jehož poslední díl příběhů mírně sarkastických vojenských lékařů s nadhledem přitáhl k obrazovkám 105,9 milionů diváků, překonal pouze přenos Super Bowlu, ovšem až po jeho čtyřicetiletém prvenství ve sledovanosti, v roce 2010.

    Seriál, který si získal celkem 62 cen Emmy a vysloužil si také dalších 88 nominací, přitom byl vytvořený jako dlouhý remake stejnojmenného filmu z roku 1970. Byl ovšem sledovanější a zapsal se do paměti diváků z celého světa. Z některých herců, jako je Alan Alda, navíc M*A*S*H vytvořil velké televizní hvězdy.

  • Legendární seriál Přátelé

    Autor: ČSFD / National Broadcasting Company (NBC)

    Dalším nám dobře známým seriálem, který většina diváků s napětím i smíchem zhlédla od začátku až do konce, je sitcom Přátelé. Jedná se o sitcom, který je známý a oblíbený po celém světě. Devadesátkový seriál vyprávějící o šestici přátel z New Yorku, který sleduje jejich každodenní osudy s humorem a nadsázkou, zejména jeho poslední dvojdíl nazvaný The Last One (Ten poslední, překl.) pobavil 52,5 milionů diváků. Právem se tak zařadil mezi nejsledovanější televizní pořady všech dob. Navíc jeho obliba neklesá ani s časem.

    Dodnes mu přichází na chuť další a další lidé. Není se čemu divit, že existují tematické kavárny i výstavy pro nostalgické fanoušky. Mezi nimi třeba kavárna Central Perk Cafe v Bostonu. Finále pořadu bylo nominováno na dvě ceny Emmy. Se závěrem byli spokojení nejen seriáloví kritici, ale také samotní tvůrci i herci. Na rozlučku s pořadem uspořádali umělci hned tři večírky, kterých se dohromady zúčastnilo tisíce hostů. Nesmělo na nich chybět ani vystoupení se známým úvodním songem seriálu I’ll be there for you od hudebního dua The Rembrandts.

  • Dobrodružný krimi seriál Uprchlík

    Autor: ČSFD / American Broadcasting Company

    Druhá část závěrečného dílu dobrodružného krimi seriálu Uprchlík stanice ABC, která byla vysílaná 29. srpna roku 1967, si získala neuvěřitelných 78 milionů diváků. Seriál se tím právem zařadil mezi nejsledovanější světové seriály všech dob. Tento snímek se zalíbil nejen běžným lidem, ale i filmovým tvůrcům natolik, že se jím následně inspiroval stejnojmenný film z roku 1993 s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Kromě závěrečného dílu seriálu M*A*S*H vysílaného v roce 1983 šlo o nejúspěšnější díl seriálu. Do daného roku, než byl pokořen M*A*S*H*E*M také držel prvenství v divácké oblíbenosti.

  • Závěr show Jerryho Seinfielda

    Autor: ČSFD / National Broadcasting Company

    Show Jerryho Seinfielda vysílaná mezi roky 1989 – 1998 se jako klasický americký sitcom zařadila do povědomí diváků. Zabýváním se obyčejnými věcmi všedního dne s humorem si získala tisíce lidí. Na pomoc si bavič Jerry vzal trojici sarkastických přátel, aby se vysmívali běžným každodenním problémům. Show o ničem protkaná zajímavými debatami a stand-up výstupy přitáhla v závěru svého vysílání k televizním obrazovkám 76,3 milionů diváků. Komik se ve své show nebál ani kontroverzních témat, která lidi jednoduše bavila. Zajímavostí je, že konec sitcomu vysílaný jako dvojepizoda The Finale se přitom nejevil jako příliš zdařený ani samotným tvůrcům a účinkujícím.

  • Na zdraví

    Autor: ČSFD / National Broadcasting Company (NBC)

    Děj poněkud praštěného sitcomu, který se odehrává v baru jménem Na zdraví, po kterém se nazývá celý seriál, diváky pobavil natolik, že k epizodě One for the Road (Jedna na cestu, překl.) zasedlo neuvěřitelných 84,4 miliony diváků. Celý děj se přitom točí zejména kolem barmanů a jejich bláznivých zákazníků. Mezi nimi je i majitel baru sukničkář Sam, jehož osudy se staly přes prvotní nezdary nakonec s napětím sledovanými. Seriál pobavil nejen obyčejné fanoušky, ale i kritiky, díky čemuž vzniklo 11 sérií tohoto snímku. Finále nebylo dvojdílné, ale dokonce trojdílné.

    Není divu, že si díky seriálu přišli filmaři a televize NBC, kde se sitcom vysílal, na obrovské množství peněz. Zajímavostí je, že scénář seriálu byl i s podpisy herců vydražen. Ještě předtím, než k dražbě došlo, však stihl být ukraden. O týden později se nakonec přece jenom našel a podařilo se ho vydražit za 10 000 dolarů. Novým majitelem se stala hospoda, která se nakonec podle seriálu také přejmenovala.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.